4.12.12

Σχέδιο Β για τα ομόλογα και στο βάθος νέα μέτρα...

Στη σκιά νέου πακέτου μέτρων το 2014, αλλά και ενός plan-B αν δεν τρέξει ικανοποιητικά μέχρι την Παρασκευή το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων συνεδρίασε χθες το Eurogroup.



Την εναλλακτική διπλή λύση, που ... αφορά τη μονιμοποίηση της κοινοτικής χρηματοδότησης των διαρθρωτικών ταμείων στο 95% και τη μικρή μείωση των επιτοκίων, κατέθεσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γέρουν Ντέιβεμπλουμ, λίγο πριν από την έναρξη του Eurogrοup.



Νωρίτερα, ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Αρνουτ Βέλινκ, με συνέντευξη στο Bloomberg, δήλωνε ότι η συμφωνία της περασμένης εβδομάδας «δεν είναι το τέλος της ιστορίας» και πρόσθετε: «Μπορεί να χρειαστούμε ένα νέο πρόγραμμα το 2014», το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει μια διαγραφή χρέους του δημόσιου τομέα.



Σταθερός στις απόψεις του εμφανίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμανε ότι «τα διαρθρωτικά μέτρα και ο περιορισμός των ελλειμμάτων θα πετύχουν μόνον αν διατηρηθεί η πίεση για την προώθησή τους» και για πρώτη φορά δηλώνει αδυναμία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που έχει αποτύχει στην Ελλάδα είναι η ελίτ, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι” αυτό», χωρίς να παραλείψει για άλλη μια φορά να αναφερθεί στις θυσίες του ελληνικού λαού.



Από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την αισιοδοξία του για το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων μεταφέροντας και την αισιοδοξία της Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία συνάντησε την περασμένη Παρασκευή στο Παρίσι.



Το ενδεχόμενο νέου μελλοντικού κουρέματος απέκλεισε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, λίγο πριν από την έναρξη του Eurogroup. «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες και να ζήσει σύμφωνα με τις ανάγκες της.



Δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα γίνει κούρεμα του χρέους και ότι δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο. Ακριβώς το αντίθετο», είπε επαναφέροντας το ενδεχόμενο νέας μείωσης επιτοκίων αν πετύχει υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα.



Στο χθεσινό Eurogroup, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τους όρους για τη συμφωνία επαναγοράς, η οποία έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει για τις άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης καθώς σταθεροποιεί τα επιτόκια και τις αγορές, όπως δήλωσε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.



Τους όρους επαναγοράς ανακοίνωσε, χθες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), εκπλήσσοντας τις αγορές και τους κερδοσκόπους των hedge funds το εύρος τιμών μεταξύ 32,02 και 34,02 μονάδων βάσης, με τις ανώτερες τιμές να ανεβαίνουν ακόμη και στις 40,10 μονάδες για κάποια ομόλογα.



Αποτέλεσμα της ανακοίνωσης ήταν το ράλι τιμών στα ελληνικά ομόλογα, με τα spreads να καταγράφουν σημαντική πτώση, πάνω από 150 μονάδες βάσης στο δεκαετές ομόλογο και κάτω από το χαμηλότερο επίπεδο των 1.320 μονάδων από το PSI της κυβέρνησης Παπαδήμου. Στα 10ετή ομόλογα λήξεως 2023 η τιμή εκτοξεύτηκε στα 38,19 σεντς ανά ευρώ και η απόδοση υποχώρησε στο 14,94%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.



Το ελληνικό Δημόσιο ανταλλάσσει ομόλογα 10 δισ. ευρώ με την «ολλανδική μέθοδο» (οι κάτοχοι προσφέρουν την τιμή που επιθυμούν και το Δημόσιο κρίνει σε ποια τιμή θα τα επαναγοράσει ξεκινώντας από τη χαμηλότερη), μέχρι την προσεχή Παρασκευή 7 του μηνός και ημερομηνία διακανονισμού την 17η Δεκεμβρίου.



Το Dow Jones Newswires παρουσιάζοντας τους υπολογισμούς αναλυτών της Rabobank ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να αγοράσει χρέος 31,58 δισ. ευρώ, δηλαδή καθαρή απομείωση χρέους 21,58 δισ. ευρώ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: