28.1.13

Τα τρακτέρ σε δρόμους και λιμάνια...



Σε δρόμους, λιμάνια και πλατείες κατεβαίνουν από σήμερα οι αγρότες, μετά από απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου που συνεδρίασε χτες στον Πλαταμώνα. Οι αγρότες αποφάσισαν να... κατεβάσουν τα τρακτέρ στους δρόμους, χωρίς να κλείσουν την εθνική προτού ολοκληρώσουν τις σημερινές επαφές τους με Τσίπρα, Βενιζέλο και Κουβέλη. Στη συνάντηση στον Πλαταμώνα συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτών από τον Έβρο έως την Κρήτη. Οι διαμαρτυρόμενοι εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να «παραλύσουν» τη χώρα, προαναγγέλλοντας μία «πολύ μεγάλη κινητοποίηση».
Τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, οι αγρότες της Θεσσαλίας παρατάσουν τα τρακτέρ τους κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας. Την απόφαση έλαβαν σε σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και Ενωτικών Ομοσπονδιών Συλλόγων από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Στην συνεδρίαση του πανελαλδικού συντονιστικού οργάνου φάνηκε η διάθεση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Οι παραγωγοί διαμαρτύρονται ενάντια στο Μνημόνιο 3, ενώ τα κύρια αιτήματά τους αφορούν το πετρέλαιο, το κόστος παραγωγής, τον ΦΠΑ και το φορολογικό.

Τα βασικά σημεία συγκέντρωσης είναι ο κόμβος της Κουλούρας Ημαθίας, η Λαμία και το Σκαρί, η Μαυρολεύκη και το Νευροκόπι Δράμας και η πλατεία Μαυροθάλασσας μεταξύ Νιγρίτας και Σερρών.

Την Τρίτη στις 11 το πρωί βγαίνουν στο δρόμο και οι αγρότες - κτηνοτρόφοι της Ορεστιάδας.

Επίσης, στη Λιβαδειά θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση την Τρίτη από τους αγρότες της Βοιωτίας. Οι αγρότες εξετάζουν το ενδεχόμενο να στήσουν «μπλόκο» στο Κάστρο, όπου θα συγκεντρωθούν αγρότες από Λιβαδειά, Ορχομενό και Αλίαρτο.

Την Κυριακή συναντήθηκαν στη Κρήτη για να συζητήσουν πως θα κατέβουν και οι Κρητικοί παραγωγοί στους δρόμους της μεγαλονήσου. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τη φοροκαταιγίδα, όπως και για τοπικά ζητήματα (πράσινο σκουλήκι, ροδάκινο, αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο), τονίζοντας ότι το αυξημένο κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, τους έχει φέρει στα όριά τους.
Το αν θα φύγουν τα τρακτέρ από τους δρόμους, θα εξαρτηθεί από τις συναντήσεις που έχουν οριστεί με πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς. Αν δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, κλείνουμε τους δρόμους επ΄ αόριστον. Θα είμαστε παντού, στις εθνικές οδούς, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στα τελωνεία, στα βόρεια σύνορα. Είναι θέμα της κυβέρνησης κατά πόσο θα ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Εάν οι συναντήσεις αποβούν άκαρπες δεν θα περάσει κουνούπι», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Κώστας Λιλιόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε σε αιτήματα του αγροτικού κλάδου που αφορούν το πετρέλαιο, το κόστος παραγωγής, τον ΦΠΑ και το Φορολογικό.

Αντιπροσωπεία των αγροτών θα έχει συναντήσεις σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το Φώτη Κουβέλη στη 1.00 το μεσημέρι. Θα πραγματοποιήσουν επίσης επαφές στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: