24.1.13

«Επιδημία εικονικών συνταγογραφήσεων»...

Δεκάδες περιπτώσεις απάτης με φάρμακα φέρνει στο φως ο ΕΟΠΥΥ...
Ανίατη αποδεικνύεται ότι είναι η «ασθένεια» των εικονικών συνταγογραφήσεων που έχει προσβάλλει το σύστημα υγείας στη χώρα μας.
Δεκάδες περιπτώσεις απάτης με φάρμακα, ενδεικτικές του μεγέθους της διαφθοράς στο...
χώρο της υγείας, αποκάλυψαν οι έλεγχοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και της ΗΔΙΚΑ, του φορέα που υλοποιεί την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

«Πρωταγωνιστές» σε όλες τις περιπτώσεις φαρμακοποιοί, γιατροί συμβεβλημένοι ή μη με τον ΕΟΠΥΥ, ελεγκτές του Οργανισμού, αλλά και δεκάδες ασφαλισμένοι στα οποίων τα ασφαλιστικά βιβλιάρια αναγράφονταν εν αγνοία τους οι συνταγές των φαρμάκων.

Οι εκτιμήσεις των αρμοδίων κάνουν λόγο για πολύ μεγάλη οικονομική ζημία του ΕΟΠΥΥ.

«Επιδημία» εικονικών συνταγογραφήσεων

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν σε κάδο απορριμμάτων φάρμακα με αποκολλημένες τις ταινίες γνησιότητας (τα γνωστά «κουπόνια») και διαπιστώθηκε η εμπλοκή επτά γιατρών που είχαν συνταγογραφήσει τα φάρμακα αυτά και αρκετών φαρμακοποιών που είχαν εκτελέσει εικονικά τις συνταγές.

Οι ασφαλισμένοι, που φέρεται να είχαν λάβει τα φάρμακα αυτά, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, δεν ελάμβαναν τέτοιου είδους θεραπεία, ούτε έπασχαν από τις νόσους που αναγράφονταν στις συνταγές.

Ανάλογα κυκλώματα γιατρών και φαρμακοποιών εντοπίστηκαν στη Ρόδο και τη Μυτιλήνη, με πλασματική συνταγογράφηση ευρείας έκτασης

Στην Ανατολική Αττική, διαπιστώθηκε εικονική συνταγογράφηση με εμπλοκή ενός ιατρού ο οποίος είχε συνταγογραφήσει εικονικά για 23 ασφαλισμένους, 123 συνταγές, εν αγνοία τους, ενώ στο ίδιο κόλπο βρίσκονταν ένας ελεγκτή και αρκετοί φαρμακοποιοί.

Στο Ηράκλειο Κρήτης σε μεγάλη Υγειονομική Μονάδα αποκαλύφθηκε ότι σε εκατοντάδες ασφαλισμένους, ακόμη και σε αποθανόντες, χορηγούνταν συστηματικά σκευάσματα ειδικής διατροφής, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ιατρικός λόγος.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος βρέθηκε κύκλωμα γιατρών που χορηγούσαν αφειδώς και φάρμακα και αναρρωτικές άδειες. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ο έλεγχος συνεχίζεται σε πιο μεγάλο βάθος διότι οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί και η οικονομική επιβάρυνση του Οργανισμού μεγάλη.

Εικονική συνταγογράφηση και σε ιδιωτικές κλινικές

Σε μεγάλες ιδιωτικές ιατρικές Μονάδες διαπιστώθηκε πλήθος φορολογικών παραβάσεων και εκ πλαγίου παράβαση των συμβάσεων δια της πολλαπλής χρέωσης ΚΕΝ. Επίσης, διαπιστώθηκε εκτέλεση ιδίων συνταγών ταυτόχρονα χειρόγραφα και ηλεκτρονικά σε διαφορετικά φαρμακεία ή εκτέλεση της ιδίας συνταγής δυο και τρεις φορές από το ίδιο φαρμακείο.

Ακόμη, οι αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς του ΕΟΠΥΥ έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία για σημαντικό αριθμό περιπτώσεων συνταγογράφησης χωρίς την παρουσία ιατρών ή ιατρών εκτός ειδικότητας και σε ποσότητες πέραν της θεραπείας μηνός καθώς και παρακράτηση βιβλιαρίων ασθενείας.

Τέλος, διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους που δεν είναι εν ζωή, συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους εν αγνοία τους, συνταγογραφήσεις σε βιβλιάρια που έχουν κλαπεί και σε ασφαλισμένους που δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα.

Καταλογισμός ζημίας και απόδοση ευθυνών από τον ΕΟΠΥΥ

Τα αποτελέσματα των ελέγχων κινητοποίησαν τον ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός σε συνεργασία με την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων και Εγκληματικής Δραστηριότητας, την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και το ΣΔΟΕ δρομολογεί τις απαραίτητες ενέργειες, κατά των υπευθύνων, για τον καταλογισμό και την απόδοση πάσης φύσεως ευθυνών.

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Απάτης και της Διαφθοράς στο χώρο της Υγείας (European Healthcare Fraud and Corruption Network, EHFCN). Τα οφέλη της συμμετοχής αυτής εκτιμώνται ότι θα είναι πολλαπλά με την αμφίδρομη ενημέρωση, εκπαίδευση και εξασφάλιση τεχνογνωσίας για τις αποτελεσματικότερες πρακτικές καταπολέμησης των φαινομένων αυτών...
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: