9.12.12

«Αιώνιοι» και… ελληνικοί (part1)...



Η «νοοτροπία των Ελλήνων» θεωρείται από πολλούς ο κύριος παράγοντας διαιώνισης της διαφθοράς, ύπαρξης προβλημάτων πάσης φύσεως και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και από τον χώρο του αθλητισμού.

Εμείς οι ... Έλληνες, λοιπόν, έχουμε έντονο ταπεραμέντο, είμαστε ανήσυχες προσωπικότητες , ισχυροί χαρακτήρες και έχουμε έναν περίεργο τρόπο να εκφραζόμαστε και να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματα- απαιτήσεις- ανάγκες μας.

Πού κολλάει η παραπάνω εισαγωγή(καθόλου μακροσκελή πιστέψτε με) με το ντέρμπι των αιωνίων;

Το woop.gr θυμάται «ελληνικές» στιγμές σε ματς- ντέρμπι, μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και τις μοιράζεται μαζί σας, με αφορμή το προσεχές ντέρμπι στο ΟΑΚΑ(09/12).


1. 10 Ιουλίου 1949 Πρωταγωνιστές τα καδρόνια!

Ένα από τα παλαιότερα επεισόδια που αναφέρεται σε ντέρμπι των «αιωνίων» συνέβη στο πρωτάθλημα 1948-49, στο «ποδηλατοδρόμιο», όπως λεγόταν τότε το Καραϊσκάκη.

Η εποχή ευνοούσε το συναίσθημα και τα πάθη. Το πρωτάθλημα είχε μόλις επανέλθει σε λειτουργία, μετά την αναγκαστική διακοπή λόγω Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με τη μορφή πρωταθλήματος πόλεων και τελικών μεταξύ των τριών πρώτων (Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης).

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Άρης φτάνουν στην τελική ευθεία για την κατάκτηση τίτλου, με το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» στη Λεωφόρο να λήγει 3-2 υπέρ του Παναθηναϊκού.

Το κλίμα ενόψει της ρεβάνς στο Φάληρο αρκετά φανατισμένο.

Οι γηπεδούχοι είχαν προηγηθεί με 1-0 (8’ Χριστόπουλος), με την «ερυθρόλευκη» κερκίδα να παραληρεί και το σκορ να παραμένει ως έχει μέχρι το 82’, που… κάτι εξόργισε τους οπαδούς, με την ένταση στις κερκίδες να περνά και εντός αγωνιστικού χώρου.

Για το τι ακριβώς έγινε οι απόψεις διίστανται. Η ιστορία του Παναθηναϊκού μιλά για σύγκρουση του Σταφυλίδη με τον σκόρερ Χριστόπουλο. Αυτή του Ολυμπιακού για σκληρό μαρκάρισμα και βίαιο επεισόδιο εις βάρος του Χριστόπουλου, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινού.

Όπως και να έχει το κοινό αντέδρασε βίαια, με τους οπαδούς και των δύο ομάδων να παίρνουν τα… καδρόνια τους και να εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο.

Φυσικά, ο αγώνας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ με τον Παναθηναϊκό να αρνείται να βγει στο γήπεδο, ακόμα κι όταν η αστυνομία επενέβη με επιτυχία, απομακρύνοντας τους «Έλληνες»- έτοιμοι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Όχι μόνο δεν πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, αλλά με έναν πολύ δημοκρατικό τρόπο είδαν η λύση να έρχεται από την ΕΠΟ στα χαρτιά, ενώ κατακυρώνει το ματς με 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού.

Όχι οι «πράσινοι» δεν έμειναν με το παράπονο, αλλά και με έναν τίτλο πάνω τους.

Για την ιστορία, (τι άλλο κάνουμε άλλωστε) ο Παναθηναϊκός πήρε το ματς απέναντι στον συνδιεκδικητή του τίτλου, Άρη, με σκορ 2-0. Όχι δεν ήταν το τελικό σκορ του αγώνα, αλλά η απόφαση της ΕΠΟ, αφού το ματς δεν έληξε ποτέ.

Τελικά, ο Άρης εις ένδειξη διαμαρτυρίας παρατάσσει την αναπληρωματική ομάδα στην ρεβάνς στη Θεσσαλονίκη, κάτι που ήταν… παράνομο και κάπως έτσι κρίθηκε το πρωτάθλημα με τον τίτλο να βάφεται «πράσινος» με σύμμαχο τα χαρτιά, απόρροια του εκνευρισμού του Έλληνα φιλάθλου.

2. 01 Μαρτίου 1995 «Η μπάλα είναι πόρνη»

Ας συνεχίσουμε με κάτι πιο… ελαφρύ, αλλά παραμένει γνήσιο ελληνικό.

Ήταν, λοιπόν, 1 Μαρτίου του 1995 όταν ο Ολυμπιακός φιλοξένησε στο «Γ. Καραϊσκάκης» τον Παναθηναϊκό στο πλαίσιο του Κυπέλλου. Το παιχνίδι έγινε για την προημιτελική φάση της διοργάνωσης και είχε προηγηθεί αυτό στο ΟΑΚΑ που βρήκε τους παίκτες του Ολυμπιακού να παίρνουν τη νίκη με 2-1.

Και τα τέρματα είχαν ως εξής:

Ο Καπουράνης έδωσε προβάδισμα στους φιλοξενούμενους στο 26ο λεπτό της αναμέτρησης(0-1) , με τον Αλεξανδρή να ισοφαρίζει στο 45’(1-1) και τον Καλλιτζάκη στο 59’ να κάνει το 2-1 με ένα… ωραιότατο αυτογκόλ.

Το έργο για τους «πράσινους» φάνταζε δύσκολο, αφού έπρεπε να σημειώσουν δύο τέρματα για να προκριθούν , αλλά απ’ ότι φάνηκε όχι και ακατόρθωτο.

Το πρώτο ήλθε στο 71’ με τον Δώνη να ισοφαρίζει (2-2) και στο 88’ με την υπογραφή του Βαζέχα διαμορφώνεται το τελικό 2-3 από τα έντεκα μέτρα.

Δύο λεπτά των καθυστερήσεων και ο Ολυμπιακός κερδίζει πέναλτι.

Ο Αλεξανδρής νικήθηκε από τον Βάντσικ και τότε ήταν που ο Βόσνιος προπονητής, Όσιμ, ξεφώνησε μία από τις πιο εύστοχες ατάκες που έχει ακουστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα «Η μπάλα είναι πόρνη». So Greek!


Ακολουθεί παράθεση κι άλλων αξέχαστων στιγμών, που αφορούν το ντέρμπι των δύο… οχτρών, αλλά που πρέπει να παραδεχτούμε πως θυμίζουν κάτι από Ελλάδα!

*Εντάξει γινόμαστε γραφικοί, αλλά αυτό είναι το θέμα του αφιερώματος. Μπορεί και να είναι λάθος.

Ανοιχτοί σε αλλαγές…

woop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: