21.12.12

Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο οι άστεγοι στη Μ. Βρετανία...

Αξύριστος και τρέμοντας από το κρύο ο 42χρονος Κρίστοφερ Μπερν είναι μια από τις πολλές φιγούρες που καθημερινά ψάχνουν τα σκουπίδα στην επιχειρηματική περιοχή του Λονδίνου. Πολλοί λίγοι είναι εκείνοι που...
δίνουν προσοχή στον πρώην κατάδικο ή αντιλαμβάνονται ότι είναι η ζωντανή απόδειξη ενός φαινομένου που παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Ο αριθμός των ανθρώπων που κοιμούνται στους δρόμους έχει αυξηθεί κατά 43% τον τελευταίο χρόνο, με τον Μπερν να είναι ένα από τα πολλά θύματα της οικονομικής κρίσης στη Βρετανία.

 «Αν δεν έχει ένα μέρος να μείνεις, έχεις κακή εμφάνιση και δεν μπορείς να βρεις δουλειά και αν δεν έχεις δουλειά καταλήγεις στους δρόμους, όπως εγώ», είπε χαρακτηριστικά ο Μπερν. Η οικονομική κρίση έθεσε σε δοκιμασία την ήδη μειωμένη χρηματοδότηση των δημοτικών αρχών και των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων στη Βρετανία και έχει αντιστρέψει την πρόοδο που είχε σημειωθεί τα περασμένα δέκα χρόνια.

 Περίπου 6.000 άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους το Λονδίνου, ενώ την προηγούμενη χρονιά ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 3.900 και 3.000 την περίοδο 2006/7, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία οργανώσεων και τοπικών αρχών. Από τους 6.000, το 62% είναι «καινούργιοι» στους δρόμους. Οπως η Τσέριλ που έμεινε άστεγη μετά τον θάνατο του πατέρα της πριν από τρεις μήνες. Τώρα κοιμάται κοντά στην Πλατεία Τραφάλγκαρ και λέει: «ο κόσμος μας προσπερνά σαν να μην υπάρχουμε. Η λέξη 'σκληρή' δεν μπορεί να περιγράψει την κατάσταση».

 Βέβαια το Λονδίνο είναι σε καλύτερη κατάσταση αναλογικά με άλλες πρωτεύουσες. Στη Νέα Υόρκη, οι άστεγοι είναι δεκαπλάσιοι από την βρετανική πρωτεύουσα. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον είχε υποσχεθεί πως θα εξαλείψει το πρόβλημα των αστέγων μέχρι το τέλος του 2012 και στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να στεγάσει τους ανθρώπους αυτούς. Σήμερα, η βρετανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε νέες περικοπές των επιδομάτων στέγασης, που όπως τονίζουν φιλανθρωπικές οργανώσεις θα επιδεινώσει την κατάσταση.

 "Η κυβέρνηση αφαιρεί το δίκτυ ασφαλείας που παραδοσιακά έσωζε πολλούς ανθρώπους από το να μείνουν άστεγοι", τονίζει η Λέσλι Μόρφι επικεφαλής της οργάνωσης Crisis. Οι δημοτικές αρχές του Λονδίνου καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και πρόσφατα εγκαινίασαν την υπηρεσία «No Second Night Out» σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν και να προσφέρουν καταφύγιο στους νέους άστεγους. Ομως τα Χριστούγεννα είναι μια δύσκολη εποχή. για όσους έχουν περάσει πολλά χρόνια στην κατάσταση αυτή.

 «Οι ξενώνες (αστέγων) είναι γεμάτοι λόγω του κρύου. Καμμιά φορά οι άνθρωποι είναι γενναιόδωροι, όμως είναι μια...ακριβή περίοδος και για εκείνους», δήλωσε ο Νικ ένας ήρεμος άντρας που ζεί με τον σκύλο του εδώ και οκτώ χρόνια, απέναντι από το ξενοδοχείο Σαβόι...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: