16.1.13

Πόκερ με τις κάλπες της Προανακριτικής...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Διονύσης Νασόπουλος
Σε πολιτική διελκυστίνδα που προκαλεί σύγχυση στην κυβέρνηση και οδηγεί σε νέο πόλεμο στη Βουλή εξελίσσεται το ζήτημα με τις κάλπες της Προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ. Λύση και γι' αυτό το θέμα αποφασίστηκε να δοθεί σε ειδική ψηφοφορία στην...
Ολομέλεια της Βουλής, ενώ η «κολοκυθιά» με τις κάλπες - που σύμφωνα με τις προτάσεις που υπάρχουν μπορεί να είναι τρεις, τέσσερις ή μία (!) - ανάγκασε χθες τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να αναβάλει τη συνεδρίαση της διακομματικής Διάσκεψης των Προέδρων, η οποία επρόκειτο να βάλει τέλος στη διχογνωμία.


Η μάχη της κάλπης απασχόλησε χθες το βράδυ και τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναζητούν ένα κοινό σχέδιο δράσης κατά την αυριανή μυστική ψηφοφορία, με βασικό στόχο να αποφευχθούν διαρροές βουλευτών που θα μπορούσαν να τορπιλίσουν και την κυβερνητική συνοχή.
Παρά τις επίσημες δηλώσεις κάθε πλευράς ότι το ζήτημα βρισκόταν εκτός ατζέντας, κομματικές πηγές αναφέρουν ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Βουλή βρέθηκε στο τραπέζι της χθεσινής συζήτησης.
Οι πληροφορίες από τα κομματικά επιτελεία συγκλίνουν στο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προκρίνει την επιλογή της τριπλής κάλπης (βάσει των τριών προτάσεων παραπομπής που έχουν κατατεθεί), ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο οι βουλευτές του τρικομματικού συνασπισμού να μην ψηφίσουν στις άλλες δύο κάλπες - για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της «συμμαχίας» Ανεξάρτητων Ελλήνων - Χρυσής Αυγής, αντίστοιχα.

Επιτελικά κυβερνητικά στελέχη δεν άφηναν χθες το βράδυ αμφιβολίες για τη βούληση της κυβέρνησης, που θα μεταφερθεί και στην αρμόδια Διάσκεψη των Προέδρων μέσω των εκπροσώπων των τριών κομμάτων. «Από τη στιγμή που η Ολομέλεια θα κληθεί να ψηφίσει για τη διαδικασία και να επιλέξει ανάμεσα στις τρεις ή τις τέσσερις κάλπες, είναι προφανές ότι η κυβερνητική πλειοψηφία επιδιώκει να μην ακολουθηθεί η πρακτική του παρελθόντος», τόνιζαν χαρακτηριστικά.
Η εξέλιξη αυτή φανερώνει ότι για τις τρεις κάλπες έχει ήδη ανάψει πράσινο φως και από τον Πρωθυπουργό, ενώ - κατά τις ίδιες πηγές - στο τραπέζι βρέθηκε και αντιπρόταση από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ για μόνο μία κάλπη με τέσσερα ψηφοδέλτια - δηλαδή ένα ψηφοδέλτιο για καθεμία από τις τρεις προτάσεις και ένα «λευκό». Η επιλογή της μιας κάλπης, ωστόσο, κρίνεται από τους υπόλοιπους εταίρους ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερη σύγχυση, χωρίς παράλληλα να περιορίζει το ενδεχόμενο διαρροών.

ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ. Σε κάθε περίπτωση, το κεντρικό μήνυμα που επεδίωξαν να εκπέμψουν οι τρεις αρχηγοί μέσα από τη χθεσινή διάσκεψη αφορά την αναγκαιότητα να συγκροτηθεί ένα ευρύτατο δημοκρατικό μέτωπο κατά της βίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, στο Μαξίμου εκλήθη και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο οποίος ενημέρωσε τους εταίρους για το ντόμινο της βίας των τελευταίων ημερών και το σχέδιο δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρμόδιος υπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος από τη μετάβαση από τις επεισοδιακές καταστάσεις στις οργανωμένες ένοπλες επιθέσεις και δεν απέκλεισε νέα κρούσματα ή κλιμάκωση της βίας με ένα «τυφλό χτύπημα».
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι πολιτικοί αρχηγοί σήμαναν γενικό προσκλητήριο κατά της βίας, ενώ αποφάσισαν τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, εντός και εκτός Βουλής, ώστε η πρόσκληση να λάβει αναγκαστικά απάντηση από τους αποδέκτες της. Σε αυτούς περιλαμβάνονται όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου, πλην Χρυσής Αυγής (ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος έκανε λόγο για όσα κόμματα κινούνται στο «συνταγματικό τόξο»), αλλά είναι προφανές ότι βασικός αποδέκτης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΣΤΟΧΕΥΣΗ. Στον κυβερνητικό συνασπισμό θεωρούν ότι με την κίνηση αυτή η Κουμουνδούρου θα πιεστεί πολιτικά, καθώς θα πρέπει να επιλέξει εάν θα ενταχθεί ή θα αποκηρύξει το μέτωπο. Στη δεύτερη περίπτωση, όπως επισημάνθηκε και από τους τρεις αρχηγούς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξει τον δρόμο της «περιθωριοποίησης» και θα βρεθεί στο στόχαστρο των κυβερνητικών καταγγελιών.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: