19.12.12

«Πού το πάει ο Κουβέλης;»...


Το ερώτημα «πού το πάει ο Κουβέλης;» επανήλθε χθες στο πολιτικό προσκήνιο, μετά την αρνητική απόφαση της ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στο Φόρουμ Διαλόγου της κεντροαριστεράς με το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που ... προκάλεσε και ρήξη στις σχέσεις των δυο κομμάτων.

«Δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε διάλογο με το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει βασικές ευθύνες για την κρίση στην ελληνική οικονομία και κοινωνία και η ανάμειξή μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν ενδείκνυται» φέρεται να είπε σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φώτης Κουβέλης στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματός του.

Μετά την τοποθέτηση του Προέδρου του κόμματος η Εκτελεστική Επιτροπή απέρριψε την πρόταση Νίκου Μπίστη - Θεόδωρου Μαργαρίτη, παρότι μαζί τους φέρεται να συμπαρατάχθηκαν ο Γραμματέας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης αλλά και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης. Αντιθέτως, εναντίον της πρότασης τάχθηκαν κυρίως οι Γιάννης Κακουλίδης, Γιάννης Πανούσης, Μαρία Ρεπούση αλλά και ο Σάκης Παπαθανασίου.

Η τοποθέτηση Κουβέλη εξέπληξε πολλούς, καθώς η ΔΗΜΑΡ είχε συμφωνήσει στην εκδήλωση των κινήσεών της κεντροαριστεράς στο Γκάζι με το Φόρουμ Διαλόγου, έχοντας μάλιστα παρών τον Γραμματέα της Σπύρο Λυκούδη. Ο Νίκος Μπίστης, που είχε αναλάβει την ευθύνη του Φόρουμ, όπως ήταν φυσικό υπέβαλε την παραίτησή του.

«Δεύτερο βήμα προς ΣΥΡΙΖΑ;»

Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, χαρακτηρίζουν ως «απαράδεκτη» την απόφαση Κουβέλη, ενώ αναρωτιούνται αν είναι μετά το «παρών» στα εργασιακά, ένα δεύτερο βήμα στην κατεύθυνση μιας μελλοντικής προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναρωτιούνται, επίσης, αν η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ ικανοποιείται πλέον με ένα ποσοστό 5% και εγκαταλείπει την ιδέα της κεντροαριστεράς, έστω και αν μια τέτοια εξέλιξη - όπως εκτιμούν - θα δημιουργήσει και προβλήματα στο εσωτερικό της.

Ούτως ή άλλως η Ιπποκράτους πιάστηκε στον ύπνο, αφού λίγο νωρίτερα είχε σπεύσει να ανακοινώσει την αντιπροσωπεία της στο Φόρουμ Διαλόγου με τον Γιάννη Μανιάτη και τον Χρήστο Δερβένη, ενώ δίπλα τους θα τοποθετούνταν και οι Γιώργος Βερνίκος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Αθηνά Δρέττα και Νίκος Ανδρουλάκης. Ο Ευ. Βενιζέλος, δηλαδή, προσπάθησε να μην τοποθετήσει «φθαρμένα» στελέχη.

Η εντολή Βενιζέλου σε Μανιάτη

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πάντως, θεωρεί το «σπάσιμο» του διαλόγου με τη ΔΗΜΑΡ ως διπλή ευκαιρία: Αφενός να συσπειρώσει το κόμμα - γι’ αυτό και θα οξύνει το μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ, μια αντιπαράθεση που αποτελεί πλέον «στρατηγική επιλογή» για την Ιπποκράτους. Και δεύτερον, να διαμορφώσει «προνομιακές σχέσεις» με τις άλλες κινήσεις της κεντροαριστεράς. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις κύκλων του ΠΑΣΟΚ αργά το βράδυ: «Είναι εφικτό και αναγκαίο να συνεχιστεί αυτή η πρωτοβουλία. Η αξιοπιστία του καθενός κρίνεται τώρα. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουμε».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μάλιστα, έδωσε εντολή στον Γιάννη Μανιάτη να συναντηθεί άμεσα με τις κινήσεις της κεντροαριστεράς.

πηγη real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: