9.1.13

Υποψίες...


Οσο λιγότερα ξέραμε τόσο περισσότερα υποπτευόμασταν...

Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για τη λίστα Λαγκάρντ; Κυρίως εκδοχές ή κατηγορίες, και μένει να αποδειχθούν ή να καταρρεύσουν. Υπάρχουν ωστόσο κάποια στοιχεία που...

δεν χρήζουν καμιάς απόδειξης - τα παραδέχονται οι εμπλεκόμενοι.
Π.χ., το πρώτο λάθος που διέπραξαν οι δύο πρώην υπουργοί οι οποίοι πήραν στα χέρια τους τη λίστα είναι ότι την πήραν στα χέρια τους. Ο έλεγχος των φορολογικών στοιχείων ανήκει στο ΣΔΟΕ και στις εφορίες. Ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι φορολογική Αρχή για να χειρίζεται φακέλους. Σε ανάλογη περίπτωση, ο Γ. Αλογοσκούφης δεν είχε αγγίξει καν μια λίστα από το Λιχτενστάιν.
Τα στοιχεία της λίστας έπρεπε να πάνε αποκλειστικά στο ΣΔΟΕ προς αξιοποίηση. Για όσους από τους αναφερόμενους προέκυπτε ότι ήταν νόμιμοι, να μη γίνει ούτε λόγος. Για τους παράνομους να επιληφθούν η Εφορία και ο εισαγγελέας. Και αν υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα, να πάει ο φάκελός τους στη Βουλή. Αντί γι' αυτά, διαδοχικοί χειρισμοί ακύρωναν τη δυνατότητα ελέγχου. Απόδειξη ότι ουδείς από τους καταθέτες κλήθηκε να εξηγήσει - ή να… πληρώσει!
Γιατί δεν έγιναν αυτά που έπρεπε; Μένει να το δούμε. Πάντως, ακριβώς επειδή δεν έγιναν, έφτασαν τα πράγματα ώς εδώ. Δεν ξέρουμε αν πράγματι ο Παπακωνσταντίνου έβγαλε από τη λίστα το σόι του, όπως τού αποδίδεται, αφού ούτε καν επίσημη κατηγορία δεν του έχει απαγγελθεί - απλώς τον βαρύνουν οι υπόνοιες. Ξέρουμε όμως ότι αποφάσισε ποιοι θα ελεγχθούν και ποιοι όχι χωρίς να έχει αυτό το δικαίωμα. Και ότι όταν παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο στον Βενιζέλο, δεν του ανέφερε καν την ύπαρξη μιας τόσο σημαντικής υπόθεσης!

Από την πλευρά του ο Βενιζέλος επίσης δεν παρέδωσε στον διάδοχό του τη λίστα που πήρε - έστω από τον Διώτη τελικά. Ετσι, το Δημόσιο έχασε την επαφή με την υπόθεση, αφού ο Σαχινίδης δεν είχε καμιά δυνατότητα να παρακολουθήσει το θέμα - αυτόν δεν τον ενημέρωσε ούτε το ΣΔΟΕ! Εν τω μεταξύ ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατείχε προσωπικά δεδομένα πολιτών και τα έστειλε και στον Σαμαρά - ο οποίος ευφυώς δεν άνοιξε τον φάκελο! Από πού κι ως πού μπορούν να διακινούνται τα οικονομικά καθενός - όπως είναι ο λογαριασμός στο εξωτερικό - σε πρόσωπα και όργανα που δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα - του Πρωθυπουργού και της Βουλής συμπεριλαμβανομένων;
Συμπέρασμα; Παραείναι πολλά τα λάθη που διεπράχθησαν από κατά τα λοιπά ευφυείς ανθρώπους για να είναι τυχαία. Προφανώς ελάχιστα ξέρουμε γι' αυτή την υπόθεση. Αλλά όπως έλεγε ο αμερικανός ηθοποιός Τζος Μπίλιγνκς: «Οσο λιγότερα ξέραμε τόσο περισσότερα υποπτευόμασταν».


Γιώργος Λακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: