16.1.13

Τα νέα της Υγείας Απεργιακή «συμμαχία» ιδιωτών και δημοσίων γιατρών ...

Σε απεργιακή «συμμαχία» προχωρούν οι γιατροί της χώρας – ελεύθεροι επαγγελματίες, συμβεβλημένοι με τα ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομειακοί γιατροί. Με τον τρόπο αυτό διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας, την...
ταλαιπωρία των πολιτών και τα ανεξόφλητα δεδουλευμένα.

Ειδικότερα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αποφάσισε να πραγματοποιήσει αύριο, Πέμπτη, πανελλαδική απεργία με βασικό αίτημα την προστασία τους κύρους και της αξιοπρέπειας των επαγγελματιών του κλάδου.

Επιπλέον, καλούν την Κυβέρνηση να μην διαλύσει τη δημόσια περίθαλψη, να μην καταργηθούν δημόσια νοσοκομεία, τμήματα και μονάδες και να μην υποβαθμιστούν οι παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Στο…πλευρό των ελεύθερων επαγγελματιών βρίσκονται και οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι επίσης απεργούν με κύριο σύνθημα την στήριξη του ΕΟΠΥΥ και του δημοσίου συστήματος υγείας.

Στα τέλη του μήνα, 31 Ιανουαρίου, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) απεργούν εκ νέου, διεκδικώντας:

* Άμεση απόσυρση των οργανογραμμάτων που δημοσιεύει σωρηδόν το υπουργείο Υγείας, υλοποιώντας μνημονιακές επιλογές.

* Επικαιροποίηση των οργανισμών με βάση τις κοινωνικές ανάγκες που πρέπει να αποτυπώνονται στον υγειονομικό χάρτη της χώρας και την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας, Τριτοβάθμιας και Εξειδικευμένης περίθαλψης καθώς και αποκατάστασης υγείας.

* Στελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της χώρας.

* Ασφαλή προγράμματα εφημεριών πλήρως χρηματοδοτημένα.

* Εξασφάλιση υγειονομικού υλικού.

* Αξιοπρεπείς αμοιβές γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία της χώρας.

ΕΣΥ: δωρεάν ιατρεία για ανασφάλιστους

Οι ανασφάλιστοι πολίτες λόγω της αυξανόμενης ανεργίας, οι οποίοι αποκλείονται από τη δωρεάν δημόσια υγεία, βρίσκονται στο επίκεντρο των αιτημάτων των γιατρών, οι οποίοι επιμένουν σε ένα σύστημα «ανοιχτό» για όλους.

Ήδη η ΟΕΝΓΕ έχει προτείνει την ίδρυση απογευματινών ιατρείων, που θα παρέχουν ιατρική φροντίδα σε ασθενείς χωρίς ασφαλιστική κάυψη, στο υπουργείο Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία ζητά να καταρτιστούν στα νοσοκομεία λίστα με τους γιατρούς, το νοσηλευτικό και το διοικητικό προσωπικό που δηλώνουν διαθέσιμοι να πραγματοποιήσουν δωρεάν ιατρεία και μετά από συνεννόηση με τις διοικήσεις να οριστούν οι χώροι και η ρύθμιση των διαδικασιών για εργαστηριακό έλεγχο των ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: