11.1.13

«Κόλλησε» στη Γερουσία η παραχώρηση αμερικανικών φρεγατών στην Τουρκία...

www.greeknewsonline.com
Ουάσιγκτον.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Η δωρεάν παραχώρηση στην Τουρκία δύο φρεγατών κλάσης «O. H.Perry», «κόλλησε» στην αμερικανική Γερουσία, η οποία λόγω χρονικών περιορισμών δεν το έφερε σε ψήφιση, παρότι το νομοσχέδιο HR 6649 υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο το ...
διάστημα των δύο ημερών μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του 112ου Κογκρέσου των ΗΠΑ δεν επέτρεπε στη Γερουσία να ολοκληρώσει τις αναγκαίες διαδικασίες.

Το γεγονός ότι εκτός της Τουρκίας, αμερικανικά πολεμικά σκάφη θα εξασφάλιζαν με τον ίδιο νόμο η Ταϊλάνδη και το Μεξικό, περιόρισε τις δυνατότητες αντίδρασης του Ελληνικού Λόμπι, το οποίο κινητοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), που κάλεσε την Ομογένεια να στείλει μαζικά επιστολές διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση και τα μέλη του Κογκρέσου, ζητώντας να τεθούν όροι στην παραχώρηση.

Για το θέμα αυτό η Ελληνοαμερικανική Ηγεσία συνεργάστηκε στενά με το Αμερικανο-Ελληνικό Συμβούλιο της Καλιφόρνιας, το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ), της Εθνική Επιτροπή Αρμενικών Οργανώσεων και άλλους ομογενείς, συντονίζοντας τις διαμαρτυρίες, διασφαλίζοντας έτσι πως αν και το νομοσχέδιο εγκρίθηκε διά βοής από τη Βουλή, σταμάτησε στη Γερουσία.

Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, το νομοσχέδιο θα επανέλθει σύντομα στο νέο Κογκρέσο, με πρώτη βήμα της επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία έχει πλέον πρόεδρο τον Εντ Ρόις από την Καλιφόρνια, γι’ αυτό, όπως μας ανέφεραν στελέχη του Ελληνικού Λόμπι, η κινητοποίηση της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας θα πρέπει να ενταθεί.

Το νομοσχέδιο HR 6649 είχαν εισηγηθεί από κοινού η Ιλιάνα Ρος – Λέτινεν κι ο Χάουαρντ Μπέρμαν, πρόεδρος και επικεφαλής της μειοψηφίας αντίστοιχα, της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, στο 112ο Κογκρέσο. Οι δύο εισηγητές προώθησαν διαδικασία για να περάσει το ψήφισμα διά βοής (με τα 2/3 του σώματος), κάτι που έγινε, παρά τις ενστάσεις βουλευτών όπως ο Έλιοτ Ενγκελ, ο Τζον Σαρμπανης, o Μπραντ Σέρμαν κι ο Κώστας Μπιλιράκης.

Στην ομιλία του ο Μπράντ Σέρμαν (μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων), αφού υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει πολεμικά σκάφη για να εισβάλει στην Κύπρο το 1974, υπογράμμισε ότι η Αγκυρα «απείλησε πρόσφατα τις νόμιμες προσπάθειες της Κύπρου και του Ισραήλ για συνεργασία στις έρευνες και εκμετάλλευση πόρων ενέργειας. Η Αγκυρα ενίσχυσε την τουρκική ναυτική παρουσία γύρω από τα οικόπεδα υδρογονανθράκων μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και ανακήρυξε άκυρη τη συμφωνία μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ για την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών τους ζωνών».

Όπως μας δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Εντι Ζεμενίδης, «παραχώρηση τέτοιων οπλικών συστημάτων, τα οποία η Τουρκία έχει απειλήσει συγκεκριμένα να χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, δεν μπορεί να γίνει χωρίς όρους και χωρίς αντιπαράθεση. Τελικά ήμασταν τυχεροί που οι αντιδράσεις των Ελληνοαμερικανών και των Αρμενίων της Αμερικής εξαναγκάζουν να υπάρχει πλήρης αντιπαράθεση στο 113ο Κογκρέσο».

Ο Εντι Ζεμενίδης υπογραμμίζει ότι η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα θα πρέπει να παραμείνει έτοιμη να συνεχίσει τις παρεμβάσεις για το θέμα.

«Το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας προτρέπει όλους να παρακολουθούν τις εξελίξεις από την ιστοσελίδα μας www.hellenicleaders.com”.

Πάντως, εκτιμάται ότι η αντιμετώπιση των ανησυχιών της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας θα είναι ευνοϊκότερη, από το νέο πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Εντ Ρόις, ενώ στην περίπτωση που την ηγεσία της αντίστοιχης επιτροπής της Γερουσίας εκλεγεί πρόεδρος ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, η πιθανότητα να εγκριθεί το νομοσχέδιο χωρίς τροποποιήσεις που να διασφαλίζουν ότι οι φρεγάτες δεν θα χρησιμοποιηθούν σε βάρος της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ είναι περιορισμένες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: