2.1.13

Δ.Χριστόφιας: Δεν προσυπογράφω ιδιωτικοποίηση Ημικρατικών...

Λευκωσία: Δεν πρόκειται να συναινέσει σε ιδιωτικοποίηση Ημικρατικών Οργανισμών εάν αυτό ζητηθεί από την Τρόικα, τόνισε την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, επαναλαμβάνοντας ότι στην διαπραγμάτευση με τους ξένους δανειστές, η...
κυβέρνηση προσπάθησε και πέτυχε σε σημαντικό βαθμό τις λιγότερες δυνατόν αποκοπές από τα εισοδήματα των εργαζομένων.

Ανέφερε επίσης ότι φεύγει από την εξουσία με το κεφάλι ψηλά και περίφανος για τις υπηρεσίες που η κυβέρνησή του πρόσφερε στον λαό.

Σε ομιλία στο πλαίσιο της κοπής της βασιλόπιτας στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως δεν είναι η κυβέρνηση που δημιούργησε την κρίση και επέρριψε ευθύνες σε τραπεζίτες και επιχειρηματίες που λοιδορούν, όπως ανέφερε – την κυβέρνηση, μη εξαιρουμένου, πρόσθεσε, του προκαθημένου της Εκκλησίας.

«Για τις υπηρεσίες μας την τελευταία πενταετία βρισκόμασταν στο πλαίσιο της προσπάθειας ολοκλήρωσης ενός κοινωνικού κράτους, αλλά δυστυχώς το παγκόσμιο σύστημα και η κρίση του είχε διαφορετική άποψη όπως και η κρίση των τραπεζιτών», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι και εκείνος που έπρεπε να ελέγχει τους τραπεζίτες, αντί να ελέγχει το τραπεζικό σύστημα, δεν έκανε άλλη δουλειά παρά να παλεύει ενάντια στην κυβέρνηση.

Περαιτέρω αναφέροντας ότι ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος δεν αποτελεί αρμοδιότητα της κυβέρνησης, είπε ότι παρακαλεί τον κυπριακό λαό να κατανοήσει αυτή την πτυχή και πρόσθεσε ότι «αν ήμασταν αρμόδιοι θα κάναμε έλεγχο». Η αρμοδιότητα, εξήγησε, ανήκει στον εκάστοτε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ακολούθως πως «αφού υποχρεωθήκαμε να μπούμε στο μηχανισμό προσπαθήσαμε με ενδελεχείς, δύσκολες και σκληρές συζητήσεις με την Τρόικα να πετύχουμε όσες λιγότερες αποκοπές από τα κοινωνικά ωφελήματα και πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό αυτή την επιδίωξη».

Είπε πως με τις ειδήσεις δημιουργούμε στους εαυτούς μας κατάθλιψη και πανικό και ανέφερε πως η κατάσταση στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία είναι κατά παρασάγγας χειρότερη από ό,τι στην Κύπρο και σημείωσε ότι «εμείς έχουμε καταφέρει να διασφαλίσουμε ορισμένες κατακτήσεις όπως είναι ο 13ος μισθός, τον οποίο πήρε ο κόσμος».

Ανέφερε ακόμα ότι κατανοεί ότι γίνεται μάχη στον ιδιωτικό τομέα για τον 13ο.Υπενθύμισε ότι στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα και σε διάφορα άλλα θέματα όπως είναι ο έλεγχος των υδρογονανθράκων που άπτονται της κυριαρχίας του κράτους η κυβέρνηση έχει επιτύχει την επιδίωξή της. Ευχήθηκε όπως όταν θα ολοκληρωθεί η συζήτηση, να μην ζητηθούν ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών.

«Αν το ζητήσουν, το κάνω ξεκάθαρο ότι δεν έχω καμιά διάθεση να προχωρήσω ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ένα τέτοιο βήμα», τόνισε, προσθέτοντας πως σε αυτή τη θέση είναι δεσμευμένος και από το κόμμα του και από το πρόγραμμα διακυβέρνησης. «Αυτό θέλω να γίνει ξεκάθαρο», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους και τους Ακελικούς να έχουν το κεφάλι ψηλά και να εργαστούν σκληρά ώστε η διακυβέρνηση να μην περάσει σε αυτούς «οι οποίοι μας ασκούσαν αφόρητες πιέσεις να υπογράψουμε εδώ και χθες Μνημόνια, τα οποία περιελάμβαναν αυτά που αποφύγαμε και που αποτρέψαμε».

Εάν θέλουμε να υπάρξει ανάκαμψη και σταθερότητα πρέπει να εκλεγεί ο Σταύρος Μαλάς, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό επειδή στηρίζεται από τη δύναμη που προέρχεται από τους εργαζομένους, το λαό, τον οποίο υπηρέτησε χύνοντας αίμα και θα συνεχίσει να είναι μπροστάρης στην υπεράσπιση των συμφερόντων, των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων αυτού του λαού.

Στην εκδήλωση του ΑΚΕΛ, παρέστη και ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, ο οποίος εξήρε το έργο του Δημήτρη Χριστόφια, τόσο στην διακυβέρνηση του τόπου, όσο και στην προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ...
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: