18.12.12

Συστάσεις από την Task Force για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή...

Νίκου Χρυσολωρά
Η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η αδυναμία της δημόσιας διοίκησης της χώρας μας να υλοποιήσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις, η οργανωμένη αντίσταση κατεστημένων συμφερόντων, η έλλειψη...
ρευστότητας και η πολιτική αστάθεια, αποτελούν τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επιτυχία του Ελληνικού Προγράμματος, παρά τις ευνοϊκές αποφάσεις των πρόσφατων Eurogroup, τόνισαν χθες ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σχολιάζοντας τη δημοσίευση της Εκθεσης της Ομάδας Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα, καθώς και της αξιολόγησης της τρόικας.

Οπως τονίζεται στην έκθεση της Task Force, σε όλους σχεδόν τους τομείς των μεταρρυθμίσεων, διαπιστώνεται «ουσιαστική πρόοδος», αλλά «θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολύ περισσότερα». Για παράδειγμα, οι αλλαγές στη φορολογική διοίκηση «δεν έχουν ακόμα μεταφραστεί σε αποτελέσματα από πλευράς βελτίωσης του φορολογικού ελέγχου και της είσπραξης των φόρων». Είναι χαρακτηριστικό ότι όσον αφορά την είσπραξη ανεξόφλητων οφειλών προς το Δημόσιο, ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 983 εκατ. ευρώ έναντι των 2 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος για το 2012. Οσον αφορά τους ελέγχους πλήρους κλίμακας για μεγάλους φορολογούμενους ολοκληρώθηκαν 88 μέχρι το τέλος Οκτωβρίου έναντι του ετήσιου στόχου των 300 ελέγχων, ενώ οι έλεγχοι σε «πολύ εύπορους πολίτες» ανήλθαν σε 467 έναντι του στόχου 1.300 ελέγχων. «Θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος κατά τους τελευταίους δύο μήνες του 2012», τονίζεται στην έκθεση.

Πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων: «Κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2012 υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αιτήσεις πληρωμών ύψους περίπου 1.234 εκατ. ευρώ (συνυπολογιζόμενων όλων των ταμείων πολιτικής συνοχής) έναντι του στόχου των 1.231 εκατ. ευρώ που προβλέπεται στο Μνημόνιο για το πρώτο ήμισυ του 2012 και των 3.730 εκατ. ευρώ που προβλέπεται για ολόκληρο το έτος». Με άλλα λόγια, η Ελλάδα έπιασε μόλις στο τέλος Νοεμβρίου τον στόχο απορρόφησης που είχε για τον Ιούνιο. «Για ορισμένα επιχειρησιακά προγράμματα (εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού απορρόφησής τους), υπάρχει κίνδυνος να χάσει η Ελλάδα σημαντικά κοινοτικά κονδύλια στο τέλος του 2012 λόγω του κανόνα N+2/3», προειδοποιεί επίσης η Εκθεση.

Δραματική είναι και η εικόνα που παρουσιάζεται στο μέτωπο της πρόσβασης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση. Από τα 1.260 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα από τα Προγράμματα «Jeremie» και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΕΤΕΑΝ), μόλις 49 εκατ. ευρώ είχαν εκταμιευθεί προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως λόγω «προβλημάτων στον σχεδιασμό του προϊόντος (για παράδειγμα, ώστε να επιτρέπονται περισσότερα δάνεια για κεφάλαια κίνησης ή ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας)».

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί η Task Force και για την αδυναμία της χώρας μας να ανοίξει τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών: «Οι ελληνικές αγορές προϊόντων και υπηρεσιών παρεμποδίζονται από διάχυτες κρατικές παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων μέσω των ελέγχων των τιμών και των περιοριστικών ρυθμίσεων που περιορίζουν την είσοδο στην αγορά και τον ανταγωνισμό. Αυτό εξηγεί γιατί, παρά την πτωτική ζήτηση και το χαμηλότερο κόστος των συντελεστών κόστους, οι τιμές λιανικής στην Ελλάδα δεν έχουν προσαρμοστεί προς τα κάτω, ασκώντας περαιτέρω πίεση στα νοικοκυριά που παλεύουν με χαμηλότερα εισοδήματα και την ανεργία».

Αξιωματούχοι της Κομισιόν δήλωναν ότι είναι μείζονος σημασίας ζήτημα να κηρύξει η Ελλάδα «πόλεμο στην αδήλωτη εργασία, πόλεμο στη διαφθορά, πόλεμο στο μαύρο χρήμα», υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη σαρωτικής βελτίωσης στον τρόπο λειτουργίας των τελωνείων και εκφράζοντας την αισιοδοξία τους ότι χάρη στην τεχνική βοήθεια που λαμβάνει η Ελλάδα από τους εταίρους της, θα τα καταφέρει. Ανάλογη αισιοδοξία εξέφραζαν για τη θετική επίπτωση που θα έχουν στη ρευστότητα της οικονομίας η καταβολή της δόσης, η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, η σταδιακή εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και η εκταμίευση πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τέλος, να σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά τις ειδικές οικονομικές ζώνες, πηγές της Task Force υπενθύμιζαν χθες τους πολύ αυστηρούς περιορισμούς που επιβάλλει το ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο ουσιαστικά τις απαγορεύει. «Ηταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά με τη νέα κυβέρνηση αλλάζει η κατάσταση. Το στοίχημα είναι τώρα όσα αποφασίζονται όχι μόνο να νομοθετηθούν αλλά και να εφαρμοστούν ενάντια σε συμφέροντα», κατέληξαν οι ίδιες πηγές.

Καθησυχαστικό το υπ. Ανάπτυξης

Κανένας κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων δεν υφίσταται σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που εκδόθηκε με αφορμή τις εκτιμήσεις της ομάδας δράσης ως προς τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ. Στη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο σημειώνει ότι τα οριστικά συμπεράσματα θα εξαχθούν στο τέλος του χρόνου, αλλά η εφαρμογή του κανόνα Ν+3, απομακρύνει την πιθανότητα απώλειας πόρων την τρέχουσα χρονιά. Αυτές τις ημέρες η Ελλάδα, όπως συμβαίνει κάθε φορά στο τέλος του χρόνου, θα υποβάλει αιτήματα πληρωμών για πολύ μεγάλα ποσά, γεγονός που, σύμφωνα με το υπουργείο, θα αλλάξει ουσιωδώς την εικόνα των απορροφήσεων. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η τελική εικόνα θα έχει διαμορφωθεί τις 15 προσεχείς ημέρες, ενώ στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ότι, παρά το πρόβλημα ρευστότητας που αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην υλοποίηση των προγραμμάτων, η Ελλάδα είναι πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο...

Καθημερινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: