14.12.12

Την απαγόρευση του ναζιστικού NPD θα ζητήσει η γερμανική Άνω Βουλή...


Η υπόθεση παραπέμπεται στο Συνταγματικό Δικαστήριο...
Η Bundesrat, η Άνω Βουλή της Γερμανίας αποφάσισε να ζητήσει από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο να απαγορεύσει το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD).
Η απόφαση παραπομπής της υπόθεσης στο...
Συνταγματικό Δικαστήριο ακολούθησε την έγκριση από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της απαγόρευσης του ξενοφοβικού NPD, το οποίο έχει κυρίως νεοναζί υποστηρικτές και έχει καταλάβει έδρες σε τοπικά Κοινοβούλια σε ορισμένα ανατολικά κρατίδια.

Το NPD, που ιδρύθηκε το 1964 και αυτοχαρακτηρίζεται «πατριωτική δύναμη», θεωρείται ευρέως ρατσιστικό και αντισημιτικό κόμμα, με στενούς δεσμούς με βίαιες νεοναζιστικές οργανώσεις.

Για να τεθεί εκτός νόμου το NPD η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι, ακόμη και αν το κόμμα δεν συνηγορεί ανοιχτά υπέρ της βίας, απειλεί τη δημοκρατία τηρώντας μια «ενεργά επιθετική, μαχητική» στάση απέναντι στο κράτος.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να βεβαιωθεί ότι η υπόθεση έχει στέρεες βάσεις καθώς δεν θέλει να κινδυνεύσει μια δεύτερη αποτυχία, που θα μπορούσε να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και ενδέχεται να νομιμοποιήσει το NPD στα μάτια κάποιων ψηφοφόρων.

Είναι η δεύτερη φορά που η Γερμανία προσπαθεί να απαγορεύσει το NPD.

Το 2003 η προσπάθεια απαγόρευσης του NPD απέτυχε όταν αποκαλύφθηκε ότι πληρωμένοι πληροφοριοδότες και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών είχαν διεισδύσει στην ιεραρχία του. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα γιατί δεν μπορούσε να καθορίσει σε ποιο βαθμό οι πράκτορες είχαν επηρεάσει τις ενέργειες του κόμματος.
Η νέα διαδικασία για την απαγόρευση του NPD ακολουθεί τις αποκαλύψεις που άρχισαν πριν από ένα χρόνο και πλέον σχετικά με τη δράση της νεοναζιστικής συμμορίας NSU, που δολοφόνησε οκτώ Τούρκους κι έναν Έλληνα μετανάστη καθώς και μια γυναίκα αστυνομικό από το 2000 ως το 2007.

Μάλιστα, πρώην στέλεχος του NPD αντιμετωπίζει δίωξη διότι φέρεται να βοηθούσε την εξτρεμιστική αυτή ομάδα, τα δύο μέλη της οποίας συμφώνησαν ο ένας να δολοφονήσει τον άλλο και κατόπιν να αυτοκτονήσει ενώ το τρίτο, μία γυναίκα, παραδόθηκε κι αναμένει να δικαστεί.

«Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός είναι ντροπή για τη χώρα μας», δήλωσε η Κριστίνε Λίμπερκνεχτ, η συντηρητική πρωθυπουργός του κρατιδίου της Θουριγγίας. «Πρέπει να δράσουμε για να τον εξοβελίσουμε. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το NPD παραβιάζει το Σύνταγμα»....

Δεν υπάρχουν σχόλια: