24.1.13

Ανεβάζουν την ΕΛ.ΑΣ. στο Μετρό...


Με απολύσεις απειλεί το Μέγαρο Μαξίμου, στέλνοντας χθες το πρωί τελεσίγραφο 24 ωρών στους απεργούς στο Μετρό να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις, την ώρα που τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι... δύο κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ζητούν να εξαντληθούν τα περιθώρια εξεύρεσης λύσης μέσω διαλόγου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου έστειλε χθες -μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM- τελεσίγραφο 24 ωρών στους απεργούς, ζητώντας «μέχρι αύριο οι πρωτεργάτες να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου», υπογραμμίζοντας ότι «μεταξύ των δικαστικών συνεπειών είναι και η απόλυση».

Η απειλή

Ο κ. Κεδίκογλου υποστήριξε ότι «υπάρχει σκοπιμότητα και μικροκομματικά συμφέροντα, αλλά κανείς δεν θα βγει να πει ότι ευθύνεται για όλη αυτή την ταλαιπωρία. Η ταλαιπωρία των πολιτών και η αναστάτωση της οικονομικής ζωής της πρωτεύουσας δεν μπορεί να συνεχιστούν. Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ομαλότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς». Είχε προηγουμένως δεχθεί την εντολή από τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά να μην υπάρξει υποχώρηση στο θέμα, καθώς αν το ενιαίο μισθολόγιο «σπάσει» από την απεργία των εργαζομένων του Μετρό, τότε θα προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Η απειλή της επίταξης, που υπήρχε προχθές το βράδυ στο κέντρο του κάδρου, αποσύρθηκε σιωπηρά από την κυβέρνηση μπροστά στις ενστάσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, το Μαξίμου όμως συνεχίζει να αντιμετωπίζει την αντιπαράθεση με τους απεργούς του Μετρό ως πολιτική κόντρα, στην οποία πρέπει πάση θυσία να διατηρεί την απειλή των απολύσεων εάν δεν εφαρμοστεί ο νόμος.

Επειτα από αυτήν την εξέλιξη, το ΠΑΣΟΚ σκλήρυνε ξανά τη στάση του κατά των απεργών, καθώς χθες ο κ. Βενιζέλος με δήλωσή του έβαλε κατά των συνδικαλιστικών στελεχών που λαμβάνουν τις αποφάσεις, επιχειρώντας να τους διαχωρίσει από τους εργαζομένους που απεργούν.
«Κάνουν λάθος»

«Πρέπει να σταματήσει η ταλαιπωρία του κόσμου. Η θέση σας σε αυτό είναι απολύτως σαφής. Και δεν προστατεύουν τα συμφέροντα των εργαζομένων όσοι φέρνουν τους εργαζόμενους σε αντίθεση με την κοινωνία.

»Κάνουν μεγάλο λάθος και συνδικαλιστικό».

«Οι εργαζόμενοι στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών καλύπτονται από τη συλλογική αυτονομία και συνάπτουν με το Δημόσιο συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Πρέπει να υπάρξει λύση που θα αντιστοιχείται με την υπάρχουσα νομοθετική ρύθμιση για το μισθολόγιο και θα διατηρεί ταυτόχρονα το θεσμό της συλλογικής σύμβασης», ανέφερε η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

«Δεν είμαστε υπέρ της επίταξης ή ακραίων επιλογών, μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή», είχε δηλώσει προηγουμένως ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, στην ΕΡΑ.

Τα πράγματα ωστόσο για την κυβέρνηση μόνο εύκολα δεν είναι. Και αυτό δεν αφορά μόνο τη σκληρή στάση των απεργών που χθες βράδυ αποφάσισαν συνέχιση των κινητοποιήσεών τους για όγδοη ημέρα. Κατ' αρχάς το Μαξίμου έχει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις και των συνδικαλιστικών στελεχών της Ν.Δ., καθώς ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκης διατηρεί επιθετική στάση, καταλογίζοντας ευθύνες στον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη:«Αυτοί που έχουν καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυτοί που έχουν μειώσει τους μισθούς από τα 751 στα 586 ευρώ, δεν μπορούν να μιλούν για ισότητα και δικαιοσύνη, εντάσσοντας τους εργαζομένους στο ενιαίο μισθολόγιο. Δεν είμαστε οι ιθαγενείς του ευρωπαϊκού Νότου», είπε ενδεικτικά ο κ. Κιουτσούκης.

Σε αυτό το κλίμα, στο πλευρό των απεργών στο Μετρό στέκεται το ΚΚΕ: «Οι ωμές απειλές της κυβέρνησης κατά του αγώνα και των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στο Μετρό πρέπει να καταδικαστούν από όλους τους εργαζομένους και το λαό.

»Η πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. είναι που βασανίζει το λαό και όχι οι αγώνες των εργαζομένων», ανέφερε το σχόλιο του γραφείου Τύπου του κόμματος.

enet.gr

Η φωτογραφία είναι από παλαιότερη έφοδο των ΜΑΤ στο Μετρό. Οι ίδιες εικόνες δεν αποκλείεται να επαναληφθούν και σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: