5.1.13

70.000 στρέμματα κάτω από το νερό...

"Τα προβλήματα στην λίμνη Κάρλα έρχονται από το παρελθόν"...
Το πρόσφατο πρόβλημα των έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή της Κάρλας ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Περίπου..
. 70 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών παραμένουν πλημμυρισμένα λόγω της κακοκαιρίας του περασμένου Σαββάτου και της υπερχείλισης των τάφρων, αφού τα αντλιοστάσια έχουν τεθεί εδώ και καιρό εκτός λειτουργίας λόγω ζημιάς που υπέστησαν, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάστασή τους από το αρμόδιο υπουργείο.

Η χθεσινή σύσκεψη είχε ως στόχο να καταγράψει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στα έργα της Κάρλας, να καταγραφούν οι απόψεις όλων των φορέων και να αποφασιστεί ένας χάρτης ενεργειών, ενημέρωνε ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός.

«Τα προβλήματα στην Κάρλα έρχονται από το παρελθόν. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο έργο και παρά το ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Δυστυχώς μέσα σε δέκα ώρες και σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας έπεσαν τόσα χιλιοστά βροχής, όσα πέφτουν σε δυο μήνες. Επίσης έχουμε το θλιβερό γεγονός το Υπουργείο, παρά τις συνεχείς πιέσεις μας, να μην έχει αποκαταστήσει τις ζημιές στα αντλιοστάσια που καταστράφηκαν από πυρκαγιά, ενώ κάποια άλλα να μην λειτουργούν από τις κλοπές στον Η/Μ εξοπλισμό», ανέφερε.

Νομοθετική για τον φορέα
Ο Περιφερειάρχης έθιξε το ζήτημα της πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων και της μη ύπαρξης ενιαίου φορέα λειτουργίας, δίνοντας παράλληλα την είδηση ότι υπάρχει νομοθετική ρύθμιση, η οποία μέσα στις επόμενες ημέρες θα περάσει από την ολομέλεια της Βουλής, ώστε η διαχείριση των έργων και ο φορέας λειτουργίας να περάσει στην αιρετή Περιφέρεια. «Έχουμε δώσει μέχρι σήμερα έναν τιτάνιο αγώνα για να ολοκληρωθούν τα έργα. Ξεμπλοκάραμε διαδικασίες και εξασφαλίσαμε την επιπλέον χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους για το έργο. Όμως σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει η Ε.Ε., αν δεν προχωρήσουν τα έργα ύδρευσης και αν δεν συσταθεί σύντομα ο φορέας διαχείρισης, το έργο κινδυνεύει να απενταχθεί με αποτέλεσμα 200 εκ. ευρώ απώλεια από τον εθνικό προϋπολογισμό».

Ακόμη ο κ. Κ. Αγοραστός κάλεσε τον ΕΛΓΑ να καταγράψει άμεσα τις καταστροφές και να προχωρήσει σε δίκαιες αποζημιώσεις βάσει της πραγματικής αξίας της ζημίας. Κλείνοντας δε τη συζήτηση δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι επιλύσιμο.
Η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσιου υπογράμμισε: «Δυστυχώς το έργο αυτό δεν διαθέτει ακόμα φορέα διαχείρισης με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τέτοια ζητήματα. Είναι σημαντική η πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στο μέτρο του δυνατού ώστε οι αγρότες να γνωρίζουν ότι κάποιος στέκεται στο πλευρό τους».

Η διευθύντρια της ΕΥΔΕ Κάρλας, κ. Ξένια Καρατζά, σημείωσε από την πλευρά της: «Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εμείς κατασκευάζουμε τα έργα, αλλά δεν τα διαχειριζόμαστε. Δεν έχουμε αυτό το ρόλο και δυστυχώς δεν υπάρχει φορέας διαχείρισης με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και πόρους για να λειτουργήσει. Από την πλευρά μας και σε συνεργασία με όλους τους φορείς υπερβάλλουμε εαυτόν για να βοηθήσουμε την κατάσταση. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με κλοπές εξοπλισμού, με εμπλοκές λόγω απαλλοτριώσεων, με την αρχαιολογία, με σταματημένες εργολαβίες, προβλήματα τα οποία βάζουν εμπόδια στο έργο».

Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: