19.1.13

Τελική εκκαθαριστική επιχείρηση στην μονάδα άντλησης στην Αλγερία...


Σε μια «τελική επιχείρηση εκκαθάρισης» της μονάδας στον Ιν Αμένας προχώρησαν το Σάββατο οι ειδικές δυνάμεις της Αλγερίας με απολογισμό 18 νεκρούς -επτά ομήρους και άλλους έντεκα ενόπλους ισλαμιστές- αναφέρουν πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι...
οι όμηροι εκτελέστηκαν για αντίποινα.

Επιπλέον απελευθερώθηκαν το Σάββατο άλλοι 16 ξένοι όμηροι, ανάμεσά τους δυο Αμερικανοί, δυο Γερμανοί και ένας Πορτογάλος, σύμφωνα με τοπική πηγή. Δεν έγινε εξαρχής γνωστό ποιας εθνικότητας είναι οι υπόλοιποι.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες από την περιοχή και οι διαρροές των αλγερινών Αρχών δίνουν μια αρκετά συγκεχυμένη εικόνα με μεγάλη ασάφεια ως προς το τί πραγματικά συμβαίνει.

Η Βρετανία δηλώνει ότι, αν και οι περισσότεροι Βρετανοί που κρατούνταν είναι τώρα ασφαλείς, άγνωστη παραμένει η τύχη ή βρίσκονται σε κίνδυνο «λιγότεροι από 10», όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κακά νέα», τόνισε ο Χέιγκ λέγοντας ότι καθ'οδόν προς την εγκατάσταση βρίσκεται ο πρέσβης στην Αλγερία.

Σε μια άλλη πληροφορία, οι ειδικές δυνάμεις εντόπισαν μέσα στην εγκατάσταση 15 καμένα πτώματα, ανέφερε στα πρακτορεία πηγή με γνώση των επιχειρήσεων, χωρίς να γίνει γνωστό για το αν είναι όμηροι ή ένοπλοι ή κάτω από ποιες συνθήκες έχασαν τη ζωή τους.

Μέσα στην εγκατάσταση βρέθηκαν ακόμη νάρκες που είχαν τοποθετήσει οι ισλαμιστές και τις οποίες άρχισε να εκκαθαρίζει ο στρατός.

Η επιχείρηση των ισλαμιστών για την κατάληψη των εγκαταστάσεων άντλησης φυσικού αερίου στο Ιν Αμένας, βαθιά στην έρημο της Σαχάρας, έχει ως τώρα στοιχίσει τη ζωή σε 25 με 27 εργαζόμενους -Αλγερινούς και ξένους- και αρκετούς ενόπλους.

Ωστόσο οι λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συνέβη παραμένουν σκοτεινές όπως και γιατί η επιχείρηση των αλγερινών δυνάμεων κατέληξε σε αποτυχία, με δεδομένο των αριθμό των νεκρών ομήρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: