8.12.12

"Tροϊκάρχης", ο Δημήτρης Σταμάτης ...



Είναι αλήθεια ότι ο Αντώνης Σαμαράς όπως τόνισε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο θα επιβάλλει… ασφυκτικό έλεγχο στους υπουργούς του προκειμένου να προχωρήσουν όλα τα «συμφωνηθέντα από... το μνημόνιο τρία» αφού υπάρχει… ειδική ρήτρα απόκλισης για τα συμφωνηθέντα.

Έτσι οι… δράσεις της κυβέρνησης θα είναι υπό τη στενή… παρακολούθηση του νέου υπό σύσταση οργάνου με το τίτλο Συντονιστικό Κέντρο Διακυβέρνησης (ΣΚΔ ) όπου επικεφαλής θα είναι ο ίδιος… ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Επικρατείας …Δημήτριο Σταμάτη.

Οργανωτικά το ΣΚΔ θα αποκτήσει μια μεγάλη ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία θα μπουν όλα τα επιχειρησιακά σχέδια που καλούνται να υλοποιήσουν τα υπουργεία.

Κάθε μήνα… ο υπουργός επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης θα καλείται να… δίνει ενημέρωση στον Πρωθυπουργό για την πορεία των έργων του κάθε υπουργείου και για τα αποτελέσματα που εφαρμόστηκαν σε κάθε υπουργείο ενώ θα λειτουργεί και ηλεκτρονικός φάκελος και ένα άτυπο βαθμολόγιο για κάθε… υπουργό και υπουργείο !

Στέγη το ΣΚΔ όπως έχουμε ξαναπεί θα βρεθεί στον 6ο όροφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ενώ θα συμμετέχουν καθημερινά ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, γενικοί γραμματείς οι οποίοι θα παρακολουθούν το κυβερνητικό έργο…

Μέχρι σήμερα ό… κ. Δημήτρης Σταμάτης σύμφωνα με στοιχεία που έχουν βγει… στην δημοσιότητα έχει ως… αρμοδιότητες να:

Υποστηρίζει τις ενέργειες και τις δράσεις του Πρωθυπουργού που αποβλέπουν στη διασφάλιση της ενότητας της Κυβέρνησης και της συνοχής του κυβερνητικού έργου, στην εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων γενικά υπηρεσιών για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, στην επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού των δομών του Κράτους.

Συνεργάζεται με τους άλλους υπουργούς για την προώθηση των αναγκαίων θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

Εισηγείται στον Πρωθυπουργό προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα.

Μεριμνά για τις σχέσεις του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης με τα πολιτικά κόμματα και τα όργανα του Κοινοβουλίου.

Προσκαλεί, ύστερα από εντολή του Πρωθυπουργού, τα μέλη της Κυβέρνησης και τους υφυπουργούς σε συσκέψεις και συμμετέχει σε αυτές.

Συγκαλεί, ύστερα από εντολή του Πρωθυπουργού, ή με πρωτοβουλία του, επιτροπές και ομάδες εργασίας και συμμετέχει σε αυτές.

Παραπέμπει, ύστερα από εντολή του Πρωθυπουργού, ζητήματα στα αρμόδια συλλογικά κυβερνητικά όργανα ή στις διυπουργικές επιτροπές για την αντιμετώπιση θεμάτων κυβερνητικής λειτουργίας που άπτονται της αρμοδιότητας περισσότερων υπουργών.

Ασκεί εποπτεία στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού.

Είναι αλήθεια ότι… ο κ. Δημήτρης Σταμάτης μέχρι σήμερα είναι από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού και για αυτό επιλέχθηκε για το δύσκολο έργο του ΣΚΔ όπου φυσικά θα έχει επιτελικό ρόλο πάνω… από τα υπουργεία !

Πάντως όπως μαθαίνουμε σε… πολιτικό επίπεδο έχει απομακρυνθεί χρονικά και ο Ανασχηματισμός της κυβέρνησης ό οποίος τοποθετηθείται χρονικά τον Ιανουάριο αφού ό Δεκέμβριος είναι ο μήνας όπου όλα θα πρέπει να πάνε καλά και να μπει στα ταμεία η δόση…μετά τον τόσο μεγάλο αγώνα του Αντώνη Σαμαρά και της τρικομματικής στο σύνολό της και κλείνοντας μαθαίνω ότι σήμερα κλείνει και το θέμα… «επαναγοράς ομολόγων επιτυχώς» από τις τράπεζες…όπου θα δώσει άλλο αέρα στην κυβέρνηση αφού ουσιαστικά είναι «το πράσινο φως» για την εκταμίευση της… δόσης ! ! !

Νίκος Κούτρικας
Δημοσιογράφος
μέλος της ΕΣΗΕΑ


enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: