24.1.13

Ακριβότερο έως 19,7% το ρεύμα...

Μεγαλύτερες θα είναι οι αυξήσεις στις χαμηλές καταναλώσεις, όπως σε εξοχικά και δεύτερες κατοικίες
Ρεπορτάζ Γιώργος Φιντικάκης
Αυξήσεις που φτάνουν το 19,7% στις χαμηλές καταναλώσεις και κινούνται μεταξύ 6% και 9% στις μεσαίες κατηγορίες, όπου και η πλειονότητα των πελατών της ΔΕΗ, προκύπτουν από τη σύγκριση των νέων τιμολογίων με τα αντίστοιχα περυσινά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι...
ένας πελάτης με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 1.400 κιλοβατώρες θα πληρώσει για το πρώτο τετράμηνο φέτος 195,83 ευρώ έναντι 179,11 ευρώ στο ίδιο διάστημα πέρυσι, δηλαδή 17 ευρώ επιπλέον (αύξηση 9,34%).
Αντίστοιχα, ένας πελάτης με τριφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση 1.800 κιλοβατώρες θα πληρώσει φέτος 274,18 ευρώ έναντι 256,83 ευρώ πέρυσι (+17,35 ευρώ), που σημαίνει αύξηση 6,75%.
Εκεί ωστόσο που υπάρχει η μεγαλύτερη επιβάρυνση είναι στις χαμηλές καταναλώσεις μέχρι τις 800 κιλοβατώρες, που αφορά κυρίως εξοχικά και δεύτερες κατοικίες. Ετσι, ένα εξοχικό με μονοφασική παροχή και κατανάλωση 800 κιλοβατώρες θα πληρώσει φέτος στο πρώτο τετράμηνο 100,12 ευρώ έναντι 83,64 ευρώ πέρυσι, που σημαίνει αύξηση 19,7% ή 16,5 ευρώ επιπλέον.
Αναλυτικό οδηγό με την τελική διαμόρφωση των λογαριασμών τετραμήνου ανάλογα την κατανάλωση, μετά και τις τελευταίες αυξήσεις της ΔΕΗ, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ο οδηγός, που περιλαμβάνει 59 διαφορετικές καταναλώσεις, ξεκινώντας από τις 100 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο και φτάνοντας ώς και τις 6.000 κιλοβατώρες, αφορά τόσο τους οικιακούς όσο και τους εμπορικούς καταναλωτές που ανήκουν στη χαμηλή τάση, στην κατηγορία δηλαδή τιμολογίων όπου η ΔΕΗ ανακοίνωσε πρόσφατα αυξήσεις.
Στις τιμές που παραθέτει η ΡΑΕ περιλαμβάνονται όλες οι χρεώσεις που αφορούν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός των φόρων (ΔΕΤΕ, ΕΦΚ, ΦΠΑ) και εκτός των χρεώσεων υπέρ τρίτων (ΤΑΠ, δημοτικοί φόροι, τέλος ΕΡΤ). Οπως μάλιστα επισημαίνει η Αρχή, σύντομα θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της αναλυτικές χρεώσεις και για τους άλλους προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στην αγορά λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να συγκρίνει ποιος είναι ο φθηνότερος.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ Στις οδηγίες της προς τους καταναλωτές η ΡΑΕ τους καλεί να ελέγχουν τους τετραμηνιαίους λογαριασμούς τους συγκρίνοντάς τους με τους περυσινούς. Αν έχουν και νυχτερινή κατανάλωση θα πρέπει να προσθέτουν στο συνολικό κόστος κατανάλωσης ημέρας το αντίστοιχο ποσό που προκύπτει από την κατανάλωση νύχτας. Ετσι, για παράδειγμα, ένας οικιακός πελάτης με τριφασική παροχή και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 600 κιλοβατώρες και νύχτας 200 κιλοβατώρες θα πληρώσει φέτος 102,74 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Στον τομέα των εμπορικών καταναλωτών, ένα κατάστημα με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση 1.000 κιλοβατώρες θα πληρώσει για ηλεκτρικό ρεύμα 172,53 ευρώ. Αντίστοιχα, μια πολυκατοικία με τριφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση 700 κιλοβατώρες θα καταβάλει για ρεύμα 134,80 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: