6.1.13

Κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη από 500 €...


Στη μέγγενη της Τρόικα φαίνεται πως μπαίνουν οι πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο μέσω της απαίτησης για πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα ειδοποίησης και είσπραξης το οποίο φέρεται να προωθείται μετά τη συμφωνία των δανειστών και...
του Χόρστ Ράιχενμπαχ της Task Force.

To «κρυφό μνημόνιο», που συζήτησαν δανειστές και Task Force σε μυστική σύσκεψη, προβλέπει σαρωτικές ανατροπές και προκαλεί νέο πονοκέφαλο σε κυβέρνηση και πολίτες, κυρίως σε εκείνους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Με βάση το νέο σενάριο, η Τρόικα, που επιστρέφει στη χώρα μας στις 15 Ιανουαρίου, απαιτεί από το υπουργείο Οικονομικών να περάσει ρύθμιση που θα προβλέπει αυτόματη ανάληψη μετρητών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς ιδιωτών που έχουν χρέη προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τους δανειστές το μέτρο αυτό πρέπει να ξεκινήσει από εκείνους που χρωστούν πάνω από πεντακόσια ευρώ στο Δημόσιο, βάζοντας στο κάδρο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Μπορεί ο «κρυφός πόθος» να είναι η άσκηση πίεσης προς τους ιδιώτες που οφείλουν μεγάλα χρηματικά ποσά, αλλά και η άμεση εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία μέσω της αυτόματης ανάληψης, ωστόσο, η επέκτασή του αναμένεται να «πιάσει» και εκείνους που έχουν μικρότερα χρέη και θα μπορούσαν να προκύψουν από τη μη καταβολή τελών κυκλοφορίας ή από το χαράτσι στα ακίνητα.

Από την άλλη πλευρά, στο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να επικρατεί ανησυχία μήπως η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου προκαλέσει νέα φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

Η απαιτήσεις των δανειστών για άμεσες λύσεις σε συνδυασμό με τον ανεπαρκή κρατικό μηχανισμό δημιουργούν προβληματισμό για το κατά πόσο θα μπορούσε μια τέτοια ρύθμιση να βοηθήσει πραγματικά ή απλώς θα δημιουργούσε περαιτέρω «τρύπες» σε ένα, μάλλον διάτρητο, εισπρακτικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι στις απαιτήσεις της Τρόικα συγκαταλέγονται οι μεταρρυθμίσεις για υποχρεωτική χρήση χρεωστικών-πιστωτικών καρτών σε όλες τις συναλλαγές για μεγαλύτερο και καλύτερο έλεγχο των συναλλαγών και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η περαιτέρω εκπαίδευση των στελεχών του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας και η ίδρυση και λειτουργία φορολογικών δικαστηρίων για την ταχύτερη επίλυση τέτοιων υποθέσεων.


Ολα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται για μια έντονη εβδομάδα και ακόμη μια μετωπική σύγκρουση ενόψει της ψήφισης του νέου σκληρού φορολογικού νομοσχεδίου....
Iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: