2.12.12

Mονόπρακτο με άγνωστο φινάλε...

«Η τελευταία ευκαιρία». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος ενός μονόπρακτου που θα αφορούσε στην τύχη αυτής της κυβέρνησης (αν όχι της χώρας), με αφορμή την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ακούγεται χιλιοειπωμένος, ιδίως στα... χρόνια του μνημονίου, αλλά αυτή τη φορά μοιάζει ακριβής: Τόσα λεφτά μαζεμένα (34 δισ ευρώ) και με τέτοια option (9 δισ. σε τρεις δόσεις των 3 δισ. ευρώ η καθέ μια) δύσκολα θα ξαναβρεθούν στον δρόμο της Ελλάδας προς τη σωτηρία. Γι' αυτό και η χώρα μας θα πρέπει «κάτι» να κάνει για την αξιοποιήσει Για την ...ακρίβεια, οτιδήποτε. Θα το κάνει;

Μέσα στις αμέσως - πολύ λίγες - επόμενες εβδομάδες, θα το γνωρίζουμε. Σίγουρα, πάντως, πριν από το τέλος του χρόνου. Κι αυτό γιατί, η κυβέρνηση θα πρέπει να πραγματοποιήσει συγκεκριμένα βήματα, όπως αυτά προβλέπονται στο νέο Μνημόνιο. Οπως, για παράδειγμα, να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Υποτίθεται ότι είναι έτοιμο. Και υποτίθεται επίσης ότι θα μπορούσε να έχει «περάσει» εδώ και καιρό, αν δεν προηγούνταν άλλα, περισσότερο επείγοντα, νομοθετήματα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, έχουμε δει μόνο προσχέδια κι έχουμε ακούσει πολλές διαρροές και διαφωνίες μεταξύ του ΥΠΟΙΚ με ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, εσχάτως και της ΝΔ.

Το ενθαρρυντικό της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι φαίνεται να εγκαταλείπεται η προοπτική ενός ανασχηματισμού. Υπό τις παρούσες συνθήκες μια τέτοια κίνηση, το μόνο που θα συνεπαγόταν θα ήταν καθυστέρηση. Κι αυτό γιατί μέχρι να ενημερωθούν οι νέοι υπουργοί θα έπρεπε να περάσει χρόνος. Ο οποίος, ως γνωστόν, είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμος. Εννοείται ότι κάποιες διορθωτικές κινήσεις, θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να γίνουν. Αλλα μέχρι εκεί. Κι αυτό γιατί οι "πολυτέλειες" για ...αναδομήσεις διαρθρωτικού χαρακτηρα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, τώρα, δεν υπάρχουν.

Πολύ περισσότερο δεν υπάρχουν πολυτέλειες για έκτακτες ή πρόωρες ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε τις, εκλογές. Αλλωστε, η κυβέρνηση Σαμαρά θα ήταν σαν να ...αυτοκτονούσε σε μια τέτοια περίπτωση. Γιατί, φανταστείτε τι θα γινόταν, αν αποφάσιζε να προχωρήσει σε νέες κάλπες, κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο τρίμηνο, με τις νέες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις να έχουν μόλις επιβληθεί. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έβρισκε ούτε την ψήφο της ...

Ο Τειρεσίας

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: