18.1.13

Σκληρό ροκ με φάλτσα και παρατράγουδα στη Βουλή...

ΕΘΝΟΣ.

Με τη σφοδρή σύγκρουση Ευ. Βενιζέλου και Αλ. Τσίπρα κορυφώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής. Στο πρωτόγνωρο για τα μεταπολιτευτικά χρονικά πολιτικό ροκ διατυπώθηκαν καταγγελίες για...
πολιτικό ρεσάλτο, αθλιότητες και συκοφαντίες. Δεν έλειψαν αναφορές σε πρακτικές που οδηγούν στα όρια εμφυλίου πολέμου. Εντονες ήταν και οι διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο για τον τρόπο διεξαγωγής της κρίσιμης ψηφοφορίας.


Κόκκινο χτύπησε το πολιτικό θερμόμετρο χθες στη Βουλή με επίκεντρο τη σκληρότερη από ποτέ σύγκρουση του Ευ. Βενιζέλου και του Αλ. Τσίπρα, η οποία κορυφώθηκε στο κλείσιμο της συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ. Η συζήτηση, η οποία διήρκεσε πάνω από 16 ώρες, είχε απ' όλα. Κοινοβουλευτικά και πολιτικά... φάλτσα, πολλά παρατράγουδα, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, αλλά και διακοπές προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος επί των διαδικαστικών της ψηφοφορίας, κάτι το οποίο -παρότι έγινε η ψηφοφορία- δεν βρέθηκε.


Η... μέρα φάνηκε από το πρωί, αφού το θερμόμετρο ανέβηκε από τα πρώτα λεπτά της συζήτησης, όταν υπήρξε κόντρα για το πόσες κάλπες θα στηθούν. Η πρόταση του προεδρείου ήταν επτά κάλπες, αλλά μετά από παρέμβαση του Ευ. Βενιζέλου εκτονώθηκε το κλίμα, αφού αποφασίστηκε να τοποθετηθούν τέσσερις κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου που παραπέμπεται σε Προανακριτική Επιτροπή πήρε τον λόγο στις 2 το μεσημέρι, όταν στα έδρανα -κυρίως της συμπολίτευσης- βρίσκονταν ελάχιστοι βουλευτές. Κι ενώ συνολικά μίλησαν πάνω από 60 βουλευτές, η συζήτηση «άναψε» το βράδυ με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και ειδικά με τη σφοδρή κόντρα Βενιζέλου - Τσίπρα.

Κατηγορίες για πολιτικό ρεσάλτο, αθλιότητα και συκοφαντία αλλά και για πρακτικές που οδηγούν τη χώρα στα όρια του εμφυλίου από τον πρώτο και αυτοενοχοποίηση και αυτογελοιοποίηση από τον δεύτερο χαρακτήρισαν ένα πρωτόγνωρο πολιτικό πινγκ πονγκ, που δεν είχε προηγούμενο. Εμπλοκή όμως δημιουργήθηκε και στις έντεκα το βράδυ για τη διαδικασία της ψηφοφορίας, αφού κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν συμφώνησαν για τα ψηφοδέλτια που τυπώθηκαν, με τα οποία τελικά -μετά από διακοπή πέραν της μίας ώρας- πραγματοποιήθηκε η διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις δύο και είκοσι μετά τα μεσάνυχτα.
Σκληρό ροκ με φάλτσα και παρατράγουδα στη Βουλή

Γιώργος Πίκουλας

Αλ. Τσίπρας: ο Βενιζέλος κράτησε στο συρτάρι του για ιδία χρήση τη λίστα
Απόπειρα συγκάλυψης με ονοματεπώνυμο

Σφοδρή επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του Ευ. Βενιζέλου εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι η τακτική του «μαινόμενου ταύρου» που ακολούθησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποκρύπτει την ενοχή του.
Σκληρό ροκ με φάλτσα και παρατράγουδα στη Βουλή

Κατηγόρησε τον Ευ. Βενιζέλο ότι κράτησε στο συρτάρι του για ιδία χρήση τη λίστα Λαγκάρντ προκειμένου να μη φορολογηθεί ο πλούτος, όπως είπε, ενώ απέδωσε ευθύνες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι ως υπουργός Οικονομικών δεν ενημέρωσε για τη λίστα τον πρώην πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο. Χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ συνιστώσα της ΝΔ, επικαλούμενος τις διαφορές με την παραπομπή του 1989, στην οποία ανέφερε ότι ο Ανδ. Παπανδρέου τότε δεν είχε υποπέσει σε αντίστοιχο πολιτικό σφάλμα.

Βάζοντας στο κάδρο των πολιτικά υπευθύνων και τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι «η απόπειρα συγκάλυψης και προστασίας είναι προφανής και έχει ονοματεπώνυμο. Λέγεται Αντώνης Σαμαράς, που δίνει σανίδα σωτηρίας στους συνεταίρους του» και επισήμανε την απουσία του Α. Σαμαρά από την αίθουσα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτουργεί «με όρους μαφίας, ρίχνοντας στα σκυλιά τον πιο αδύναμο κρίκο για να κλείσει άρον άρον η υπόθεση».
Σκληρό ροκ με φάλτσα και παρατράγουδα στη Βουλή

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στόχος της προσπάθειας συγκάλυψης είναι να μην μπει κανείς στο «ιερό άβατο», όπως χαρακτήρισε τη διασύνδεση των λογαριασμών και των αρχείων της λίστας Λαγκάρντ «με σκελετούς που κρύβονται στις ντουλάπες» και αφορούν σειρά σκανδάλων του παρελθόντος.

«Ομερτά»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε κυρίως στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας, το οποίο, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ, είναι οχυρωμένο πίσω από τον όρκο της σιωπής και την ομερτά.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στο όνομα του κ. Διώτη και στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις δικαστικές αποκαλύψεις, ενώ δεν αναφέρθηκε με σαφήνεια στις ποινικές ευθύνες του Ευ. Βενιζέλου, τονίζοντας ότι η πρόταση που κατέθεσε το κόμμα του αφορά απλώς τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Υπογράμμισε, δε, ότι από τη στιγμή που ο κ. Βενιζέλος νιώθει αθώος, θα έπρεπε να ζητήσει ο ίδιος να παραπεμφθεί στην προανακριτική επιτροπή.

«Δεν μας ενδιαφέρουν τα πρόσωπα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απαντώντας στον Ευ. Βενιζέλο δήλωσε ότι, παρά το γεγονός πως το κόμμα του επιθυμεί διακαώς την προσφυγή στις κάλπες, ποτέ δεν συνέδεσε την προανακριτική επιτροπή με την παραμονή της κυβέρνησης.

«Το σύστημα της κλεπτοκρατίας, αυτό στοχοποιούμε, που έστειλε τη χώρα στα βράχια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι στη λίστα Λαγκάρντ βρίσκεται ο «ανθός» της ελληνικής κοινωνίας που προστατεύεται.

Ν. Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Ευ. Βενιζέλος: Κάποιος είχε βγάλει πολλά αντίγραφα της λίστας και τα μοίραζε
Επαγγελματίες ασυγκράτητοι συκοφάντες

Σε ολομέτωπη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του Αλέξη Τσίπρα προχώρησε χθες, κατά την ομιλία του στη Bουλή, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο πριν από την ψηφοφορία για τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μίλησε συγκεκριμένα για «δυνάμεις οπισθοδρόμησης, που επενδύουν στο αδιέξοδο και την καταστροφή της χώρας» χαρακτηρίζοντας την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για «ρεσάλτο» ως προσπάθεια που στοχεύει στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ («του εγγυητή της εθνικής στρατηγικής») και την πτώση της κυβέρνησης.

Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος, που σε επόμενη παρέμβασή του κατήγγειλε τους πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ ως «επαγγελματίες ασυγκράτητους συκοφάντες», αναφέρθηκε στην, κατά την άποψή του, «απροκάλυπτη ομολογία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ» (ανέφερε τα ονόματα των κ. Παππά, Στρατούλη κ.ά.) ότι βάσει δηλώσεών τους θα κάνουν τα πάντα για να πέσει η κυβέρνηση.

Από την ομιλία εν τω μεταξύ του κ. Βενιζέλου στη Βουλή ήταν πασιφανής η απόφασή του να στοχοποιήσει για ευθύνες τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Διώτη, αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως υποστήριξε ως «αυτουργοί» είχαν και έδιναν στοιχεία και στικάκια σε δημοσιογράφους.

«Κάποιος είχε βγάλει πολλά αντίγραφα και τα μοίραζε», είπε συν τοις άλλοις ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έκανε σφοδρή επίθεση στον κ. Τσίπρα, ενώ περιέγραψε αναλυτικά την πορεία του ως υπουργός Οικονομικών στη συγκεκριμένη δύσκολη συγκυρία. Εκανε λόγο για κατακλυσμό αποκαλύψεων και πως θα περίμενε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέσυρε την πρόταση εναντίον του - «απορία ψάλτου βηξ», πρόσθεσε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, που επανέλαβε ότι πρόκειται περί πολιτικής σκευωρίας κατά του ιδίου και του ΠΑΣΟΚ, που ανέκοψε το «ρεσάλτο» του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.

«Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, παραπαίετε ανάμεσα στις παλιές αριστερίστικες πρακτικές και τις πιο αρνητικές όψεις του συμβατικού παλαιοκομματισμού. Είστε ένα εκκρεμές ανάμεσα στην ανοχή της βίας και την αναζήτηση πιστοποιητικών νομιμοφροσύνης», επεσήμανε εκτιμώντας ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τους ενδιαφέρει η αλήθεια αλλά να «κάνουν τη λίστα μοχλό άθλιας πολιτικής σκευωρίας».

«Επενδύσατε σε αναξιόπιστους»
Υπενθυμίζοντας, δε, το «'89», ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι τους καταδιώκει και ότι αποκαλύπτεται «αταβισμός των κατηγόρων δεύτερης γενιάς!». «Την πατήσατε όμως», συμπλήρωσε ο Ευ. Βενιζέλος, εκτιμώντας ότι η Κουμουνδούρου επένδυσε σε αναξιόπιστα πρόσωπα, κάνοντας «ατυχή επιλογή» για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά καλό για τον τόπο.

Να σημειωθεί ότι δεν απέφυγε να απαντήσει λέξη προς λέξη στα ερωτήματα που τίθενται σχετικά με τη διαδρομή της λίστας, δίνοντας έμφαση στο ότι ως υπουργός Οικονομικών χειρίστηκε εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα, όπως για τη «μεγαλύτερη μείωση χρέους και τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Φώφη Γιωτάκη

Κρατικά έγγραφα

Αλ. Τσίπρας: Πού ακούστηκε υπουργός Εθνικής Αμυνας να κρατά αντίγραφα επίσημων εγγράφων και να μην τα επιστρέφει όταν τελειώνει η θητεία του;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα έχω το αντίγραφο του αμυντικού δόγματος που συνέταξα εγώ ο ίδιος με τα χέρια μου και εισηγήθηκα στο ΚΥΣΕΑ;

Η δημοσίευση της λίστας

Αλ. Τσίπρας: Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, δεν είναι πρόβλημα η απόκρυψη, αλλά η δημοσιοποίηση της λίστας από τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο - εκδότη.

Ευ. Βενιζέλος: Υπηρεσία προσέφερε και σε εμένα που το δημοσίευσε. Το θέμα μου είναι ότι του το δώσατε. Εσείς το είχατε και το δώσατε.

Ταξίδια και δόση

Ευ. Βενιζέλος: Θα μου πείτε τώρα εμένα πώς γίνεται η διαπραγμάτευση με τον κ. Σόιμπλε και τι σημαίνουν τα ταξίδια από την Αργεντινή και τη Βραζιλία και την Ουάσιγκτον; Νομίζετε ότι παίρνετε έτσι το επίχρισμα ενός πολιτικού ηγέτη που είναι αποδεκτός από τη διεθνή κοινότητα; Εάν σας ζητήσουν να υπογράψετε για την επόμενη δόση θα το κάνετε;

Αλ. Τσίπρας: Εμείς δεν πρόκειται να υπογράψουμε γιατί ζητάνε υπογραφές απ' αυτούς που κρατάνε στο χέρι, όσους βρίσκονται στις λίστες της Siemens και Λαγκάρντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: