9.12.12

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία ...

Παραιτείται ο Μόντι, μετά την αποχώρηση Μπερλουσκόνι από την κυβέρνηση συνεργασίας...
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν στις Βρυξέλλες τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που σημειώνονται στην Ιταλία. Η άσχημη οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε μία ακόμη χώρα του ευρωπαϊκού Νότου σε συνδυασμό με... την πολιτική αστάθεια, μπορεί να προκαλέσει «ντόμινο» εξελίξεων και αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος που επικρατεί στην ευρωζώνη. Δεν αποκλείεται στη Σύνοδο Κορυφής, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, η Ευρωπαίοι ηγέτες να ζητήσουν να ενημερωθούν από τον υπό παραίτηση Ιταλό πρωθυπουργό περισσότερες λεπτομέρειες για την πολιτική κατάσταση στη χώρα του.

Μετά την αποχώρηση του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τον κυβερνητικό σχηματισμό, όλα έδειχναν πως η Ιταλία θα οδηγούνταν σε πρόωρες εκλογές και ο Μάριο Μόντι σε παραίτηση. Μετά από 2,5 ώρες συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο το βράδυ του Σαββάτου, ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της Ιταλίας αμέσως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του 2013.

Η είδηση αυτή έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με τους οικονομικούς αναλυτές να προσπαθούν να προβλέψουν τις ενδεχόμενες αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα υπάρξουν στις αγορές, ενώ τα ιταλικά μέσα διέκοπταν συνεχώς τη ροή του προγράμματός τους, προκειμένου να μεταδώσουν τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Η απόφαση του Μάριο Μόντι σχετίζεται άμεσα με την απώλεια της εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του από τον κύριο υποστηρικτή της, το κεντροδεξιό κόμμα της Ιταλίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Μάριο Μόντι δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ναπολιτάνο πως δεν νιώθει πλέον πως υποστηρίζεται από το ιταλικό κοινοβούλιο και για το λόγο αυτό προτίθεται να παραιτηθεί.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, μετά από δίωρη συνομιλία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας – ο οποίος έχει και τη δικαιοδοσία να διαλύσει το κοινοβούλιο - ανέφερε πως θα υποβάλλει την παραίτησή του μόλις εγκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013. Όσον αφορά στην αντίδραση του Ναπολιτάνο στα όσα του ανέφερε ο Μάριο Μόντι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν πως η λέξη που αρμόζει περισσότερο είναι «κατανόηση».

Της γνωστοποίησης της απόφασης του Μόντι να παραιτηθεί προηγήθηκε η δήλωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι επιστρέφει στην πολιτική, ενώ τόνισε πως «και πάλι το κάνω από αίσθημα ευθύνης». Ανέφερε μάλιστα πως το κόμμα του, ο Λαός της Ελευθερίας, προτίθεται να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Ο «Καβαλιέρε» ξεκίνησε μάλιστα ήδη την προεκλογική του εκστρατεία, λέγοντας πως «παίρνω μέρος στο ματς για να κερδίσω, όχι για να πετύχω απλώς μια καλή επίδοση», ενώ για τον Μόντι είπε: «Επιδείξαμε μεγάλο αίσθημα ευθύνης και επί ένα χρόνο στηρίξαμε αυτή την κυβέρνηση τεχνοκρατών. Προσπαθήσαμε να διορθώσουμε τα μέτρα που δεν μας έπειθαν και επαναλαμβάναμε συνεχώς ότι η πολιτική λιτότητας σε μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται προκαλεί ζημιές. Ζημιές που τελικώς έγιναν».

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: