24.12.12

ΠΓΔΜ: Επεισόδια εντός και εκτός Βουλής με φόντο τον προϋπολογισμό...


Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, μεταξύ υποστηρικτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία. Επεισόδια και εντός του Κοινοβουλίου, ανάμεσα σε βουλευτές, κατά την...
εξέταση του σχεδίου του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση Γκρούφεσκι χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εξέταση όλων των τροπολογιών, με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να καταγγέλλει «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Οι δύο ομάδες διαδηλωτών βρέθηκαν σε απόσταση 50 μέτρων. Από τη μία πλευρά περίπου 2.500 υποστηρικτές της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, ενώ από την άλλη μεριά περίπου 1.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης. Μπροστά από τις δύο ομάδες των διαδηλωτών είχε αναπτυχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη για να αποτρέψει τυχόν συμπλοκές.

Οι υποστηρικτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM) συγκεντρώθηκαν από το πρωί μπροστά στη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει στην ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των τροπολογιών που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Μεταξύ των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης που ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά από τη Βουλή ήταν ο αρχηγός του SDSM Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και αρχηγοί μικρότερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων, οι οποίοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και «καταπάτηση των συνταγματικών διατάξεων».

Το SDSM κατήγγειλε ακόμη ότι η αστυνομία της ΠΓΔΜ σταματά στους δρόμους λεωφορεία που μεταφέρουν στα Σκόπια υποστηρικτές της αντιπολίτευσης από επαρχιακές πόλεις και δεν επιτρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους.

Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης από την πλευρά τους καταγγέλλουν την αντιπολίτευση και τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ότι επιχειρούν με κάθε τρόπο να παρεμποδίσουν την ψήφιση του προϋπολογισμού για να πλήξουν την εικόνα και τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ισχυρίζεται ότι αν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός μέχρι τα τέλη του έτους θα σημειωθούν καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών και συντάξεων και το Δημόσιο δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Η ένταση έξω από τη Βουλή μεταφέρθηκε και μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να προσπαθούν να εμποδίσουν την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας για την εξέταση του σχεδίου του προϋπολογισμού.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κινήθηκαν απειλητικά κατά του προέδρου της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι, ενώ οι βουλευτές της συμπολίτευσης προσπάθησαν να τους αποτρέψουν.

Τελικά επενέβη η ασφάλεια της Βουλής για την προστασία του προέδρου του σώματος και η συνεδρίαση διεκόπη προσωρινά. Δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι τραυματίστηκαν κατά την επέμβαση της ασφάλειας της Βουλής και ζήτησαν ιατρική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: