21.1.13

Σοκ στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων θέλει να υπάρξει το 2013 ο κ. Σαμαράς...


Ραβανός Αρης
Η παραδοχή είναι κοινή από πολλές πλευρές: Οι επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων είναι απογοητευτικές. Οι ρυθμοί είναι αρκετά αργοί, τα αποτελέσματα πενιχρά και οι στόχοι υπό αίρεση, προκαλώντας μεγάλο εκνευρισμό στους εν δυνάμει επενδυτές.

Η...
κυβέρνηση εμφανίζεται, αν και έχει μεγάλο άγχος να προχωρήσουν γρήγορα οι ιδιωτικοποιήσεις, ανέτοιμη. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά, ότι εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για συγκέντρωση συγκεκριμένου ποσού από τις ιδιωτικοποιήσεις, θα τεθεί, λόγω και της ρήτρας ισοδυνάμων μέτρων, το ενδεχόμενο νέων περικοπών.

Αυτό το σενάριο το ξορκίζει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και λαμβάνοντας τα μηνύματα συγκαλεί τη Δευτέρα στις 14:00 ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αναμένεται να δώσει αυστηρές συστάσεις και να θέσει προ των ευθυνών τους, όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ αναμένεται να συζητηθούν και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Στη διευρυμένη σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός θα έχει απέναντί του, τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Τ. Αθανασόπουλο -για τον οποίο υπάρχουν πολλές ενστάσεις για τις κινήσεις του και τους αργούς ρυθμούς που παρατηρούνται- τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ι. Εμίρη και τους υπουργούς Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη, Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Κ. Μουσουρούλη, Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, Επικρατείας, κ. Δ. Σταμάτη, τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα και ΠΕΚΑ, κ. Στ. Καλαφάτη και τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, κ. Μ. Παπαγεωργίου, ώστε να εξεταστεί η κατάσταση και οι διάφοροι παράμετροι, αλλά και να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες, μήπως και βγει από το τέλμα το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων.

Εξάλλου, και το Βερολίνο φρόντισε να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα στην Αθήνα, ενώ σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο Πολ Τόμσεν, εκτίμησε ότι για να επιστρέψει μεσοπρόθεσμα η χώρα μας στην ανάπτυξη, κλειδί είναι το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων και η οριστική απελευθέρωση της οικονομίας, και μίλησε ειδικά για τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση, εμφανίζεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της Westdeutsche Allgemeine Zeitung, που επικαλείται σχετικό κυβερνητικό έγγραφο με αποδέκτη το γερμανικό Κοινοβούλιο, απογοητευμένη από την απόδοση της Ελλάδας στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με έγγραφο που έχουν στη διάθεσή τους οι εφημερίδες του ομίλου WAZ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα φθάσουν ως το τέλος του 2016 τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 15 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος για το 2015.

Τα μηνύματα είναι σαφή και δείχνουν πως ΔΝΤ και Βερολίνο αντιλαμβάνονται τις κινήσεις του κυβερνητικού συνασπισμού στο συγκεκριμένο ευαίσθητο τομέα.

Σε αυτό το κλίμα και έχοντας λάβει προφανώς υπόψη του το ευρύτερο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να υπάρξει άμεσα θετικό αποτέλεσμα, αν και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Ο κ. Σαμαράς θέλει να υπάρξει σοκ στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων το 2013 και να εξασφαλιστεί το ποσό που απαιτείται, για να μην ενεργοποιηθεί η ρήτρα ισοδυνάμων μέτρων και χρειαστεί να υπάρξουν νέες δημοσιονομικές περικοπές, μια εξέλιξη που εκτιμάται ότι δεν θα αντέξει η κοινωνία με πολλαπλές συνέπειες στην τρικομματική κυβέρνηση.

Ο άσσος που έχει στη διάθεσή του ο Πρωθυπουργός, είναι η υπόσχεση που έχει δοθεί από τους πιστωτές, ότι θα υπάρξουν ανάσες στην κυβέρνηση και θα ζητηθούν επιπλέον μέτρα και νέα προαπαιτούμενα κατά την αναθεώρηση του Μνημονίου τον Φεβρουάριο.

Όμως, το οξυγόνο που δίνει η τρόικα δεν είναι χωρίς αντίτιμο. Η πίεση θα είναι μεγάλη για πλήρη και χωρίς παρεκκλίσεις εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμμάτος και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Η σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρείται κρίσιμη για τα επόμενα βήματα και η σύνθεσή της, αναδεικνύει και τα πεδία, όπου θα ανοίξει ο χορός των ιδιωτικοποιήσεων.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: