1.1.13

9 τεχνολογίες που δεν θα δούμε μέσα στο 2013...


by Vangelis Xanthakis
Αν και δεν είναι πολύς καιρός που προγραμματίζαμε το τέλος του κόσμου, τελικά αυτό θα καθυστερήσει. Αυτό θα συμβεί και σε μερικά προϊόντα και τεχνολογίες που αν και έχουν από μερικούς προβλεφθεί ότι θα λανσαριστούν μέσα στο 2013, αυτό μάλλον τελικά δεν θα συμβεί για πολλούς και διάφορους λόγους που σας αναλύουμε. Ας δούμε μερικά...


Windows Blue

Η φήμη: Η Microsoft θα ξεκινήσει την επόμενη έκδοση των Windows, με την ονομασία «Windows blue,» το συντομότερο άνοιξη του 2013. Το νέο λειτουργικό σύστημα θα αναβαθμίζεται Over The Air τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ώστε οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αυτό το λειτουργικό να έχουν πάντα την τελευταία έκδοση.

Γιατί αυτό δεν θα συμβεί το 2013: Αν οι φήμες ήταν αληθινές, θα σήμαινε ότι η Microsoft η οποία λανσάρει συνήθως ένα νέο λειτουργικό κάθε τρία χρόνια, ξαφνικά θα ανατρέψει την πολιτική την πριν ακόμα ολοκληρώσει το λανσάρισμα των Windows 8. Πριν λοιπόν η Microsoft αρχίσει να βάλει σε εμπορική διάθεση το επόμενο λειτουργικό σύστημα της, αναμφίβολα θα περάσουν μήνες δοκιμαστικών εκδόσεων και αξιολογήσεων όπως έγινε άλλωστε με τα Windows 7 και τα 8.
Με όλες τις συζητήσεις σχετικά με τα Windows 8 να μην έχουν ακόμη κοπάσει, οποιεσδήποτε σκέψεις για νέο λειτουργικό μέσα στο 2013 είναι από πρώιμες ως ανεδαφικές. Από άλλη μια τυχόν σκέψη για νέο λειτουργικό θα στεκόταν εμπόδιο στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η εταιρία να καθιερώσει ένα νέο τρόπο χρήσης του πιο διαδεδομένου λειτουργικού στον κόσμο.

Nokia‘s Windows Tablet

Η φήμη: Δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Nokia έχει πήδηξε από το τραίνο του Symbian και της ανάπτυξης δικού της λειτουργικού, αγκαλιάζοντας ολοκληρωτικά τη Microsoft και τα Windows Phone. Τι να σκοπεύει να κάνει στη συνέχεια το πρώην στέλεχος της Microsoft Stephen Elop; Οι φήμες λένε ότι το επόμενο βήμα θα ήταν ένα Nokia tablet.
Ο ίδιος ο Elop έχει πει μιλώντας με τους αναλυτές: «Από την άποψη του οικοσυστήματος, υπάρχουν οφέλη και πιθανές συνέργειες μεταξύ των Windows και Windows Phone,» «Βλέπουμε αυτή την ευκαιρία, και θα εξετάσουμε σίγουρα τις δυνατότητες να πάμε μπροστά.» Σύμφωνα με μια δημοφιλής φήμη, η εταιρεία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει ένα Windows RT tablet με κάλυμμα που να λειτουργεί και ως πληκτρολόγιο νωρίς το 2013. Σύμφωνα με τις ίδιες φήμες, το tablet αυτό θα διαθέτει υποστήριξη 4G.

Γιατί αυτό δεν θα συμβεί το 2013: Η Nokia συναντά ήδη μεγάλες δυσκολίες να επανακτήσει μερίδιο αγοράς στα smartphones. Αν και φαίνονται χαραμάδες βελτίωσης των οικονομικών της φινλανδικής εταιρίας, το τμήμα Συσκευών και Υπηρεσιών έχασε 683 εκατομμύρια ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2012. Οι συσκευές με Windows RT, όπως το Microsoft Surface, σε καμία περίπτωση δεν έχουν αποδείξει ότι θα κυριαρχήσουν και το να μεταπηδήσει η Nokia σε ένα τελείως νέο τομέα, δεν θα ήταν η ενδεδειγμένη κίνηση. Ιδιαίτερα σε μια στιγμή που οι μέτοχοί της αναζητούν σταθερότητα και θετικά οικονομικά μεγέθη.

Apple iTV

Η φήμη: Οι προσδοκίες για μία τηλεόραση από την Apple (γνωστή και ως iTV) είναι ζωντανές εδώ και χρόνια. Στα τέλη του 2011, αυτές οι φήμες απέκτησαν μεγαλύτερη αξιοπιστία όταν στη βιογραφία του Steve Jobs, ο Walter Isaacson ανέφερε ότι ο ιδρυτής της Apple είχε σχέδια για μια τηλεόραση. Το 2012, ο CEO της Apple, Tim Cook δήλωσε στο Αμερικανικό NBC, ότι η τηλεόραση είναι «μια περιοχή έντονο ενδιαφέρον» για την εταιρεία του. Τώρα, πολλοί πιστεύουν ότι το 2013, θα είναι η χρονιά που η Apple θα σταματήσει να παράγει φήμες και θα παράγει προϊόν.

Γιατί αυτό δεν θα συμβεί το 2013: Τεχνικά δεν υπάρχει κάτι που να εμποδίζει την Apple από το να παράγει μία τηλεόραση HD με ενσωματωμένο το iTunes και ίσως μερικές επιπλέον έξυπνες λειτουργίες. Ωστόσο, η εταιρεία δεν έχει τηλεοπτικό ή κινηματογραφικό περιεχόμενο και αναγκαστικά θα πρέπει να συνεργαστεί με τους παρόχους καλωδιακής τηλεόρασης και εταιρείες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών. Δύο πολύ συντηρητικές ομάδες, δεν είναι υπέρ της ιδέας να προσφέρουν ολοκληρωμένες end-to-end υπηρεσιών και ακόμα πιο δύσκολο αυτές να είναι και αποκλειστικές. Επίσης μια μελλοντική Apple TV θα έπρεπε να έχει ανώτερα χαρακτηριστικά, ίσως μια οθόνη OLED που θα μπορέσει να δικαιολογήσει μια premium εμπειρία, αλλά και premium τιμή.
Με την αγορά της καλωδιακής τηλεόρασης να είναι απίθανο να αλλάξει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, η Apple θα αποφασίσει ότι είναι καλύτερα να προωθεί τις υπηρεσίες της μέσα από ένα βελτιωμένο Apple TV, set-top box, αντί να ξεκινήσει την «επιχείρηση iTV» το 2013.

Αυτό-οδηγούμενα αυτοκίνητα

Η φήμη: Η Google έχει ασχοληθεί εντατικά στο πρόγραμμα για αυτο-οδηγούμενα αυτοκινήτου τα τελευταία ένα-δύο χρόνια, αλλά δεν είναι η μόνη μόνη της. Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Ford, η Cadillac και η Volvo αναπτύσσουν τα δικά τους αυτόνομα οχήματα. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, οι πολιτείες της Νεβάδα και της Καλιφόρνια έχουν αναπτύξει νομοθεσία για τα αυτο-οδηγούμενα οχήματα. Υπάρχει πιθανότητα μέσα στο 2013 να δούμε αυτό-οδηγούμενα αυτοκίνητα στο εμπόριο.

Γιατί αυτό δεν θα συμβεί το 2013: Η τεχνολογία αυτο-οδήγησης της Google ίσως να έχει προχωρήσει αρκετά και ίσως κοντά στο επίπεδο παραγωγής, αλλά η εταιρεία δεν είναι μια αυτοκινητοβιομηχανία και δεν είναι πιθανό να πωλήσει αυτοκίνητα απευθείας στο κοινό. Σε κάθε περίπτωση όμως ακόμα και αν ένας από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων ήταν κοντά στην παραγωγή ενός αυτό-οδηγούμενου αυτοκίνητου, δεν υπάρχουν και πολλά κράτη όπου οι οδηγοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητο σε αυτόνομη λειτουργία του. Φανταστείτε τις νομικές επιπλοκές, αν ένα από αυτά τα αυτοκίνητα εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα. Σίγουρα πολλά πρέπει να γίνουν πριν ένα τέτοιο αυτοκίνητο βρεθεί στο δρόμο και σίγουρα αυτό δεν πρόκειται να γίνει μέσα στο 2013.

BlackBerry PlayBook 2

Η φήμη: Το BlackBerry PlayBook κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2011, και για τα δεδομένα της τεχνολογίας αυτό είναι μια αιωνιότητα. Με το νέο λειτουργικό BlackBerry 10 έρχεται τον Ιανουάριο, κάποιοι εικάζουν ότι η RIM θα περάσει το update στο PlayBook. Αν και το παλιό Playbook είναι ακόμα προς πώληση, έχει ξεπερασμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και σχεδιασμό. Εάν η RIM θέλει να μείνει σε αυτό το χώρο, θα πρέπει να κυκλοφορήσει ένα νέο μοντέλο. Διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας κάνουν αναφορά για ένα Playbook 10 ιντσών με το κωδικό όνομα «Blackforest».

Γιατί αυτό δεν θα συμβεί το 2013: Αν και η εταιρεία κατέγραψε εκπληκτικά υψηλές πωλήσεις της τάξεως των 255.000 τεμαχίων κατά το 3ο τρίμηνο του 2012, η ταμπλέτα δεν θεωρήθηκε ποτέ ως επιτυχία με τα καθιερωμένα πρότυπα, αφού ο μεγάλος αριθμός των πωλήσεων οφείλεται σε εξαιρετικά γενναιόδωρες προσφορές τιμής. Εν τω μεταξύ, η RIM χάνει συνεχώς μερίδιο αγοράς στα smartphone και βασική της προτεραιότητα είναι να αναστρέψει την πτωτική της πορεία. Είναι σίγουρo ότι τα tablets δεν μπορεί να είναι ο πρωτεύον στόχος για την ανάκτηση της χαμένης της δυναμικής. Έτσι είναι πιθανό το 2013 η RIM να ρίξει το βάρος της σε ένα νέο smartphone με λειτουργικό BlackBerry 10 και όχι σε ένα νέο tablet.

Facebook Smartphone

Η φήμη: Για χρόνια, έχουμε ακούσει ότι το Facebook θα κυκλοφορήσει μία δική του συσκευή. Το 2011, κυκλοφόρησε το HTC Status, ένα τηλέφωνο χαμηλού κόστους με το λογότυπο του Facebook και ενσωματωμένη την εφαρμογή και πρόσθετες λειτουργίες του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου. Θα μπορούσε το Facebook να σχεδιάζει να εισέλθει στην αγορά με μια πραγματικά επαναστατική συσκευή μέσα στο 2013;

Γιατί αυτό δεν θα συμβεί το 2013: Τον περασμένο Ιούλιο, ο ίδιος ο Mark Zuckerberg δήλωσε ότι η δημιουργία ενός τηλεφώνου «δεν θα είχε νόημα.» Για να είμαστε δίκαιοι, οι εταιρείες αρνούνται κατηγορηματικά μερικές φορές, ενώ ταυτόχρονα εργάζονται για προϊόντα που αποδεικνύονται στη συνέχεια πολύ πραγματικά. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, μάλλον θα πρέπει να πιστέψουμε τον Zuckerberg. Ένα από τα προβλήματα είναι ότι το Facebook δεν διαθέτει κανάλι διανομής για την πώληση των συσκευών του, ενώ η μετοχή της εταιρίας έχει δεχθεί τον τελευταίο καιρό ισχυρές πιέσεις λόγω της μη ύπαρξης ξεκάθαρων εκτιμήσεων στον τομέα της χρήσης του κοινωνικού δίκτυο μέσω smart phones. Το πιθανότερο είναι ότι οι μέτοχοι του Facebook θα προτιμήσουν να μείνουν γα το 2013 εκτός της άμεσης εμπλοκής με την κινητή.

Εύκαμπτες οθόνες

Η φήμη: Το CNET ανέφερε πρόσφατα ότι η Samsung Electronics θα παρουσιάσει τις πρώτες εύκαμπτες οθόνες στην CES του 2013. Ορισμένοι πιστεύουν ότι τo αναμενόμενο για την προσεχή άνοιξη Galaxy S IV και το επόμενο Galaxy Note, θα είναι οι πρώτες συσκευές που θα ενσωματώνουν την τεχνολογία της εύκαμπτης οθόνης.

Γιατί αυτό δεν θα συμβεί το 2013: Αν και είναι πολύ πιθανόν στη φετινή CES να δούμε εύκαμπτη οθόνη από τη Samsung, αυτό δε σημαίνει ότι μέσα στο 2013 θα λανσαριστούν εμπορικά προϊόντα με εύκαμπτες οθόνες για τουλάχιστον ένα ακόμα έτος. Ειδικά για κινητά τηλέφωνα δεν αναμένονται υλοποιήσεις με εύκαμπτη οθόνη αφού και το ίδιο το σώμα του τηλεφώνου θα πρέπει να μπορεί να λυγίσει, κάτι που –προς το παρόν- δεν μπορεί να συμβεί. Η Samsung μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εύκαμπτες οθόνες για να δημιουργήσει τηλέφωνα με ελαφρώς κυρτή οθόνη, αλλά όχι μέσα στο 2013.

Google Glass Project

Η φήμη: Το project της Google για γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας θα είναι διαθέσιμο στους developers για να αναπτύξουν τις εφαρμογές τους και τις προτάσεις τους στις αρχές του 2013. Αν οι προγραμματιστές πάρουν στα χέρια τους το προϊόν, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, μια ολοκληρωμένη εμπορική έκδοση του προϊόντος δεν μπορεί να είναι πάρα πολύ μακριά και θα γίνει πριν το τέλος του έτους;

Γιατί αυτό δεν θα συμβεί το 2013: Ο συνιδρυτής της Google Sergey Brin, τον Ιούνιο του 2012 είχε δηλώσει στο Bloomberg, ότι θα ήθελε να έχει μια εμπορική έκδοση του Glass Project «μέσα σε ένα χρόνο», μετά την απελευθέρωση του κιτ για τους προγραμματιστές. Αν και είναι πάντα δυνατό ότι το κιτ θα βγει μέχρι το Φεβρουάριο και το προϊόν να κυκλοφορήσει το Δεκέμβριο, αυτό φαίνεται μάλλον απίθανο αφού ένα τέτοιο μοναδικό προϊόν θα χρειαστεί σίγουρα πολύ περισσότερο δρόμο από το πρωτότυπο στο εμπορικό. Το πιθανότερο λοιπόν είναι, αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, να δούμε στις βιτρίνες τα Google Glass στις αρχές του 2014.

Πηγή: Gizmodo

Δεν υπάρχουν σχόλια: