7.1.13

Αγώνας δρόμου για τη δόση των 9,2 δισ....



Κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι δύο επόμενες εβδομάδες από κυβερνητικά στελέχη, καθώς έως τις 21 Ιανουαρίου θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι ... προαπαιτούμενες δράσεις για την λήψη της δόσεως των 9,2 δισ. ευρώ.

Στις προαπαιτούμενες δράσεις περιλαμβάνονται η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται έως τις 11 Ιανουαρίου από την Βουλή, η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (με τους επικρατέστερους για τη θέση να είναι ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Καθηγητής κ. Ν. Καραβίτης και ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χ. Θεοχάρης) , οι αυξήσεις στα τιμολόγια λιανικής της ΔΕΗ και η δρομολόγηση της διάσπασης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε «καλή» και «κακή».

Σημειώνεται πως στο Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου η Κυβέρνηση επιδιώκει να λάβει τα εύσημα και την έγκριση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ για την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,2 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Για το θέμα των εκκρεμοτήτων ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας έχει ενημερώσει αναλυτικά τον Πρωθυπουργό σχετικώς με την πρόοδο εκτελέσεως του Προϋπολογισμού και την υιοθέτηση των όρων του Μνημονίου και εν όψει του σημερινού ταξιδιού του Πρωθυπουργού στη Γερμανία.

Το υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξεί ότι το πρωτογενές έλλειμμα του Προϋπολογισμού 2012 θα κλείσει τελικά χαμηλότερα από τον στόχο του 1,5% του ΑΕΠ και θα διαμορφωθεί στο 1,2% του ΑΕΠ ή στα 2,3 δισ. ευρώ περίπου. Σημειώνεται πως το πρωτογενές έλλειμμα του Προϋπολογισμού στο 11μηνο 2012 διαμορφώθηκε στα 1,4 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ), δηλαδή σε μηναία βάση το Δεκέμβριο αναμένεται αύξηση του κατά 900 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: