4.1.13

Στη Δικαιοσύνη όλοι οι άνθρωποι του πρώην υπουργού...

Νέες εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα αναμένονται στην υπόθεση με την λίστα Λαγκάρντ. Οι οικονομικοί εισαγγελείς αναζητούν στα πρόσωπα του γραφείου του πρώην υπουργού το οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να οδηγήσει στο ... χαμένο USB και τον τρόπο που έγινε η αντιγραφή των ονομάτων από το πρωτότυπο CD. Παράλληλα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έφτασε στην Αθήνα και η Βουλή δρομολογεί την ψηφοφορία για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Ο πρώην υπουργός, που είναι αντιμέτωπος με την παραπομπή του σε Προανακριτική Επιτροπή για την αλλοίωση της λίστας με τους Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία, επέστρεψε στο σπίτι του μετά από ολιγοήμερες διακοπές στην Ολλανδία. Θα αντιμετωπίσει ο ίδιος τις κατηγορίες και αναμένεται να ετοιμάσει την υπερασπιστική «γραμμή» που θα ακολουθήσει. Ήδη αρνήθηκε ότι είχε κίνητρο να αλλοιώσει τη λίστα, κατήγγειλε σκευωρία σε βάρος του και δήλωσε ότι δεν θα γίνει η «πρόθυμη Ιφιγένεια κανενός».

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα της υπόθεσης και το κατώφλι των οικονομικών εισαγγελέων αναμένεται να περάσουν τα ξαδέρφια του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και στενοί συνεργάτες του στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι συγγενείς του πρώην υπουργού, τα ονόματα των οποίων είχαν αφαιρεθεί από τη λίστα Λαγκάρντ έχουν κληθεί να καταθέσουν τις επόμενες ημέρες -πιθανότατα και σήμερα- ως ύποπτοι για την αλλοίωση και να δώσουν εξηγήσεις.

Τον «χορό» των καταθέσεων ανθρώπων που βρίσκονταν δίπλα στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου κατά τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών άνοιξαν χθες δύο στενοί συνεργάτες του. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο συνεργάτες ρωτήθηκαν συγκεκριμένα από τους οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ. Σπύρο Μουζακίτη και Γρηγόρη Πεπόνη σε ποιόν έδωσε ο πρώην υπουργός το πρωτότυπο CD με τη λίστα που παρελήφθη από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς ο ίδιος είχε αρνηθεί να κατονομάσει το πρόσωπο στην κατάθεση του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ακόμη ρωτήθηκαν ποιος πήρε την εντολή να πραγματοποιήσει την αντιγραφή του περιεχομένου από το CD στο φλασάκι USB, εάν είχε εντολή να αφαιρέσει ονόματα και αρχεία. Επιπλέον ποιοι μέσα στο γραφείο έχαιραν της εμπιστοσύνης του πρώην υπουργού και τι γνωρίζουν για την διαδρομή της λίστας.

Εκτός από τα συγγενικά πρόσωπα και τους στενούς συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου δεν αποκλείεται να κληθούν σε συμπληρωματική εξέταση και οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ.κ. Γ. Διώτης και Γ. Καπελέρης που εξετάστηκαν ως ύποπτοι τέλεσης κακουργηματικής πράξης.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και πλήρης φορολογικός έλεγχος των ονομάτων στη λίστα Λαγκάρντ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν δικαιολογούνται πλήρως τα ποσά που βρίσκονται στους λογαριασμούς ή υπάρχουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Στην περίπτωση που ολοκληρωθεί ο έλεγχος και προκύψει ότι πρόσωπα της λίστας είχαν στις καταθέσεις τους χρήματα που προήλθαν από φοροδιαφυγή τότε θα κληθούν από τη Δικαιοσύνη να δώσουν εξηγήσεις ως κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

Στα μέσα Ιανουαρίου η ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής

Στο διάστημα από 14 έως 20 Ιανουαρίου αναμένεται να συζητηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην «τσάρο» της οικονομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του, που αναμένεται να κατατεθεί αυτές τις ημέρες, βάζει στο «κάδρο» και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και αναμένεται να στηθεί και δεύτερη κάλπη για την παραπομπή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: