2.1.13

Μπερλουσκόνι: Πλούσιοι υποψήφιοι λύση για τη διαφθορά – πυρά Μόντι...

Αλέξανδρος Μαράκης
Την άποψη ότι η συμμετοχή εύπορων ανθρώπων στον πολιτικό στίβο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίδοτο στη διαφθορά και τις υπερβολικές αμοιβές που λαμβάνουν οι βουλευτές εξέφρασε ο πολυεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, και...
νυν υποψήφιος για την πρωθυπουργία της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ τα πρώτα πυρά της προεκλογικής του εκστρατείας εξαπέλυσε κατά του Καβαλιέρε ο Μάριο Μόντι.

«Προκειμένου να αποφύγουμε τα σκάνδαλα, χρειάζεται να τοποθετήσουμε ανθρώπους που έχουν τα δικά τους χρήματα στο ψηφοδέλτιο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερλουσκόνι.

«Χρειάζονται άνθρωποι που είναι πρωταγωνιστές στο δημόσιο βίο, είναι έτοιμοι να προσυπογράψουν μία συμφωνία για τη μείωση των βουλευτών κατά 50%, την ίδια στιγμή να μειώσουν τους μισθούς τους κατά το ήμισυ, και να [θέσουν ως όριο] της κοινοβουλευτικής σταδιοδρομίας τις δύο θητείες για όλους», προσέθεσε ο κ. Μπερλουσκόνι.

«Με αυτές τις αποφάσεις, μπορούμε πραγματικά να μιλάμε για προσπάθεια ανανέωσης», κατέληξε ο Καβαλιέρε, ο οποίος, παρά τον πλούτο του, έχει εμπλακεί σε δεκάδες σκάνδαλα διαφθοράς κατά την πολυτάραχη καριέρα του στην πολιτική.

Αφήνει το μανδύα της λιτότητας ο Μόντι, πυρά σε Μπερλουσκόνι

Εν τω μεταξύ, τα πρώτα πυρά τις προεκλογικής του εκστρατείας εξαπέλυσε και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, επικρίνοντας τον κ. Μπερλουσκόνι για τις «παράλογες» ταλαντεύσεις του απέναντι στην τεχνοκρατική κυβέρνηση της οποίας ηγήθηκε ο Μόντι.

«Ελπίζω οι ψηφοφόροι να είναι λιγότεροι μπερδεμένοι από εμένα», δήλωσε δηκτικά ο κ. Μόντι, συμπληρώνοντας πως βρίσκεται «σε σύγχυση» από τις «παράλογες» αλλαγές στάσης του Καβαλιέρε.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μπερλουσκόνι άλλοτε πρότεινε στον κ. Μόντι να αναλάβει την ηγεσία της ιταλικής κεντροδεξιάς, προσφέροντας να αποσύρει την δική του υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία, και άλλοτε κατηγορούσε τον τεχνοκράτη ηγέτη πως δεχόταν ηγέτες από τη Γερμανία όντας υπόλογος στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, ο κ. Μόντι επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από τις συνταγές αυστηρής λιτότητας που ακολούθησε κατά την πρωθυπουργική του θητεία, προτείνοντας μείωση των φόρων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

«Πρέπει να μειώσουμε τους φόρους στο εργατικό δυναμικό, τόσο σε εργαζόμενους όσο και στις εταιρείες, μειώνοντας τις δαπάνες, σχολίασε ενδεικτικά ο κ. Μόντι, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό.

Δεν αμέλησε μάλιστα να επικρίνει και την κεντροαριστερά, επισημαίνοντας πως «επιθυμεί να συντηρήσει – για ευγενείς λόγους και καλή τη πίστη βεβαίως – μία ανελαστική αγορά εργασίας, υπερπροστατευτική σε σύγκριση με άλλες χώρες».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν... αβεβαιότητα

Οι έως τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κεντροδεξιά συμμαχία της οποίας ηγείται, όχι όμως ως υποψήφιος, ο κ. Μόντι θα λάβει το 16% της λαϊκής ψήφου, ποσοστό μικρό αλλά επαρκές ώστε να αποτρέψει το σχηματισμό μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Πρώτη παραμένει η κεντροαριστερά υπό τον Πιέρ Λουίτζι Μπερσιάνι, ενώ στην τρίτη θέση παραμένει ο Λαός της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, η κεντροαριστερά θα μπορούσε να κερδίσει σαφή πλειοψηφία στην κάτω Βουλή, αλλά θα αδυνατούσε να ελέγξει το άνω σώμα του Κοινοβουλίου, καθιστώντας πιθανή μία συνεργασία με τη συμμαχία Μόντι.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: