3.12.12

Σοκ: Η απόφαση του Eurogroup για τη δόση φέρνει 30 νέα μέτρα ...



Συνολικά τριάντα νέα μέτρα προβλέπει η πρόταση απόφασης του Eurogroup για τη δόση που αναμένεται να εκταμιευτεί. Απαιτεί άμεσα να ληφθούν 10 προαπαιτούμενες δράσεις ως τις 13 Δεκεμβρίου, νέα μέτρα για τον Δεκέμβριο και συνολικά 30 μέτρα ως... το επόμενο φθινόπωρο.

Στην πρόταση οι 17 υπουργοί Οικονομικών παραδέχονται ότι η Ελλάδα έκανε μεγαλύτερη πρόοδο από αυτή που χρειαζόταν αλλά παρ΄ όλα αυτά, ζητούν και άλλα μέτρα:

1. Προϋπολογισμός για το 2013 και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (ΜΠΔΣ) που εκτείνεται έως το 2016.

2. Παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στη Βουλή και δημοσίευση εξαμηνιαίας ανάλυσης του Σχεδίου Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων.

3. Μεταφορά στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ της πλήρους και άμεσης κυριότητας (μετοχών ή δικαιωμάτων παραχώρησης) της Εγνατίας Οδού και των περιφερειακών λιμένων της Ελευσίνας, Λαυρίου, Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Καβάλας, Κέρκυρας, Πάτρας, Ηρακλείου και Ραφήνας.

4. Εξασφάλιση ότι τα αρμόδια υπουργεία και άλλοι φορείς θα παρέχουν στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας πλήρη πρόσβαση για την απογραφή όλων των ακινήτων.

5. Τροποποίηση ή κατάργηση των νομοθετικών διατάξεων των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, αρχές ΟΛΠ και ΟΛΘ, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, λιμάνια, κλπ.) που αποκλίνουν από το καθεστώς των ιδιωτικών εταιρειών και που θέτουν οποιοδήποτε περιορισμό στα δικαιώματα ψήφου των ιδιωτών μετόχων.

6. Νομοθεσία για τον καθορισμό του ρόλου και των προσόντων του Γενικού Γραμματέα Εσόδων και ο Υπουργός Οικονομικών να αναθέσει την δυνατότητα λήψης αποφάσεων στον Γενικό Γραμματέα.

7. Τοποθέτηση έμπειρων ελεγκτών στον φορολογικό έλεγχο ώστε να γίνουν πλήρως λειτουργικές μονάδες όπως αυτή των μεγάλων φορολογούμενων (100 ελεγκτές), ίδρυση μονάδας για άτομα με μεγάλη περιουσία και για αυτοαπασχολουμένους με υψηλά εισοδήματα (στελέχωση με 50 έμπειρους ελεγκτές άμεσα υπόλογους στον γενικό γραμματέα.

8. Η απόφαση για την ενίσχυση της δημοσιονομικής διαχείρισης να εφαρμοστεί. Μνημόνια να υπογραφούν και μεταξύ υπουργείων και διαχειριστών των εποπτευόμενων φορέων. Πλαίσιο για την διόρθωση των μεταβιβάσεων από την κεντρική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αποκλίσεων από τους στόχους εντός του έτους και, ενδεχομένως, και τα επόμενα χρόνια. Να ορίζει ρητά ότι τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων θα καταβάλλονται απευθείας σε χωριστό λογαριασμό. Να ορίζει ότι θα υπάρχουν αυτόματες περικοπές δαπανών όταν οι στόχοι χάνονται, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι καθυστερήσεις δεν αυξάνονται.

9. Σύνολο μέτρων για τη βελτίωση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του ΕΟΠΥΥ. Μεταξύ αυτών «εξορθολογισμός του πακέτου παροχών», αύξηση της συμμετοχής στο κόστος για την υγειονομική περίθαλψη που παρέχεται από ιδιώτες, αναθεώρηση των τελών για τον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων και για τις φυσιοθεραπείες, προοδευτική αύξηση των εισφορών που καταβάλλονται από ΟΓΑ σε αυτές του EOΠΠΥ.

10. Μέτρα που συνδέονται με την φαρμακευτική δαπάνη: Νομοθεσία για τον έλεγχο των φαρμακευτικών δαπανών που ενεργοποιεί έκτακτης ανάγκης μέτρα (συμπεριλαμβανομένων π.χ. μείωσης των τιμών), αν για οποιοδήποτε λόγο δεν επιτυγχάνεται ο στόχος. Υπουργική απόφαση, θέτοντας το νέο όριο για το 2013 στα 2,4 δισ. ευρώ για εξωτερικούς ασθενείς. Ενημέρωση της λίστας φαρμάκων και επικαιροποίησή του 2 φορές τον χρόνο τουλάχιστο.

Nέα μέτρα ως τον Δεκέμβριο:

1. Φορολογική μεταρρύθμιση στο εισόδημα φυσικών και νομικών προσώπων «που στοχεύει στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την εξάλειψη απαλλαγών και προτιμησιακών καθεστώτων».

2. Την αναγκαία πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία για να διασφαλιστεί η ταχεία εφαρμογή του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων.

3. Δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τις εταιρείες ύδρευσης.

4. Μέτρα για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, την εισαγωγή αξιολογήσεων επίδοσης, βελτίωση της χρήσης των τεχνικών αξιολόγησης του κινδύνου και τη θέσπιση και την ενίσχυση ειδικών μονάδων διαχείρισης του χρέους.

5. Εκπόνηση και δημοσίευση ενός σχεδίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε προμηθευτές και των επιστροφών φόρων.

6. Ολοκλήρωση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης στα επικουρικά ταμεία και ενοποίηση όλων των υπαρχόντων.

7. Νομοθεσία που να επεκτείνει την εφαρμογή της έκπτωσης 5% στις φαρμακευτικές εταιρείες (που υπάρχει για τις νοσοκομειακές τιμές) σε όλα τα προϊόντα που πωλούνται σε φαρμακεία.

8. Η αύξηση του μεριδίου των γενόσημων φαρμάκων να φτάσει το 35%.

9. Εγκατάσταση εσωτερικών ελεγκτών σε όλα τα νοσοκομεία και την υιοθέτηση των μητρώων ανάληψης υποχρεώσεων.

Τα μέτρα που προβλέπει για το 2013:

1. Προεδρικό Διάταγμα για την προσαρμογή των τιμών τελικού χρήστη για χαμηλής τάσης πελάτες.

2. Επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης για δεσμευτικά επί 3 χρόνια ανώτατα όρια δαπανών για τους υποτομείς της γενικής κυβέρνησης.

3. Σχέδια για Στελέχωση υπουργείων.

4. Δημιουργία μίας πολύ πιο αυτόνομης φορολογικής διοίκησης. Καθορισμός βαθμού αυτονομίας, πλαισίου διακυβέρνησης, λογοδοσίας, νομικών εξουσιών του ο επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης και αρχική στελέχωση του οργανισμού.

5. Να εκδώσει και να δημοσιεύσει μια νέα πλήρη πολιτική καταπολέμησης της διαφθοράς, καθώς και ειδικών διατάξεων για την φορολογική και τελωνειακή διοίκηση.

6. Να λειτουργεί η διαδικασία αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών για να ευθυγραμμιστούν καλύτερα με τις τιμές της αγοράς, υπό την ευθύνη της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου.

7. Μεταφορά σαράντα νέων ακινήτων

Μέτρα ως το τέλος του Ιουνίου του 2013:

1. Διασφαλίζει την επίτευξη του στόχου των 2.000 φορολογικών ελέγχων.
2. Θεσπίζει ένα νέο κώδικα φορολογικών διαδικασιών.
3. Εξασφαλίζει ότι όλες οι κεντρικές αρχές προμηθειών χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις για όλους τους διαγωνισμούς- διαδικασίε, σύμφωνα με το capital.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: