16.12.12

Κυβέρνηση και πραγματικότητα...



Οι επικείμενες αυξήσεις, από τον Ιανουάριο, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ προκαλούν δονήσεις στην τρικομματική κυβέρνηση και είναι πολύ πιθανό να επέλθει διάσταση στις σχέσεις των τριών κομμάτων.
Είναι ένας από τους λόγους που δεν επιτρέπουν στον πρωθυπουργό να... αισιοδοξεί για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησής του και να βλέπει μπροστά του σαν φάντασμα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τις οποίες όμως απεύχονται όλοι.



Το ενδεχόμενο αυτό είναι πολύ πιθανό να γίνει πραγματικότητα από τη στιγμή που θα γίνει αντιληπτό ότι η δόση δεν μπορεί να επιφέρει την οικονομική ανάπτυξη. Μετά και την κατάθεση του φορολογικού, καθίσταται σαφής η συρρίκνωση των μεσαίων εισοδημάτων και η αφόρητη στενότητα των χαμηλών στρωμάτων. Αυτό μόνο ομαλή κατάσταση δεν προοιωνίζεται και είναι εις γνώσιν βεβαίως των κυβερνώντων, οι οποίοι, ομολογουμένως, φοβούνται την απροσδόκητη κοινωνική έκρηξη.



Το έδαφος για την έκρηξη υπάρχει, ο κοινωνικός αναβρασμός είναι έντονος και μόνο μια σπίθα είναι ικανή να πυροδοτήσει ανέλεγκτες, βίαιες καταστάσεις. Το ίδιο συμβαίνει σε σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η κοινωνική έκρηξη είναι το μόνο που φοβούνται οι ηγέτες της. Παρά ταύτα δεν φείδονται επιβολής φορολογικών μέτρων, περικοπών και άλλων αντιλαϊκών επιβαρύνσεων.



Επαίρεται το κυβερνητικό επιτελείο ότι με την εκταμίευση της δόσης αποκαταστάθηκε δήθεν η αξιοπιστία της χώρας στους δανειστές της, είναι, όμως, αντιμέτωπη τώρα και με την εσωτερική, πράγμα που φαντάζει πολύ δύσκολο με δεδομένο ότι αρχίζει η επώδυνη εφαρμογή των μέτρων (φορολογικές αφαιμάξεις και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω των ιδιωτικοποιήσεων).



Τα φορολογικά βάρη είναι ασήκωτα πλέον για τα μεσαία εισοδήματα και η επιμονή της κυβέρνησης είναι δηλωτική των πιέσεων που δέχεται από την τρόικα.



Τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Αλλου είδους αδιέξοδο αντιμετωπίζει και η κυβέρνηση, που αδυνατεί να εξεύρει λύση ή να ανακουφίσει έστω τα χαμηλά εισοδήματα. Βενιζέλος και Κουβέλης μηνύουν, σ” όλους τους τόνους, ότι στηρίζουν την κυβέρνηση, εάν όμως έλθουν αντιμέτωποι με τη λαϊκή οργή και τη δημοσκοπική κατρακύλα τους εύκολα μπορούν να άρουν την εμπιστοσύνη τους, κάτι που είναι πολύ πιθανό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (μέτρα, αυξήσεις κ.λπ.).



Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί (και δεν έχει αποδείξει ότι έχει ακροβατικές ικανότητες…).



Σύντομα θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα που η ίδια δημιούργησε και δεν είναι η καλύτερη, ούτε για την ίδια ούτε για την κοινωνία.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: