7.12.12

Στουρνάρας: Η ΔΕΗ δεν πρέπει να διακόψει να εισπράττει το τέλος...

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στην πρόσφατη δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία κρίνεται παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ.

«Κοιτάζουμε όλο μας το... νομικό οπλοστάσιο. Μία πρώτη ένδειξη που έχω από τους νομικούς συμβούλους είναι ότι η απόφαση αφορά μόνο τους διαδίκους, άρα η ΔΕΗ δεν πρέπει να διακόψει να εισπράττει το τέλος αυτό και βεβαίως θα κάνουμε άμεσα αναίρεση στον Άρειο Πάγο» δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στο ζήτημα του τέλους ακινήτων. Και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση αυτή δεν ερείδεται σε αντισυνταγματικούς λόγους, δηλαδή το ΣτΕ έχει κρίνει ότι είναι συνταγματική η είσπραξη του τέλους. Θα εξαντλήσουμε όλο το νομικό μας οπλοστάσιο».

Στην ερώτηση δε αν παραμένει ανοιχτό να συνεχίσει το τέλος να εισπράττεται από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Θα συνεχίσει να εισπράττεται, διότι θίγεται εδώ το δημόσιο συμφέρον. Θεωρούμε ότι το δικαστήριο αυτό δεν είχε τη δικαιοδοσία να βγάλει μια τέτοια απόφαση. Ετσι τουλάχιστον μου λένε οι νομικοί μου. Να ξέρετε ότι τυχόν διακοπή είσπραξης του τέλους σημαίνει ότι τα έσοδα θα πάνε πίσω και αν πάνε τόσο πολύ πίσω και έχουμε πρόβλημα θα αναγκαστούμε να πάρουμε άλλα μέτρα, πολύ επώδυνα μέτρα. Αρα πρέπει πραγματικά να καταλαβαίνουμε τι ακριβώς κάνουμε...»

  Μία από τις πολλές ειδήσεις που έδωσε ο Γ. Στουρνάρας στην συνέντευξή του στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ήταν αυτή που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες που διατηρούν μπλοκάκι και κόβουν αποδείξεις σε έναν εργοδότη. «Αυτός που έχει μπλοκάκι σε έναν εργοδότη δεν θα φορολογηθεί ως επιχειρηματίας και ούτε και θα πληρώσει και τέλος» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Και πρόσθεσε: «Για τους υπόλοιπους προσπαθούμε να εξυγιάνουμε το σύστημα, όλοι θα φορολογούνται με βάση βιβλία, θα αφαιρούνται οι δαπάνες, θα αφαιρούνται οι ασφαλιστικές τους εισφορές, κάτι που δεν γινόταν μέχρι τώρα, άρα θα έχουμε ένα πραγματικά καλύτερο σύστημα από πριν το οποίο θα πατάσσει την φοροδιαφυγή, βέβαια να είμαστε ξεκάθαροι η φοροδιαφυγή δεν πατάσσεται μόνο με την φορολογική κλίμακα και με το φορολογικό σύστημα, θέλεις και ελέγχους, θέλεις περιουσιολόγιο, θέλεις και ποινές. Αρα προσπαθούμε να εξυγιάνουμε κάθε μέρος του φορολογικού συστήματος».

Για το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά στην εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Δεν θα ήθελα να ξεκινήσω από το “δεν θα πάμε καλά”. Υπάρχει πρόβλεψη συμμετρική. Αν δεν πάμε καλά σε ορισμένα κομμάτια κι αυτό το “δεν πάμε καλά” δεν οφείλεται στην ύφεση, αλλά οφείλεται σε δική μας αβελτηρία, τότε θα πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα. Αν όμως πάμε καλύτερα από ότι λέει το πρόγραμμα ότι θα πάμε, τότε το 2014 θα έχουμε λιγότερα μέτρα από αυτά τα οποία προβλέπει το πρόγραμμα».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι: «Δεν σημαίνει ότι αν δεν πάει κάτι καλά πρέπει οπωσδήποτε να κόψεις μισθούς και συντάξεις. Ακόμα υπάρχουν περιθώρια μείωσης δαπανών που έχουν εν μέρει και τον χαρακτήρα σπατάλης». Και σημείωσε: «Εχουμε κόψει στο μέγιστο δυνατό αυτό που λέμε λειτουργικές δαπάνες του ελληνικού δημοσίου. Θα δούμε αν κάτι δεν πάει καλά... Θέλετε να κόψουμε και άλλο δαπάνες άμυνας; Τις έχουμε κόψει αρκετά. Προσπαθούμε να μην τις κόψουμε άλλο. Αν όμως κάτι δεν πάει καλά ίσως οι αμυντικές δαπάνες να είναι θα έλεγα ένας πρώτος στόχος. Αυτό όμως σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, έχουμε όμως προσπαθήσει να εξασφαλίσουμε ότι θα πάμε καλά».

«Θα αξιοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ»

Για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «την έχουμε ζητήσει, θα έρθει, θα την παραλάβει η διεύθυνση διεθνών οικονομικών σχέσεων του ΥΠΟΙΚ και θα την παραδώσει στο ΣΔΟΕ, παρόντος του οικονομικού εισαγγελέα». Στο ερώτημα αν θα αξιοποιηθεί ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε: «Θα αξιοποιηθεί, όπως αξιοποιείται και η άλλη λίστα με όλους τους Ελληνες που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, νομίμως ή παρανόμως, αλλά αυτό που θα κοιτάξουμε είναι να δούμε αν τα χρήματα που έχουν “φύγει” αντανακλώνται και στις φορολογικές τους δηλώσεις».

Στο ερώτημα αν υπάρχει το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου σε λίστα ο υπουργός απάντησε: «Δεν γνωρίζω κάτι γι’ αυτό. Είδα όμως διαψεύσεις. Δεν έχω καμία ένδειξη ότι υπάρχει ένα τέτοιο όνομα μέσα».

«Δεν ιδρώνει το αυτί μου»

«Εγώ κρίνομαι εκ του αποτελέσματος. Τώρα τι λέει ο Α πολιτικός, ο Β πολιτικός...» ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών στις επικρίσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο από βουλευτές ακόμη και της κυβέρνησης συνεργασίας. «Δεν ιδρώνει το αυτί μου. Δεν είμαι πολιτικός. Δεν πρόκειται να πολιτευτώ», σημείωσε. Στο ερώτημα αν θα ασχοληθεί στο μέλλον με την πολιτική ο κ. Στουρνάρας είπε: «Δεν ξέρω το μέλλον τι μου επιφυλάσσει. Εγώ έχω έρθει να κάνω μια συγκεκριμένη δουλειά εδώ. Δεν βλέπω τίποτα άλλο μπροστά μου».

Στο ερώτημα ποια συνεννόηση είναι πιο δύσκολη, αυτή με την τρόικα ή με την τριανδρία των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Στουρνάρας είπε: «Και οι δύο νομίζω είναι εύκολες συνεννοήσεις», ενώ αναφορικά με τον κυβερνητικό συνασπισμό και αν αυτός είναι “εύθραυστος” ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Τουλάχιστον από τις διαβουλεύσεις που έχω εγώ τώρα για το φορολογικό, αλλά και πριν, η αίσθηση που μου δίνεται είναι ότι υπάρχει ισχυρή στήριξη της κυβέρνησης».

Ερωτηθείς για το τι θα πράξει η κυβέρνηση στο ζήτημα των μικροομολογιούχων που ζημιώθηκαν από το «κούρεμα» του χρέους, σημείωσε: «Είναι νομικά περίπλοκο το θέμα, διότι εάν κάνεις κάτι για μια κατηγορία που έχει θιγεί, θα πρέπει να κάνεις και για άλλη. Δεν είναι απλό αυτό. Το κόστος για το Δημόσιο θα είναι αβάσταχτο».


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: