26.12.12

Πρόκληση για όλη την Αίγυπτο η συμφιλίωση μετά την κύρωση του Συντάγματος...


Σε ισχύ τέθηκε άμεσα το νέο Σύνταγμα της Αιγύπτου, μετά το «ναι» του δημοψηφίσματος και παρά την χαμηλή προσέλευση στις κάλπες, με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα να καλεί σε ενότητα, την αντιπολίτευση να μην...
καλεί προς το παρόν σε διαδηλώσεις και τη χώρα να ετοιμάζεται να εκλέξει σε δύο μήνες τη νέα Βουλή. Το Σάββατο θα μιλήσει στην Άνω Βουλή ο Μοχάμεντ Μόρσι, που σκοπεύει επίσης να επισκεφθεί τη Γερμανία στο τέλος του Ιανουαρίου.

Παράλληλα, εν μέσω των ανησυχιών για την πορεία της αιγυπτιακής οικονομίας, οι αρχές προχώρησαν σε έκτακτα μέτρα για τη διακίνηση συναλλάγματος θέλοντας να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο φυγής κεφαλαίων.

Το Σύνταγμα υπογράφτηκε από τον Αιγύπτιο πρόεδρο το πρωί της Τετάρτης, μπαίνοντας άμεσα σε ισχύ και δίνοντας πλήρη νομοθετική εξουσία στην Άνω Βουλή. Μετά την υιοθέτηση του Συντάγματος, το Κάιρο ετοιμάζεται για κοινοβουλευτικές εκλογές σε δύο μήνες.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την πτώση του Μουμπάρακ, η Αίγυπτος έχει για πρώτη φορά νέο Σύνταγμα, αν και εξαιρετικά αμφιλεγόμενο. Το κείμενο φέρει την σφραγίδα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και η αντιπολίτευση το επικρίνει ως υπερβολικά ισλαμικό. Το Σύνταγμα εγκρίθηκε μεν με το 63,8% όσων προσήλθαν στις κάλπες για το δημοψήφισμα, οι οποίοι όμως δεν ήταν παραπάνω από το 33% του εκλογικού σώματος.

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (από την οποία προέρχεται ο Μόρσι) Μοχάμεντ Μπαντιέ κάλεσε τους Αιγύπτιους «να ξεκινήσουν να οικοδομούν την αναγέννηση της χώρας με ελεύθερη βούληση», υπογραμμίζοντας πως το κάλεσμα γίνεται «σε άνδρες και γυναίκες, μουσουλμάνους και χριστιανούς».

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση τονίζει τη μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα αλλά και καταγγέλλει εκτενείς εκλογικές παραβάσεις. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα μπλοκ της αντιπολίτευσης δεν έχουν προχωρήσει σε εκκλήσεις για νέες διαδηλώσεις, όπως σημειώνει το Reuters.

Τριγμοί στην οικονομία, φόβοι για αστάθεια

Εκτός από την μετάβαση της Αιγύπτου στη μετά Μουμπάρακ εποχή, η αιγυπτιακή ηγεσία έχει και το εξίσου δύσκολο καθήκον να προωθήσει πολιτικές λιτότητας για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της -δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του ΔΝΤ για να λάβει οικονομική στήριξη.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους επιχειρηματικούς συνδέσμους και τις συνδικαλιστικές ενώσεις προσπαθώντας να προετοιμάσει το έδαφος για φορολογικές αυξήσεις και περικοπές δημόσιων δαπανών.

Ο συνδυασμός όμως των οικονομικών δυσκολιών με την πολιτική κρίση και την ασταθή κοινωνική συνοχή έχει περιπλέξει σημαντικά την κατάσταση. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση για καλλιέργεια πολιτικών εντάσεων που δυσκολεύουν τη δημιουργία του σταθερού κλίματος που χρειάζεται για την οικονομική ανάκαμψη.

«Δεν αντιμετωπίζουμε οικονομικό πρόβλημα αλλά πολιτικό, το οποίο επηρεάζει την οικονομική κατάσταση» ανέφερε ενδεικτικά ο υπουργός Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων Μοχάμεντ Μαχσούμπ μιλώντας στην Βουλή. «Καλούμε έτσι όλες τις πλευρές σε συμφιλίωση και συναίνεση» είπε.

Η ομιλία του Μόρσι στη Βουλή το Σάββατο αναμένεται να περιστραφεί ακριβώς γύρω από την οικονομική πολιτική. Το ταξίδι του μάλιστα στη Γερμανία έχει οικονομικό ενδιαφέρον, που γίνεται ακόμη εμφανέστερο από την ισχυρή παρουσία επιχειρηματιών στη συνοδεία του Αιγύπτιου προέδρου στο Βερολίνο.

Την ίδια ώρα, η Αίγυπτος κινδυνεύει να περάσει σε έναν φαύλο ανησυχίας για την Αιγυπτιακή Λίρα: Για το φόβο φυγής κεφαλαίων προς το εξωτερικό, οι αιγυπτιακές αρχές απαγόρευσαν την εξαγωγή ή εισαγωγή συναλλάγματος άνω των 7.500 ευρώ ενώ η Αιγυπτιακή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη προαναγγείλει μέτρα για τη διασφάλιση των καταθέσεων -χωρίς όμως να δίνει λεπτομέρειες....

Δεν υπάρχουν σχόλια: