3.1.13

Σκάνδαλο με «πειραγμένες» λίστες αναμονής για μεταμόσχευση στη Γερμανία...


Υπόθεση παραποίησης της λίστας των ασθενών σε αναμονή για μεταμόσχευση, με σκοπό να γίνει η επέμβαση τους πιο γρήγορα, ερευνά η γερμανική αστυνομία στην πανεπιστημιακή κλινική της Λειψίας.

Σύμφωνα με...
τα γερμανικά μέσα, 38 ασθενείς με προβλήματα στο ήπαρ καταγράφηκαν ψευδώς σαν ασθενείς που είχαν ανάγκη ηπατικής αιμοκάθαρσης, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος αναμονής τους για μεταμόσχευση.

Τα περιστατικά συνέβησαν το 2010 και 2011.

Παρόμοια περιστατικά είχαν καταγραφεί στο παρελθόν στο Μόναχο, το Γκέντιγκεν και το Ρέγκενσμπουργκ, αλλά δεν είναι σαφές αν σχετίζονται με αυτήν την περίπτωση, αναφέρει το BBC.

Ήδη τρεις γιατροί της πανεπιστημιακής κλινικής στη Λειψία έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Κατά τον επικεφαλής της κλινικής δεν αποκλείεται να υπάρχουν και περιπτώσεις χρηματισμού.

Το υπουργείο Υγείας έχει ερευνήσει 10 από τα 47 κέντρα μεταμοσχεύσεων που λειτουργούν στη χώρα.

Σύμφωνα με ειδικούς, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα κέντρα είναι μία από τις αιτίες του προβλήματος καθώς ο αριθμός των επιτυχημένων μεταμοσχεύσεων μπορεί να τους προσδώσει αυξημένο κύρος.

Πάντως, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ιατρικής Ένωσης της Γερμανίας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα γιατί οι έλεγχοι είναι αυστηρότεροι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: