18.12.12

Προσωρινά ελεύθερος ο υπάλληλος της HSBC που «κάρφωσε» Γάλλους φοροφυγάδες...


Προσωρινά ελεύθερος με απόφαση της ισπανικής Δικαιοσύνης αφέθηκε ο πρώην υπάλληλος της HSBC, ο οποίος κατηγορείται ότι υπέκλεψε στοιχεία για λογαριασμούς πελατών της τράπεζας και τα είχε δώσει στις γαλλικές οικονομικές υπηρεσίες. Την...
έκδοσή του από την Ισπανία ζητούν οι ελβετικές αρχές.

Ο Γαλλοϊταλός Ντανιέλ Φαλτσιανί είχε συλληφθεί τον Ιούλιο στη Βαρκελώνη. Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί απόφαση για την έκδοσή του, όπως αξιώνουν οι Ελβετοί, επικαλούμενοι την παραβίαση του απόρρητου των τραπεζικών καταθέσεων.

Το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτά τα επιχειρήματα της υπεράσπισης, η οποία ζήτησε ο πελάτης να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος έως ότου ληφθεί απόφαση για πιθανή έκδοση, μία υπόθεση «η οποία δεν αναμένεται να λυθεί σύντομα», καθώς απαιτούνται επιπλέον έγγραφα.

Μάλιστα, η έδρα έκρινε ως ελαφρυντικό στοιχείο το γεγονός ότι ο Φαλτσιανί επιδεικνύει θετική στάση βοηθώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να εντοπίσουν διαφεύγουσα φορολογητέα ύλη.

Ο ειδικός στους υπολογιστές Φαλσιανί είχε αποκτήσει πρόσβαση χάρη στην ιδιότητά του σε πολλά αρχεία της HSBC και πολλά από τα στοιχεία αυτά τα παρέδωσε στις γαλλικές φορολογικές αρχές μετά την αποχώρησή του το 2008 από την ελβετική τράπεζα.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, η γαλλική εφορία κατόρθωσε να εντοπίσει πολλά φυσικά πρόσωπα που απέκρυπταν υπέρογκα ποσά από τις φορολογικές αρχές.

Το 2010, η Γαλλία άρχισε να διαθέτει το αρχείο με τους λογαριασμούς καταθέσεων και σε άλλες χώρες που αναζητούσαν φοροφυγάδες, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στις ελβετικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: