13.12.12

Τελευταία πράξη για τη δόση - μαμούθ ...

 Ρεπορτάζ Ειρήνη Χρυσολωρά
Tην πολυαναμενόμενη απόφαση για την εκταμίευση της δόσης ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει σήμερα στο Eurogroup, στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση, καθώς τα μηνύματα από την τρόικα ήταν χθες θετικά, μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς των ομολόγων. Παράλληλα...
, ελπίζει να πάρει το πράσινο φως και για το φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο υπό μάλης προσέρχεται σήμερα στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας.


Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει εναλλακτικά σενάρια, καθώς η τρόικα ζήτησε «εξομάλυνση» της προτεινόμενης κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με αλλαγές στους συντελεστές και στα κλιμάκια, έτσι ώστε να μην αυξάνονται απότομα οι φόροι από ένα κλιμάκιο σε ένα άλλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών, το λεγόμενο Euro Working Group, χθες, βρέθηκαν λύσεις ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προέκυψε κατά την επαναγορά, λόγω της υψηλής τιμής που προσφέρθηκε και της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη προσφοράς τίτλων.
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το κενό αυτό είναι 1,29 δισ. ευρώ. Επίσης, συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν λύσεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους στα επιθυμητά επίπεδα του 124% του ΑΕΠ το 2020, καθώς η διαδικασία της επαναγοράς άφηνε και σε αυτό το σημείο ένα κενό 1,5% του ΑΕΠ. Οι λύσεις αυτές, βεβαίως, πρέπει να συμφωνηθούν οριστικά σήμερα στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών, σε μια συνεδρίαση που προβλέπεται να συμμετάσχει και το ΔΝΤ.



Στα 49,1 δισ. θα ανέβει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ποσόν της δόσης που θα δοθεί από την ευρωζώνη έως το τέλος Μαρτίου, της οποίας η εκταμίευση αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά από το σημερινό Eurogroup. Αν μάλιστα υπολογιστεί και η συνεισφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το ποσό θα φτάσει τα 52,5 δισ. ευρώ.
Η απόφαση του τελευταίου Eurogroup αφορούσε δόση 43,7 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 34,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο και τα 9,3 σε τρεις δόσεις στη συνέχεια). Το επιπλέον ποσόν είναι το δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF), που θα διατεθεί για την επαναγορά των ομολόγων.
Επίσης, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε χθες στον Τύπο, σχεδιάζεται να γίνει ακόμη μία επαναγορά, αυτή τη φορά των ομολόγων των οποίων οι κάτοχοι δεν δέχθηκαν να υποστούν το κούρεμα (PSI) τον περασμένο Μάρτιο. Αυτό υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε μείωση του δημόσιου χρέους κατά 1,4% του ΑΕΠ, καλύπτοντας το κρίσιμο κενό ώστε να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Δεν έχει διευκρινιστεί με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή των «αρνητών» του πρώτου κουρέματος.
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, τα ομόλογα που προσφέρθηκαν προς επαναγορά από το Δημόσιο ήταν συνολικά 31,9 δισ. ευρώ, με μεσοσταθμική τιμή 33,8% της ονομαστικής τους αξίας. Ως ημέρα διακανονισμού, δηλαδή ανταλλαγής των ομολόγων, έχει καθοριστεί η ερχόμενη Τρίτη, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί η έγκριση του Eurogroup.
Tα μηνύματα ενόψει του σημερινού Eurogroup ήταν χθες θετικά. Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν δήλωσε πως η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα ληφθεί στο σημερινό Eurogroup, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.

το βερολινο. Στη Γερμανία, το υπουργείο Οικονομικών τάχθηκε υπέρ της καταβολής της δόσης, με επιστολή του στο Κοινοβούλιο της χώρας, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Επισήμως, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι το πρόγραμμα επαναγοράς, «όπως όλα δείχνουν, πήγε πάρα πολύ καλά». «Τα συγκεκριμένα στοιχεία αξιολογούνται ακόμη, αλλά φαίνεται ότι πήγε πολύ ικανοποιητικά», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κότε χθες στο Βερολίνο. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι «υπήρξε μεγάλη πρόοδος» και σε όσα έπρεπε να κάνει ακόμη η Ελλάδα.
Ανάλογα θετική ήταν η ανταπόκριση και από το Παρίσι, όπου ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η διαδικασία επαναγοράς «υπήρξε ικανοποιητική» και θα πρέπει να επιτρέψει στην ευρωζώνη να αποφασίσει σήμερα την αποδέσμευση της δόσης προς την Ελλάδα.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε τα αποτελέσματα της επαναγοράς, αλλά επιφυλάχθηκε να κάνει τα σχόλιά της, όπως είπε, στους εταίρους της ευρωζώνης.
Η κ. Λαγκάρντ πιέζει την ευρωζώνη να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να εξασφαλιστεί το επιπλέον ποσό των 1,29 δισ. ευρώ που χρειάζεται για την ολοκλήρωση της επαναγοράς με διεύρυνση της δανειοδότησης από το EFSF και όχι με μείωση της δόσης του δανείου στην Ελλάδα.
Θέμα κουρέματος έθεσε, εξάλλου, με μια δήλωση που προκάλεσε εντύπωση, ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο οποίος είπε ότι δεν αποκλείεται μια διαγραφή χρέους ανάλογα με την κατάσταση που θα επικρατεί το 2014.
Είναι πιθανό να υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα, δήλωσε και η φινλανδή υπουργός Γιούτα Ουρπιλάινεν...

NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: