22.12.12

Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου...

"H φύση της πολιτικής δεν ταιριάζει με το  παρελθόν του ως δικαστής"...
Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Μαχμούντ Μέκι, υπέβαλε αιφνιδιαστικά το Σάββατο την παραίτηση του, λίγες ώρες πριν τελειώσει η ψηφοφορία για το νέο Σύνταγμα της χώρας, αφήνοντας αιχμές για την πολιτική του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Στην ανακοίνωσή του, που...
μεταδόθηκε από την κρατκή τηλεόραση, ο Μέκι σημειώνει ότι «εδώ και καιρό αντιλήφθηκα ότι η φύση της πολιτικής δεν ταιριάζει με το επαγγελματικό μου παρελθόν ως δικαστή».

Μόλις εγκριθεί το δημοψήφισμα θα αποχωρήσει από τη θέση, εξήγησε. Σημειώνεται πάντως ότι το νέο, εγκεκριμένο από σώμα όπου κυριαρχούν οι ισλαμιστές, Σύνταγμα της χώρας καταργεί την θέση του αντιπροέδρου.

Πρόσθεσε ακόμη ότι είχε υποβάλει αρχικά την παραίτησή του στις 7 Νοεμβρίου αλλά τα γεγονότα τον ανάγκασαν να παραμείνει, εννοώντας την κρίση στη Γάζα και την εμπλοκή του ίδιου στον διάλογο για την εθνική ενότητα, αν και η αντιπολίτευση κατά το μεγαλύτερο μέρος της απείχε από αυτόν.

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος ανέφερε ότι δεν γνώριζε εκ των προτέρων για το διάταγμα της 22ης Νοεμβρίου με το οποίο ο Μόρσι παραχώρησε στον εαυτό του εκτεταμένες εξουσίες, κίνηση που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών στον πολιτικό κόσμο της χώρας όπως και στην αιγυπτιακή κοινωνία.

Η παραίτηση έρχεται την ημέρα διεξαγωγής του δεύτερου γύρου του δημοψηφίσματος για την έγκριση του νέου Συντάγματος.

Στον πρώτο γύρο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα, υπερίσχυσε το «ναι» με περίπου 57%, ωστόσο η συμμετοχή ήταν στο 30%...

Δεν υπάρχουν σχόλια: