1.12.12

Κόψτε το αλάτι, βάλτε σκόνη από φύκια...


Η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν αντικαθιστούσαμε το αλάτι με σκόνη από φύκια, εκτιμούν τώρα βρετανοί ειδικοί.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια τα φύκια αποτελούν σημαντικό «συστατικό» της...
διατροφής λαών της Ανατολής, καθώς είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία.

Φύκια για… αλμυρές κορδέλες

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Σέφιλντ Χάλαμ, παρά το γεγονός ότι η σκόνη από φύκια διαθέτει μια αρκετά δυνατή αλμυρή γεύση, έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, γεγονός που θα μπορούσε να την κάνει ασφαλές υποκατάστατο του αλατιού.

Συγκεκριμένα η περιεκτικότητά της σε νάτριο δεν ξεπερνά το 3,5%, την ώρα που εκείνη του κοινού αλατιού αγγίζει το 40%.

Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα που έχουν τα φύκια σε θρεπτικές ουσίες αλλά και ο κορεσμός που προκαλεί η κατανάλωση τους στον οργανισμό, αναφέρουν οι επιστήμονες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ισχυρό «όπλο» κατά της παχυσαρκίας.

Αντικατάσταση αλατιού σε τρόφιμα

Οι επιστήμονες, σε συνεργασία με εμπόρους, προσπαθούν τώρα να προχωρήσουν στην παραγωγή της πολυπόθητης «φυκό-σκονης» από ένα είδος (Arctic wrack) που εντοπίζεται στις ακτές της Βρετανίας και της Νορβηγίας.

Παράλληλα, μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ σκέφτονται να αντικαταστήσουν το αλάτι που περιέχεται σε ψωμιά με τη συγκεκριμένη σκόνη. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά γευσιγνωστικών τεστ των προϊόντων όπως επίσης και έρευνα ως προς την ασφάλεια του τελικού αποτελέσματος για την υγεία των καταναλωτών.

Η πρόσφατη βρετανική μελέτη «Food Innovation Project», που πραγματοποιήθηκε με κυβερνητική χρηματοδότηση, έδειξε στη δοκιμή τροφίμων που περιείχαν κανονικό αλάτι και άλλων που περιείχαν σκόνη από φύκια ότι οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τη διαφορά.

Πάντως άλλα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση αλατιού δεν επιβαρύνει την υγεία. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της επιθεώρησης «Cochrane Review» που αφορούσε μετα-ανάλυση επτά μελετών στην οποία είχαν λάβει μέρος 6.500 άτομα, δεν εντοπίστηκε κάποιο ξεκάθαρο όφελος από την μείωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού στην υγεία των συμμετεχόντων....

Δεν υπάρχουν σχόλια: