26.12.12

Συναυλία της Βυζαντινής Χορωδίας και της Αρχιεπισκοπικής Χορωδίας Νέων στο Carnegie Hall...

www.greeknewsonline.com
Νέα Υόρκη.
Μια βραδιά μουσικής πανδαισίας με ήχους των Χριστουγέννων χάρισαν στο πολυάριθμο κοινό τους η Βυζαντινή Χορωδία και η Χορωδία Νέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη δεύτερη κοινή τους εμφάνιση, την ...
προπερασμένη Κυριακή, στη σκηνή του Κάρνεγκι Χολ (Judy & Arthur Zankel Hall) στη Νέα Υόρκη.

Μέσα από τους εκκλησιαστικούς ύμνους που ερμήνευσαν, τα παραδοσιακά Κάλαντα και τα κλασσικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες και οι μικροί χορωδοί με τις αγγελικές τους φωνές, μετέφεραν με τρόπο μοναδικό το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Χριστού.

Τα έσοδα της συναυλίας που είχε ως τίτλο «Δόξα εν Υψίστοις» θα ενισχύσουν τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του ερειπωμένου ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στη Συγή της Προποντίδας, ανάμεσα στα Μουδανιά και την Τρίγλια, που μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά από σχεδόν έναν αιώνα, πέρασε και πάλι, χάρη στις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό βυζαντινό ναό στη Μητρόπολη Προύσας, που ανοικοδομήθηκε κατά τον 8ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΣΤ΄ προς τιμήν των αρχαγγέλων Γαβριήλ και Μιχαήλ, οι οποίοι έσωσαν, σύμφωνα με την παράδοση, τους κατοίκους των Μουδανιών από μια καταστροφική καταιγίδα.

Ήδη έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια από τον Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο, στην επαρχία του οποίου βρίσκεται ο ιστορικός ναός, ώστε σύντομα να αποκατασταθεί και να επαναλειτουργήσει κανονικά.

«Με την παρουσία σας απόψε εδώ συμβάλλετε αποφασιστικά για την υλοποίηση του ιερού αυτού σκοπού», τόνισε στο καλωσόρισμά του ο Αρχιδιάκονος Παντελεήμων Παπαδόπουλος, διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και ευχαρίστησε όλους τους υποστηρικτές της προσπάθειας αυτής.

Ευγνωμοσύνη εξέφρασε προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, όραμα του οποίου αποτέλεσε η δημιουργία τόσο της Νεανικής όσο και της Βυζαντινής Χορωδίας, αλλά και της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε προς τον κ. Πανίκο Παπανικολάου, τον πρόεδρο και «ψυχή», όπως είπε, της Αρχιεπισκοπικής Χορωδίας Νέων, καθώς και προς το ζεύγος Δημητρίου και Γεωργίας Καλοειδή, μεγάλων ευεργετών και των δύο Χορωδιών και βασικών χορηγών της χριστουγεννιάτικης συναυλίας. Δεν παρέλειψε, τέλος, να υπογραμμίσει και την προσφορά του καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής Δρ.Γραμμένου Καράνου ο οποίος επιμελήθηκε των σημειώσεων του προγράμματος.

«Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έχει τη μεγάλη επιθυμία να επαναλειτουργήσει ο παλαιός ναός της Προύσας. Η αποψινή μας συναυλία είναι αφιερωμένη σ’ αυτό το σκοπό. Εμείς, η Βυζαντινή και η Παιδική Χορωδία, δωρίζουμε όλα τα έσοδα της αποψινής συναυλίας γι’ αυτήν την προσπάθεια του Παναγιωτάτου», είπε ο μικρός Μανώλης Λαμπράκης, χαιρετίζοντας, εκ μέρους και των δύο χορωδιών, τους παρισταμένους. Μιλώντας σε άπταιστα ελληνικά, αλλά και στα αγγλικά, τόνισε ότι «η βυζαντινή μουσική συνδυάζει την Τέχνη, την Ελληνική Γλώσσα, την αγαλλίαση της ψυχής και την ανάταση του πνεύματος» και εξέφρασε τις ευχές του για τα Χριστούγεννα που πλησιάζουν και τη νέα χρονιά.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, τα μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας, λειτουργοί οι πιο πολλοί του ιερού αναλογίου, και ανάμεσά τους αρκετοί σπουδαστές της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη, απέδωσαν υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη και μουσικοδιδασκάλου, κ.Δημητρίου Κεχαγιά, ύμνους των Χριστουγέννων, γεμίζοντας με αγαλλίαση τις καρδιές των ακροατών.

Στη συνέχεια, τα παιδιά της Χορωδίας Νέων, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Μαρίας Κολέβα, έφεραν το χαρμόσυνο μήνυμα της Θείας Γέννησης μέσα από παραδοσιακά Κάλαντα και αγαπημένα χριστουγεννιάτικα ακούσματα. Ξεκίνησαν δε το πρόγραμμά τους με την μπαλάντα «Προσευχή των Παιδιών» που έγραψε ο Kurt Bestor για τα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας, την οποία αφιέρωσαν στους μαθητές –θύματα του μακελειού στο Sandy Hook Elementary School στο Νιουτάουν του Κοννέκτικατ.

Τα θερμά χειροκροτήματα του κοινού έλαβαν και οι σολίστ Φλώρα Κύρου, Γεωργία Λίναρη, Ελευθερία Παπαδοπούλου, Μάγκυ Παπαγιάννη και Ντίβνα Σκεπάνοβιτς που εντυπωσίασαν με τις φωνητικές τους δυνατότητες.

Τη Χορωδία συνόδευσε ο πιανίστας Κωνσταντίνος Βαλλιανάτος.

Για την ωραιότατη μουσική εικόνα που παρουσίασαν τόσο η Αρχιεπισκοπική Χορωδία Νέων – που συμπληρώνει φέτος 11 χρόνια λειτουργίας- όσο και η Βυζαντινή Χορωδία που ξεκίνησε στο πλαίσιο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής πριν από περίπου τρία χρόνια, συνεχάρη τα τα μέλη και τους συντελεστές των δύο χορωδιών ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

Οι Επίσκοποι Ζήλων κ. Σεβαστιανός και Μελόης κ. Φιλόθεος, οι διπλωματικές αρχές Ελλάδος και Κύπρου στη Νέα Υόρκη, ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, κ. Μάικλ Τζαχάρης και η σύζυγός του Μαίρη, ιερείς, Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στελέχη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, που ήταν από τους βασικούς χορηγούς της εκδήλωσης και λάτρεις της βυζαντινής μουσικής ήταν μεταξύ των παρισταμένων...
- Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: