15.12.12

Δημοψήφισμα στην Αίγυπτο για το νέο Σύνταγμα...


Ένα τμήμα από τα περίπου 51 εκατομμύρια ψηφοφόρων της Αιγύπτου καλείται να αποφασίσει σήμερα για το νέο σχέδιο Συντάγματος της χώρας με δημοψήφισμα που διεξάγεται υπό συνθήκες μεγάλης πολιτικής πίεσης. Το δημοψήφισμα θα...

πραγματοποιηθεί αρχικά σε δέκα επαρχίες, συμπεριλαμβανομένου του Καΐρου της Αλεξάνδρειας και της ασταθούς περιοχής του Σινά. Σε άλλες δεκαεπτά επαρχίες θα διεξαχθεί στις 22 Δεκεμβρίου.

Η διαίρεση της χώρας σε δύο ζώνες με δύο διαφορετικές ημερομηνίες δημοψηφίσματος, αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή, προφανώς για να αντιμετωπιστεί το πιθανό μποϊκοτάζ πολλών δικαστών που είναι επιφορτισμένοι να επιβλέπουν την διαδικασία.

Το σχέδιο του Συντάγματος που τίθεται σε δημοψήφισμα, στόχο έχει να παράσχει στη χώρα ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα αντικατοπτρίζει τις πολιτικές αλλαγές στη χώρα μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ στις αρχές του 2011.

Η κοσμική αντιπολίτευση, τα αριστερά και τα φιλελεύθερα κόμματα, επικρίνουν το σχέδιο του Συντάγματος που πέρασε βιαστικά από την επιτροπή η οποία κυριαρχείται από τους ισλαμιστές, διότι ανοίγει το δρόμο σε μια νομικίστικη ερμηνεία του Ισλάμ και προσφέρει ελάχιστες εγγυήσεις για πολιτικές ελευθερίες.

Το δημοψήφισμα ταυτόχρονα θεωρείται ως μια μορφή ψήφου εμπιστοσύνης υπέρ ή κατά του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος εξελέγη με οριακή πλειοψηφία, τον περασμένο Ιούνιο.

Ο κ. Μόρσι που μπορεί να υπολογίζει στην ισχυρή ισλαμική αδελφότητα, αντιμετωπίζει πολλά κυβερνητικά προβλήματα εξ αιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης, που προκαλεί λαϊκή δυσαρέσκεια.

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα άνοιξαν στις 8:00 τοπική ώρα (6:00 GMT) και θα κλείσουν στις 19:00 μ.μ. (1700 GMT)...

Δεν υπάρχουν σχόλια: