30.12.12

VIP Χριστούγεννα στον Κορυδαλλό ...



Ο Ακης Τσοχατζόπουλος και η Βίκυ θα μεριμνούσαν για το ρεβεγιόν με τους φίλους, η κόρη του Ακη, Αρετή, θα στόλιζε το χριστουγεννιάτικο δέντρο με τα τρία παιδιά της, η Νότα Γαβαλά θα νοιαζόταν να λάμψει η βιτρίνα στο Κολωνάκι, ο Λάκης Γαβαλάς θα... έκλεινε τραπέζι στα μπουζούκια και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης θα ταξίδευε σε αυστριακό σαλέ. Αυτά θα ήταν για όλους τους τα Χριστούγεννα του 2012, εάν ο χρόνος γύριζε πίσω.
Η αληθινή Αγια Νύχτα όμως, μέσα στα κελιά των φυλακών Κορυδαλλού, για τους «επώνυμους κρατούμενους» δεν είχε τίποτε από όλα αυτά. Είναι τα πρώτα τους Χριστούγεννα πίσω από τα κάγκελα και για τους περισσότερους το σοκ είναι πολύ ισχυρό. Από τη χρυσόσκονη... στη σκουριά, η απόσταση είναι μεγάλη και δύσβατη.

Η απαγόρευση των επισκεπτηρίων τα Χριστούγεννα έσπασε με την άφιξη στις φυλακές του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Θέλησε να συμπαρασταθεί στον φίλο του επιχειρηματία κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Εδωσε κουράγιο
Της επισκέψεως, όμως, επωφελήθηκαν όλοι οι κρατούμενοι. Τόσο ο Ακης Τσοχατζόπουλος όσο και ο Λάκης Γαβαλάς μίλησαν για λίγο μαζί του, κι εκείνος προσπάθησε να τους δώσει δύναμη, καθώς αυτές τις μέρες η ψυχολογία κάμπτεται πολύ περισσότερο και είναι σίγουρο ότι οι αναμνήσεις πονάνε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τέλεσε μία σύντομη δέηση στο μικρό εκκλησάκι του σωφρονιστικού καταστήματος και είπε στους τροφίμους των φυλακών Κορυδαλλού να σταθούν δυνατοί σε αυτήν τη δύσκολη δοκιμασία που περνούν μέσα στις φυλακές, δοκιμασία που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη την περίοδο των εορτών.

Η αλλαγή που βιώνει στην καθημερινότητά του ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, σε συνδυασμό με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, είναι καταλυτική... για εκείνον. Τις περισσότερες ώρες της ημέρας ο 40χρονος επιχειρηματίας τις περνάει ξαπλωμένος ή υποδεχόμενος τους δικηγόρους του.

Ο κ. Λαυρεντιάδης βρίσκεται σε δεινή ψυχολογική θέση, σύμφωνα με τους συνομιλητές του, καθώς λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί και βασίζεται στη βοήθεια των συγκρατουμένων του.

Το κελί του το μοιράζεται με τον Λάκη Γαβαλά και τον Γ. Σαχπατζίδη (κατηγορούμενο για την υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου) και έναν ακόμη νεαρό κρατούμενο.

Με τον νέο χρόνο ελπίζει να του δοθεί ακόμη μία ευκαιρία να εμφανιστεί στο αρμόδιο Συμβούλιο, χρησιμοποιώντας εκθέσεις εμπειρογνωμόνων με πραγματικά οικονομικά στοιχεία που θα στηρίξουν μια ενδεχόμενη αποφυλάκισή του.

Πρόβλημα υγείας
Στην απολογία του μίλησε για την κατάσταση της υγείας του, που επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα μέσα στις φυλακές: «Είμαι οικογενειάρχης και έχω τρία ανήλικα παιδιά, ηλικίας 6, 4,5 και 2,5 ετών. Πάσχω από 18 ετών από σοβαρή αναπηρία και συγκεκριμένα από ρευματοειδή πολυαρθρίτιδα. Η ασθένεια διαπιστώθηκε τον Μάρτιο του 1990, έναν μήνα μετά τον θάνατο του πατέρα μου, από ψυχολογικό σοκ.

Η αρχική διάγνωση των γιατρών έδινε περιθώριο κίνησης το πολύ πέντε ετών και ζωής το πολύ δέκα ετών, διότι ένα από τα συμπτώματα είναι η παραμόρφωση των οστών. Η κατάστασή μου έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω θεραπειών σε κλινικές του εξωτερικού.

Σοβαρές συνέπειες
Οι θεραπείες αυτές διεκόπησαν τον Μάρτιο του 2012, όταν μου απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Εγώ συμμορφώθηκα ακόμη και με κίνδυνο της ζωής μου. Ηδη δε η πρώτη συνέπεια είναι ότι δεν μπορώ να ανοίξω καθόλου τα δάχτυλα των χεριών μου».

Λάκης Γαβαλάς
Ζει τις χειρότερες στιγμές της ζωής του

Εννέα ολόκληρους μήνες μετρά πίσω από τα κάγκελα ο εκκεντρικός Ελληνας σχεδιαστής, που εξυμνήθηκε όσο κανείς από διεθνή περιοδικά μόδας για τη ζωή και την επαγγελματική του πορεία, μεταξύ των οποίων και η κορυφαία «Vogue». Τα Χριστούγεννα του Λάκη Γαβαλά και η Πρωτοχρονιά που έρχεται είναι ό,τι χειρότερο του έχει συμβεί στη ζωή του, όπως χαρακτηριστικά μεταφέρει στους λίγους γνωστούς που τον συναντούν στο επισκεπτήριο.

Ετσι ακριβώς περιγράφει τις μέρες που ζει. Το τελευταίο διάστημα το σθένος του έχει καμφθεί, δηλώνει πολύ στενοχωρημένος, καθώς εκτός από τις γιορτές που τον έχουν... ρίξει υπάρχει και το «όχι» που είπαν οι δικαστές στο αίτημα αποφυλάκισής του. Συναντά συνεχώς τους δικηγόρους του για τις δίκες που έρχονται τον Ιανουάριο του 2013 και ελπίζει σε καλύτερες μέρες, μόνος και θλιμμένος.

Καταβεβλημένες η Βίκυ και η Αρετή
Η απουσία των παιδιών τους έχει κοστίσει

Τα επισκεπτήρια για τους επώνυμους κρατούμενους ήταν λίγα. Κάποιοι εναπομείναντες φίλοι, μαζί και ο οικονομικός διευθυντής του κ. Δημήτρης Παχής, πέρασαν από το επισκεπτήριο του Λάκη Γαβαλά, την παραμονή και τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Οι δικηγόροι είπαν τα χρόνια πολλά στον Ακη Τσοχατζόπουλο, η Βίκυ μίλησε τηλεφωνικά με τους δικούς της, ενώ την Αρετή συνάντησαν οι συνεργάτες των νομικών της.

Οι ουρές στα καρτοτηλέφωνα των φυλακών πολλαπλασιάστηκαν, αφού όλοι έψαχναν επικοινωνία με τον... έξω κόσμο, τα επισκεπτήρια αυξήθηκαν από δύο σε τρία, ενώ τα μελομακάρονα μοιράστηκαν με φειδώ, παρέα με το φαγητό της βάρδιας.

Μοναξιά, ησυχία, αναπόληση των γιορτών στα χρόνια της χλιδής, βιβλία, διάβασμα και κάπου κάπου να αντηχεί ο ήχος από τις ανοιχτές τηλεοράσεις. Τη βαριά ατμόσφαιρα της παραμονής έσπαγε πού και πού η φωνή της Ζέτας Μακρυπούλια από το «Dancing with the stars», που κράτησε συντροφιά το βράδυ της Κυριακής της 23ης Δεκεμβρίου στους άλλοτε... κραταιούς και σήμερα φυλακισμένους της 6ης πτέρυγας.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος και η σύζυγός του Βίκυ είχαν την ευκαιρία να τα πουν λίγο περισσότερο στο διάστημα αυτό, και η Βίκυ φαίνεται να είναι πιο ήρεμη σε σχέση με το παρελθόν παρότι η απουσία του εξάχρονου γιου της, για πρώτη φορά τέτοιες μέρες, της έχει κοστίσει πολύ. Παρόμοιο μαρτύριο και ίσως μεγαλύτερο ζει η Αρετή Τσοχατζοπούλου, μητέρα τριών ανήλικων παιδιών (4,5 και 14 ετών). Επισκεπτήρια δεν είχε, καθώς η ίδια δεν θέλει τα παιδιά να τη δουν χριστουγεννιάτικες μέρες πίσω από τα κάγκελα.

Η μητέρα της, 77 ετών σήμερα και με προβλήματα υγείας, είναι εκείνη που έχει αναλάβει τον ρόλο της μάνας για τα τρία ανήλικα.

Ανησυχία
Οι συνεργάτες του δικηγόρου της μόνο πήγαν να τη δουν, και μεταφέρουν την εικόνα μιας στενοχωρημένης και καταβεβλημένης γυναίκας που ανησυχεί μονίμως για τα παιδιά.

«Δεν υπάρχει Πρωτοχρονιά για την Αρετή. Τέτοια σκληρότητα της δικαιοσύνης πρώτη φορά την αντιμετωπίζω. Είναι μόνη της, θλιμμένη και μακριά από τα παιδιά της» λέει ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Η βασιλόπιτα της Πρωτοχρονιάς θα μοιραστεί στην 6η πτέρυγα ανήμερα την πρώτη του 2013 και όλοι οι επώνυμοι που... κάθονται σήμερα στο σκαμνί θα ελπίζουν στο φλουρί της για μια νέα τύχη!
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: