13.12.12

Nέα ανταρσία για τα προνόμια στη Βουλή...

ethnos.gr
Ανέκρουσε πρύμναν η κυβέρνηση και, μπροστά στην ανταρσία των κοινοβουλευτικών υπαλλήλων, πήρε πίσω τη διάταξη για τη δραστική περικοπή των μισθολογικών προνομίων τους. Οι θιγόμενοι έφτασαν στο σημείο να εκβιάσουν με απεργία, ικανή να...
βραχυκυκλώσει τη διαδικασία ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου από τη Βουλή.

Σε άτακτη υποχώρηση -για δεύτερη φορά- εν μέσω έντονου παρασκηνίου και υπό τον φόβο του μπλοκαρίσματος της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την Παρασκευή, προχώρησε η κυβέρνηση σε διάταξη που φέρεται να περιλαμβανόταν σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου και η οποία μείωνε περαιτέρω τους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής κατά 25%.

Οι έντονες αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών υπαλλήλων, που απειλούσαν μέχρι και να «μπλοκάρουν» μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, οδήγησε την κυβέρνηση να υποχωρήσει εκ νέου -το είχε κάνει και κατά την ψήφιση των μέτρων- και να παραπέμψει τις μειώσεις στο... μέλλον.

Οπως έγινε γνωστό χθες, η μείωση αυτή δεν αφορά τον μισθό των υπαλλήλων, αλλά τις σημαντικές περικοπές στις υπερωρίες και τα έξοδα κίνησής τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλεπόταν πως οι πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής θα εξισωθούν με αυτές των υπαλλήλων του υπουργείου των Οικονομικών, ενώ οι υπερωρίες τους δεν θα ξεπερνάνε τις 52 ώρες τον μήνα, ήτοι περίπου 250 ευρώ μηνιαίως για τον κάθε υπάλληλο.
Τη διάσκεψη των προέδρων συγκάλεσε εκτάκτως ο Ευ. Μεϊμαράκης.
Τη διάσκεψη των προέδρων συγκάλεσε εκτάκτως ο Ευ. Μεϊμαράκης.

Τελικώς, όπως ξεκαθαρίστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, «δεν υπάρχει καμία διάταξη στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που να αφορά στους υπαλλήλους της Βουλής», ωστόσο την ίδια στιγμή παρέπεμπαν στις παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει ότι ναι μεν το αυτοδιοίκητο της Βουλής, στο οποίο υπάγεται και το προσωπικό της, «δεν πρόκειται να παραβιαστεί» και θα «είναι απολύτως σεβαστό», ωστόσο είχε καταστήσει σαφές ότι η πολιτεία είναι αυτή που θα αποφασίζει για τα οικονομικά των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου.

Στην αναδίπλωση αυτή οδηγήθηκε η κυβέρνηση υπό τον εκβιασμό νέας «ανταρσίας» των κοινοβουλευτικών υπαλλήλων που απείλησαν με απεργία κατά την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου....

Δεν υπάρχουν σχόλια: