28.1.13

Β.Σιαρλή: Είμαστε έτοιμοι για έρευνα για το ξέπλυμα χρήματος...

Λευκωσία: Την ετοιμότητα της Κύπρου να αποδεχτεί ανά πάση στιγμή έρευνα από οποιονδήποτε οργανισμό αρμόδιο για θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και ανταλλαγής πληροφοριών για σκοπούς φόρου, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, σχολιάζοντας δημοσίευμα των «Financial Times» ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ...
συζητήσεις για την πρόσληψη εξωτερικών ελεγκτών που θα μελετήσουν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα για θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί καμία συγκεκριμένη επίσημη πρόταση», επισήμανε και διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος «έχει νομοθετήσει και υλοποιεί όλες τις συστάσεις που αφορούν αυτά τα δύο θέματα».

Ο κ. Σιαρλή τόνισε ότι για σκοπούς ενημέρωσης κρατών-μελών που δεν είναι ενήμερα για το τι ενέργειες κάνει ήδη η Κύπρος σε αυτά τα θέματα προτίθεται να ανταποκριθεί σε πρόκληση που έχει από το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας για να παραστεί την ερχόμενη Πέμπτη, στις 10:30, ενώπιον του Σώματος για να ενημερώσει τους Ολλανδούς βουλευτές για «το αίτημα της Κύπρου για στήριξη όπως και για τα θέματα που πιθανόν να τους ανησυχούν, όπως το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και της ανταλλαγής πληροφοριών».

Αναφέροντας ότι «στο παρόν στάδιο έχουμε μόνο αυτή την πρόσκληση», ο κ. Σιαρλή εξέφρασε ετοιμότητα «ανά πάση στιγμή να προβούμε σε οποιεσδήποτε παρουσιάσεις κληθούμε να κάνουμε για να δώσουμε το πολύ ξεκάθαρο μήνυμα ότι από πλευράς της Κύπρου δεν έχουμε απολύτως τίποτε να κρύψουμε και έχουμε ανταποκριθεί πλήρως σε όλες τις συστάσεις».

«Από πλευράς δικής μας, αισθανόμενοι την ευαισθησία την οποία επιδεικνύουν κάποια κράτη μέλη της Ευρωζώνης έχουμε εκφράσει με απόλυτη βεβαιότητα ότι είμαστε πρόθυμοι να δεχθούμε οποιαδήποτε έρευνα από οργανισμούς που έχουν ήδη κάνει εκθέσεις ή σύσταση την οποία θα πάρουμε για νέα έκθεση επί του συγκεκριμένου θέματος αφού μας υποβληθεί σχετική πρόταση. Μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί καμία συγκεκριμένη επίσημη πρόταση», επισήμανε.

Ανέφερε επίσης ότι έχει ήδη δηλώσει ότι αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιθυμεί να κάνει και δεύτερη επικαιροποίηση της έκθεσης της οποίας υπέβαλε τον περασμένο Οκτώβριο, «είμαστε πρόθυμοι να τους δεχτούμε και αύριο αν χρειαστεί, όπως και επικαιροποίηση της έκθεσης τους Moneyval, που είχε υποβληθεί αρχικά περί το τέλος του 2011».

«Εμείς, αποδεχόμαστε καταρχήν την οποιανδήποτε σύσταση για οποιανδήποτε έρευνα ή επικαιροποίηση από οργανισμούς που αναλαμβάνουν αυτού του είδους τις εργασίες", είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η έρευνα δεν καλύπτει μόνο τις τράπεζες άλλα το σύνολο των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Κράτους

Αναφερόμενος στην ικανότητα του Κράτους να αντεπεξέλθει στις χρηματοδοτικές του ανάγκες κατά τους επόμενους μήνες, ο κ. Σιαρλή διαβεβαίωσε ότι «μπορούμε να ανταποκριθούμε πλήρως για βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις που ανέρχονται μέχρι τον Μάρτιο, περίπου σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ και πέρα τούτου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε» και τις δημοσιονομικές ανάγκες.

«Σήμερα αφού λήγει και ο μήνας, θα αξιολογήσουμε τις ανάγκες του Κράτους πώς έχουν σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη και τις πιθανές ανάγκες που έχουμε τόσο για βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις όσο και δημοσιονομικές υποχρεώσεις και θα μπορέσω να εκφράσω άποψη κατά πόσον μπορούμε να ικανοποιήσουμε και τις ανάγκες και του Απριλίου», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον ανησυχεί μήπως η καθυστέρηση στη συμφωνία του τελικού ποσού ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και στην υπογραφή του Μνημονίου, θα μεγεθύνει την ύφεση της οικονομίας, ο κ. Σιαρλή είπε ότι «η πραγματική συμφωνία για το Μνημόνιο είχε γίνει στις 22 Νοεμβρίου, στις 29 Νοεμβρίου είχαμε ολοκληρωμένο κείμενο, στις 12 Δεκεμβρίου είχαμε ήδη υλοποιήσει και όλες τις πρόνοιες του Μνημονίου νομοθετικά, στις 19 Δεκεμβρίου είχαμε νομοθετήσει για τον προϋπολογισμό του 2013 που είναι μέρος του Μνημονίου και κατά συνέπεια, από πλευράς δικής μας», όπως είπε, «έχουμε υλοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες που χρειάζονταν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υπογραφή κάποιου Μνημονίου".

Ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιες ευαισθησίες από πλευράς χωρών-μελών της Ευρωζώνης, οι οποίες καθυστερούν αυτή την υπογραφή» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν και κάποιες ευαισθησίες που προέρχονται από το ΔΝΤ. Κατά συνέπεια, το θέμα της υπογραφής του Μνημονίου και η καθυστέρηση δεν μπορεί να οφείλεται σε μας που είμαστε ο αιτητής του δανείου», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο κ. Σιαρλή είπε ότι «αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί στο παρόν στάδιο, αλλά με βάση τις αποφάσεις που λήφθηκαν στις 12 με 13 Δεκεμβρίου στο ECOFIN γίνεται προγραμματισμός οι μηχανισμοί να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν περί τα μέσα του 2014» σε οποιοδήποτε τυχόν αίτημα μέλους της Ευρωζώνης.

«Γνωρίζουμε ότι πολλή δουλειά πρέπει να προηγηθεί, προτού μπορέσουμε επισήμως να εκμεταλλευτούμε μια τέτοια πιθανότητα», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά το τελικό ποσό για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Σιαρλή επανέλαβε ότι η έκθεση για το τελικό ποσό θα δημοσιοποιηθεί με την υπογραφή του Μνημονίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: