19.12.12

«Υπέρμετρη η επιβάρυνση των μικρών επιχειρήσεων»...

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αφαιρεί κάθε σκέψη και δυνατότητα ανάπτυξης και επενδύσεων από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με προφανείς τις επιπτώσεις και στις θέσεις εργασίας, τονίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), ενώ όπως επισημαίνει...
επιβαρύνει υπέρμετρα τις μικρές επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που δηλώνουν το εισόδημά τους. Βασικά χαρακτηριστικά του νέου φορολογικού, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, είναι ο διαχωρισμός των πολιτών ανάλογα με την πηγή του εισοδήματος και όχι το ύψος αυτού, ενώ καταργείται το αφορολόγητο όριο και οι φοροαπαλλαγές, ακόμα και για ιατρικά έξοδα για τους επιχειρηματίες.

 Οι βασικότερες από τις δυσμενείς επιπτώσεις του ν/σ στις μικρές επιχειρήσεις συνοψίζονται από τη ΓΣΕΒΕΕ ως εξής:

 1. Κατάργηση αφορολόγητου των 5.000 ευρώ.

 2. Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, στο νομοσχέδιο οι ασφαλιστικές εισφορές ΟΑΕΕ δεν εκπίπτουν

 3. Αυξάνεται και για τα εισοδήματα του 2012 το τέλος επιτηδεύματος. Το 2013 με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν 650 ευρώ αντί για 500 που πλήρωσαν φέτος και οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν 1000 αντί για 500 που πλήρωσαν φέτος. Στα υποκαταστήματα των επιχειρήσεων το τέλος αυξάνεται από τα 300 στα 600 ευρώ.

 4. Δραματική επιβάρυνση κατά 50%, 80% έως και 420% στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 94% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπόψη τις επιβαρύνσεις από αυξήσεις τελών ΔΕΗ, ΕΕΤΗΔΕ, οι ΜΜΕ σηκώνουν υπέρμετρα το βάρος των φορολογικών στόχων για το 2013 και ιδιαίτερα σε μια εποχή που δοκιμάζονται οι αντοχές τους.Για τις μεγάλες όμως επιχειρήσεις ΑΕ, ΕΠΕ (6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα) προβλέπεται μείωση φορολογικής επιβάρυνσης κατά 16,5% (βλέπε συνημμένους πίνακες).

 5. Το μόνο θετικό, αν και ανεπαρκές, είναι η προνομιακή μεταχείριση όσων νέων επιχειρηματιών πραγματοποιήσουν έναρξη δραστηριότητας το 2013, καθώς για τα τρία χρόνια τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος θα φορολογούνται με συντελεστή 13%...
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: