28.12.12

ΕΟΤ: Πόσο μειώθηκαν τα χρέη του την τελευταία τριετία...



Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δει κανείς πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση με τις επιταγές που έσκασε στον Ε.Ο.Τ. Το λόγο φυσικά έχει η Δικαιοσύνη.

Με την ευκαιρία όμως, και επειδή διάφορα συστηματάκια πάνε να... ρίξουν την μπάλα αλλού για να συσκοτίσουν την υπόθεση, καλό είναι να θυμηθούμε 2-3 πολύ χαρακτηριστικά νούμερα που αναδεικνύουν το τι έγινε στον Ε.Ο.Τ. τα τελευταία χρόνια.

Το λοιπόν: η κυβέρνηση Παπανδρέου παρέλαβε τον Ε.Ο.Τ. με χρέη 140 εκατομμύρια ευρώ το 2009. Ναι. 140 εκατομμύρια ευρώ. Τα περισσότερα μάλιστα από αυτά ήταν σε προμηθευτές και κυρίως σε μέσα ενημέρωσης για γκλαμουράτες διαφημιστικές καμπάνιες του Οργανισμού. Το γεγονός φυσικά ότι το ελληνικό δημόσιο χρώσταγε δεκάδες εκατομμύρια και σε ξένα ΜΜΕ (ακόμα και στο γερμανικό περιοδικό Focus χρωστάγαμε) είχε σίγουρα πολύ σημαντική επίπτωση στην αρνητική κάλυψη της ελληνικής κρίσης από αυτά (όλοι θυμόμαστε π.χ. τα προκλητικά εξώφυλλα του Focus).

Από τον Οκτώβριο του 2009 άρχισαν να αποπληρώνονται τα χρέη αυτά.

Αποτέλεσμα:

Το 2012 τα χρέη του Ε.Ο.Τ. είχαν περιοριστεί στα 40 εκατομμύρια, μειώθηκαν δηλαδή 70%.

Ταυτόχρονα, υπήρξε πλήρης αναπροσανατολισμός της τουριστικής διαφήμισης της χώρας από τις χλιδάτες τηλεοπτικές καμπάνιες στις στοχευμένες ιντερνετικές καμπάνιες – γιατί πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών παγκοσμίως χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως μέσο προγραμματισμού των διακοπών του.

Αποτέλεσμα:

Ο Ε.Ο.Τ. σταμάτησε να δημιουργεί νέα χρέη.
Το κόστος διαφημιστικής προβολής από τα 70+ εκατομμύρια ευρώ το 2009 μειώθηκε στα 10-12 εκατομμύρια το 2010.
Το 2011, μέσα στην κρίση και παρά την αρνητική διεθνή δημοσιότητα της χώρας είχαμε αριθμό-ρεκόρ αφίξεων ξένων τουριστών: πάνω από 16,5 εκατομμύρια. Ενώ και το 2012, στην κορύφωση της κρίσης, η μείωση των αφίξεων σε σχέση με τη χρονιά-ρεκόρ του 2011, συγκρατήθηκε σε λογικά επίπεδα.

Ένα ακόμα στοιχείο: η εξοικονόμηση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού όλη την τριετία 2010-2012 ήταν εντυπωσιακή. Από 978 εκατομμύρια το 2009 φτάσαμε στα 450 εκατομμύρια περίπου το 2012, πάνω από 60% μείωση…

smartpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: