31.1.13

Απλή αναλογική και αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών ζητά ο Φ. Κουβέλης

Καθιέρωση απλής αναλογικής, ριζική αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, υπαγωγή των οικονομικών εγκλημάτων υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου και κατάργηση των ... συνταγματικών διατάξεων που αφορούν στην παραγραφή των αδικημάτων ζήτησε - μεταξύ άλλων - ο Φώτης Κουβέλης, στην πρώτη εκδήλωση για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής που οργάνωσε η ΔΗΜΑΡ σε κεντρικό ξενοδοχείο.
Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι «μια στρατηγική εξόδου από την κρίση οφείλει να απαντήσει πειστικά στο πρόβλημα του πολιτικού συστήματος».

Για τη συνταγματική αναθεώρηση, είπε ότι πρέπει να αφορά στη σαφή διάκριση των εξουσιών, την διαφανή δημοσιονομική διαχείριση, την καθιέρωση απλής αναλογικής, και την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Παράλληλα, ζήτησε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς και του ποσού για τη συμμετοχή σε επιτροπές στη Βουλή, κατάργηση κάθε φορολογικού προνομίου και συνταξιοδότηση των βουλευτών από τον επαγγελματικό φορέα καθενός.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς τάχθηκε υπέρ ενός διαφανούς θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση και τη ρύθμιση των ζητημάτων των ΜΜΕ.

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης υποστήριξε τις πρωτοβουλίες του κ. Μανιτάκη για τη διαθεσιμότητα και κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών πρόνοιας και υγείας.

Θέσεις συνταγματολόγων

Για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, επέκρινε όσους σπεύδουν να καθορίσουν προκαταβολικά την ανάγκη για την αναθεώρηση του Συντάγματος για να εξυπηρετήσουν τους κομματικούς τους σχεδιασμούς. Εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός στην ιδέα περί Προεδρικής Δημοκρατίας, ενώ πρότεινε την καθιέρωση τεκμαρτού ποσού για τις προεκλογικές δαπάνες των κομμάτων, με μείωση της κρατικής τους χρηματοδότησης.

Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος αφού ανέλυσε τις αντιφάσεις του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, πρότεινε την καθιέρωση της απλής αναλογικής σε περιφερειακό επίπεδο, το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών και την καθιέρωση τεκμαρτού ποσού εκλογικών δαπανών.

Ο συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης ανέλυσε τη στενή σχέση του εκλογικού συστήματος με την εσωκομματική Δημοκρατία, προτείνοντας μικρή πριμοδότηση του πρώτου κόμματος και καθιέρωση ολιγοεδρικών περιφερειών και όχι μονοεδρικές.

Ο καθηγητής Γιώργος Σωτηρέλλης επισήμανε την ανάγκη να ανατραπεί ο «κομματικός καθωσπρεπισμός», στη Δημόσια Διοίκηση. Υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην κρατική μηχανή τάχθηκε και η Συνήγορος του Πολίτη Κατερίνα Σπανού.

Στην εκδήλωση παρέστησαν – μεταξύ άλλων - ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης και πρώην βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: