15.12.12

Πόσο πιθανό είναι να κατεβεί ο «Σούπερ Μάριο» στις εκλογές...

Με την Ιταλία σε τροχιά πρόωρων εκλογών, τον Φεβρουάριο, φουντώνουν τα σενάρια περί καθόδου του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι στην πολιτική. Τον θέλουν Βερολίνο, Βρυξέλλες, επιχειρηματίες, βιομήχανοι και κεντρώοι, αλλά ο ...
Προφεσόρε δεν έχει πει ακόμη τι θα κάνει. Πόσο πιθανή είναι μια πολιτική υποψηφιότητα του «Σούπερ Μάριο»; Το ΒΗΜΑ ρώτησε τρεις ειδικούς:

«Προς το παρόν, είναι μια ρεαλιστική προοπτική. Και θα γίνεται όλο και πιο πιθανή αν αρχίσει ο Μπερλουσκόνι την προσωπική εκστρατεία, με το γνωστό στιλ του. Η απόφασή του να κατέβει πάλι υποψήφιος έχει διχάσει το ίδιο το κόμμα του Καβαλιέρε (PdL), και ένα μέρος του - δεν ξέρουμε ακόμη πόσοι - είναι πολύ πιθανό να στηρίξει έναν νέο κεντρο-δεξιό συνασπισμό υπό τον Μόντι», μας λέει ο Πάολο Κουέρτσια, πολιτικός αναλυτής στη Ρώμη.

«Θα μπορούσε ένας τέτοιος συνασπισμός να κερδίσει περισσότερες ψήφους από την κεντροαριστερά του Μπερσάνι, που είναι το φαβορί σε όλες τις δημοσκοπήσεις», τον ρωτάμε.

«Οχι. Ο συνασπισμός του Μπερσάνι (PD) θα πάρει τις περισσότερες ψήφους στις κάλπες. Αλλά αν ο Γερουσιαστής Μόντι αποκτήσει τον δικό του κεντρώο συνασπισμό, εκείνος, και όχι η κεντροαριστερά, θα είναι ο ρυθμιστής της πολιτικής κατάστασης. Πολύ πιθανώς, το κόμμα του Μόντι θα έχει μεγαλύτερη "δύναμη πυρός" από του Μπερσάνι, γιατί θα μπορεί, στην πράξη, να συμμαχήσει με όποιο άλλο κόμμα του πολιτικού φάσματος, εκτός από την Λέγκα του Βορρά. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίον, η κεντροαριστερά θα ήθελε να προτείνει τον Μόντι για νέο πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας, την άνοιξη, προκειμένου να απομακρύνει το μοναδικό πραγματικό εμπόδιο στην πολιτική κυριαρχία της», καταλήγει ο Κουέρτσια.

«Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την πολιτική υποψηφιότητα Μόντι, αλλά αυτή τη στιγμή, δεν θα της έδινα τις περισσότερες πιθανότητες. Θα περιμένει όσο το δυνατόν περισσότερο, και ίσως η προεδρία της Δημοκρατίας να είναι καλύτερη επιλογή στα μάτια του», εκτιμά ο Τζιανφράνκο Πασκουίνο, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στην Μπολώνια.

«Ενδέχεται να θελήσει να γίνει "πνευματικός" ηγέτης ενός μεγάλου συνασπισμού με τον Καζίνι της Ενωσης Κέντρου, τον Μοντετσέμολο, τον πρόεδρο της Φεράρι που έχει δημιουργήσει ειδικά για αυτόν τον σκοπό το κίνημα Italia Futura, τον κεντροδεξιό Φίνι, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, διάφορες ενώσεις Ρωμαιοκαθολικών, οργανώσεις επιχειρηματιών και λοιπών κεντρώων», συνεχίζει ο ίδιος.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό που θα έπαιρνε ένας συνασπισμός υπό τον Μόντι θα ήταν 15-18%. Στο χειρότερο σενάριο, ο Μπερσάνι δεν θα πέσει κάτω από 30%. Προσωπικά εκτιμώ ότι το PD και οι σύμμαχοί του θα συγκεντρώσουν 35-38% και θα είναι μακράν πρώτη δύναμη στη νέα Βουλή», τονίζει ο Πασκουίνο.

«Επισήμως, ο Μόντι δεν μπορεί να κατέβει ως υποψηφίος επειδή έχει γίνει ισόβιος Γερουσιαστής. Αυτό που μπορεί να κάνει, όμως, είναι να στηρίξει μια λίστα (Καζίνι - Φίνι, Μοντετσέμολο) και να δεσμευθεί ότι θα παραμείνει στην πολιτική. Αυτή φαίνεται ότι είναι η πρόθεση και του νυν υπουργού Εξωτερικών Τέρτσι, ο οποίος είναι διπλωμάτης καριέρας», μας λέει ο Φεντερίγκο Αρτζεντιέρι, διευθυντής στο Ινστιτούτο Πολιτικής Ανάλυσης Γκουαρίνι, στη Ρώμη...

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: