14.1.13

Διώξεις σε 500 δημάρχους-αντιδημάρχους για «φαγοπότι» δισεκατομμυρίων...


«Με δύο εκσκαφείς, 5 εργάτες και 3 σακιά άμμο, κάποιοι παντελόνιαζαν 500.000 ευρώ», λένε στο υπουργείο Οικονομικών - Εργολάβοι-«φαντάσματα», «κουμπάροι» αλλά ακόμα και πολιτικά «βύσματα» φαίνεται πως λυμαίνονταν εδώ και δεκαετίες το χώρο των τεχνικών έργων των δήμων.
Στη δημοσιότητα αναμένεται να...
δοθούν τις επόμενες μέρες τα ονόματα αιρετών αρχόντων και υπευθύνων τεχνικών υπηρεσιών στους οποίους θα απαγγελθούν κατηγορίες επειδή, όπως έδειξε πολύμηνη έρευνα του ΣΔΟΕ, έμπαιναν εκατομμύρια στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ακόμα και αν οι υπηρεσίες του δήμου τους δεν είχαν ούτε ένα σακί... τσιμέντο για να στρώσουν ένα πεζοδρόμιο!

Την έρευνα είχε αποκαλύψει το protothema.gr από το καλοκαίρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 500 δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι έργων, καθώς και οι υπεύθυνοι τεχνικών υπηρεσιών των δήμων θα βρεθούν αντιμέτωποι με το νόμο καθώς, κάποιοι από αυτούς, χτίζανε ακόμα και τις βίλες τους με... υλικά των δήμων!

«Με δύο εκσκαφείς, 5 εργάτες και 3 σακιά άμμο, κάποιοι παντελόνιαζαν 500.000 ευρώ» λέει στέλεχος του υπουργείου που γνωρίζει τα αποτελέσματα των ελέγχων

Με εντολή εισαγγελέα άνοιξαν χιλιάδες τραπεζικοί λογαριασμοί δημάρχων και αντιδημάρχων μικρών και μεγάλων δήμων, ακόμα και προέδρων τοπικών διαμερισμάτων. Με αντιμισθία της τάξεως των 27.000 ευρώ που έπαιρναν το χρόνο, το ΣΔΟΕ βρίσκει ότι έμπαιναν εμβάσματα στους λογαριασμούς τους, ύψους 500.000 ευρώ και άνω.

Για κάποιους αποκαλύφθηκαν στην κατοχή τους έσοδα από επιχειρηματικές αμοιβές ή εταιρικά μερίδια από κατασκευαστικές εταιρίες. Το ΣΔΟΕ ερεύνησε και βρήκε ποιοι είχαν -φανερά ή κρυφά- οποιαδήποτε επενδυτική σχέση με τις εταιρίες αυτές που έπαιρναν τις δουλειές, ή αν υποκρύπτονται άλλες υπόγειες συναλλαγές.

Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις μάλιστα όπου ο αντιδήμαρχος έργων είναι στην πραγματικότητα και ο... μεγαλοεργολάβος του δήμου. Για παράδειγμα, αντιδήμαρχος που μετέχει σε κατασκευαστική φέρεται να έδινε τις δουλειές σε συνεργάτη και πρώην υπάλληλό του, και πολλά από τα έργα του δήμου να έχουν γίνει με τα επαγγελματικά αυτοκίνητα και τους υπαλλήλους του αντιδημάρχου.

Λεφτά μόνο για μίζες

Στο ΣΔΟΕ μιλάνε για μεγάλη μπίζνα και ρεμούλες που είχαν στηθεί εδώ και δεκαετίες, γύρω από τη βιομηχανία παραγωγής τοπικών έργων στη χώρα μας. Οι «ράμπο» έχουν στοιχεία για να «δέσουν» υποθέσεις που δείχνουν υπερτιμολογήσεις, αναθέσεις έργων σε ημετέρους και λεφτά κάτω από το τραπέζι.

«Το χειρότερο είναι πως ενώ οι υπεύθυνοι παραγγέλνανε τεράστιες ποσότητες που δεν δικαιολογούνται από το μέγεθος του δήμου, οι τεχνικές υπηρεσίες τους είχαν διαρκώς έλλειψη από υλικά!», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που παρακολουθεί την πορεία των ερευνών.

Η έρευνα ξεκίνησε από τον έλεγχο των «πόθεν έσχες» των αιρετών αρχόντων, αλλά γρήγορα εστιάστηκε στους αντιδημάρχους που είχαν στις αρμοδιότητές τους την παραγγελία έργων και υλικών, ύστερα και από καταγγελίες για το πώς «παίζονται» οι διαγωνισμοί σε τοπικό επίπεδο. Όπως αποκαλύπτεται, εργολάβοι-«φαντάσματα», «κουμπάροι» αλλά ακόμα και πολιτικά «βύσματα» φαίνεται πως λυμαίνονταν εδώ και δεκαετίες το χώρο των τεχνικών έργων των δήμων.
 protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: