13.12.12

Ο ΟΠΑΠ, οι πέτσινες ιδιωτικοποιήσεις και οι σαμπάνιες που ήθελε να ανοίξει ο Λουρόπουλος...

www.kourdistoportocali.com
Από τον Βασίλη Μπόνιο
-H σημερινή συμφωνία με τα Κρατικά Λαχεία είναι η μεγαλύτερη επιτυχία που έχω κάνει στην καριέρα μου. Πάντως δεν ανοίγουμε ακόμη σαμπάνιες γιατί είμαι προληπτικός...
Αυτά έλεγε χθες το μεσημέρι ο επικεφαλής του...
ΟΠΑΠ Κωνσταντίνος Λουρόπουλος στους υπαλλήλους του Οργανισμού, ως άλλος Μέγας Αλέξανδρος μετά από επιφανή νίκη. Την ίδια ώρα στους διεκδικητές του 33% του ΟΠΑΠ σήμανε συναγερμός. Σε όλους εκτός από την Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη που έβλεπε την μετοχή της να ανεβαίνει σε αντίθεση με εκείνες του ΟΠΑΠ και της Scientific Games, που έπεφταν.
Στα γραφεία της Τρόικας στην Αθήνα, προκλήθηκε πρωτοφανής αναστάτωση και αυτή τη φορά ο λόγος δεν ηταν το Φορολογικό Νομοσχέδιο αλλά οι μεθοδεύσεις στον διαγωνισμό για τα Κρατικά Λαχεία και την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.



Στο μεταξύ με μια περίτεχνη ανακοίνωση ο ΟΠΑΠ επιχειρούσε να “θάψει” επικοινωνιακά την αποχώρηση του κολοσσού της Lottomatica από το παιγνίδι των Σκιών. Έπρεπε να φθάσεις στην τελευταία πρόταση της “πανηγυρικής” ανακοίνωσης του ΟΠΑΠ για να διαπιστώσεις ότι η Lottomatica είχε εγακαταλείψει τις φιλοδοξίες για τα Κρατικά Λαχεία και όπως όλα δείχνουν βρισκόμαστε στην αρχή ενός πρωτοφανούς πολέμου στη διάρκεια του οποίου α πέσουν οι μάσκε ακόμη και αυτών των δανειστών μας. Ιδού η περίτεχνη τζιναβωτή ανακοίνωση του ΟΠΑΠ:



Η ΟΠΑΠ Α.Ε. γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό σύμφωνα με το Ν. 3556/2007 και τη με αριθμό 3/347/12.07.2005 απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι:

Η Κοινοπραξία των Εταιρειών η οποία συστάθηκε για την απόκτηση της 12ετούς άδειας για το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων, ανακοινώνει σήμερα την επιλογή της ως προσωρινού επιτυχόντα πλειοδότη. Η σημερινή απόφαση του Ταμείου Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) υπόκειται σε επικύρωση από τις αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού κοινοβουλίου.

Η Κοινοπραξία αποτελείται από εταιρείες ελεγχόμενες από την ΟΠΑΠ Α.Ε. (ATH: OPAP), την Lottomatica(!) Group (MIL: LTO), την Scientific Games (Nasdaq: SGMS) και την Intralot (ATH: INLOT).

Η Κοινοπραξία, έπειτα από εσωτερικές διαβουλεύσεις, προσέφερε ως οικονομικό αντάλλαγμα το ποσό των €190 εκατ., το οποίο έγινε αποδεκτό από το ΤΑΙΠΕΔ. Η Κοινοπραξία επιπλέον εγγυάται την καταβολή ενός ποσού κατ’ ελάχιστο €580 εκατ. κατά τη διάρκεια της 12ετούς άδειας.

Η Lottomatica αποφάσισε να εξασκήσει το δικαίωμά της, περιορίζοντας τη συμμετοχή της στην Κοινοπραξία σε μία μετοχή, μεταβιβάζοντας το υπόλοιπο μερίδιό της στην ΟΠΑΠ.



Θεική ανακοίνωση, ε; Πάμε παρακάτω. Αυτό που δεν μας λέει ο εκλεκτός του Σαμαρά, Λουρόπουλος, είναι πως η ΟΠΑΠ ΑΕ που καλείται να δανεισθεί εκ νέου για να φθάσει το τίμημα των 190 εκατ. Ευρώ που συμφωνήθηκε για την εξαγορά των Κρατικών Λαχείων, δεν έχει τον έλεγχο μια και δεν θα μπορεί να αποφασίζει! Καμία απόφαση δεν θα μπορεί να παίρνει η ΟΠΑΠ, για τα Κρατικά Λαχεία, αν δεν συμφωνούν οι άλλοι δύο και βασικά η Intralot. Αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά η σύμβαση σύμφωνα με την οποία για να παρθεί απόφαση χρειάζεται πλεοψηφία το 75% των μετόχων. Οπότε ο κερατάς και δαρμένος ΟΠΑΠ που αναγκάζεται να δανεισθεί από τις τράπεζες για να εξαγοράσει τα Κρατικά Λαχεία δεν θα μπορεί να αποφασίσει παρά μόνο για το που θα παρκάρει ο κ. Λουρόπουλος τη κούρσα του στο περίφημο κτίριο του Περιστερίου που νοικιάζει ο Οργανισμός από τον επιχειρηματία Συγγελίδη.

Αυτή η συμφωνία στην ουσία εξαναγκάζει οποιοδήποτε άλλο αγοραστή του ΟΠΑΠ, εκτός από την Intralot, να παντρευτεί για 12 χρόνια την εταιρεία του Κόκκαλη και στα Κρατικά Λαχεία. Με απλά λόγια όποιος –εκτός Intralot-αγοράσει το 33% του ΟΠΑΠ θα είναι σαν να αγοράζει ένα σπίτι μέσα στο οποίο θα μένει ενοικιαστής για 12 ολόκληρα χρόνια.

Το επιχείρημα ότι θα βγάζει λεφτά σαν προμηθευτής του Οργανισμού είναι εντελώς σκιτζίδικο και κανείς που σέβεται την επιχείρησή του δεν θα την ήθελε ζημιογόνα με το άλλοθι ότι θα έβγαζε λεφτά σαν προμηθευτής της!



Αυτή την συμφωνία η οποία απαξιώνει έτσι κι αλλιώς έναν «αμαρτωλό» Οργανισμό ήθελε να πανηγυρίσει ανοίγοντας σαμπάνιες ο καλαματιανός Λουρόπουλος που είναι φίλος του Σαμαρά, ο οποίος είναι φίλος του Συμπιλίδη!


Ειδικότερα, με την αποχώρηση της Lottomatica, ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να καταβάλει άμεσα πάνω από 127 εκατ. ευρώ, που σημαίνει με δεδομένη την ταμειακή του θέση ότι θα πρέπει να καταφύγει σε νέο δανεισμό. Αυτό ως συνέπεια και του τιμήματος που πλήρωσε παλαιότερα για να εξασφαλίσει τα περίφημα Videolotto (VLT), που όμως, αν κι έχει περάσει ένας χρόνος, παραμένουν «σχέδιο επί χάρτου».

Γι΄αυτό σας λέμε, ότι έχει σημάνει συναγερμός στους διεκδικητές του ΟΠΑΠ-ανάμεσα τους και κολοσσοί του τζόγου και οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν στην Τρόικα.


Ερωτηματικό παραμένει το αν αυτη η συμφωνία θα περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο.


Όπως επίσης και ποια θα είναι η αντίδραση των συμβούλων του Δημοσίου για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ οι οποίοι είναι η Deutsche Bank και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, η εταιρεία Freshfields Bruckhaus Deringer και το νομικό γραφείο Καρατζά νομικοί συμβούλοι καθώς και οι H2GC και GLI Europe BV ως τεχνικοί σύμβουλοι.

Περιμένουμε επίσης να δούμε και την αντίδραση της κ. Μέρκελ εκτός αν είναι η Γερμανίδα Καγκελάριος εκείνη που έδωσε το Ο.Κ. στην πριμοδότηση της εταιρείας του Σωκράτη Κόκκαλη με τον οποίο ως γνωστόν έκανε δουλειές η γερμανική Siemens (Intacom-Siemens) και ο εν Γερμανία προστατευόμενός της Μιχάλης Χριστοφοράκος.


Καλούμε για μια ακόμη φορά τον κ. Λουρόπουλο να μας εξηγήσει γιατί ετοιμάζεται να ανοίξει σαμπάνιες. Καλούμε επίσης τον κ. Αθανασόπουλο του ΤΑΙΠΕΔ να μας εξηγήσει τι σημαίνει αποκρατικοποίηση όταν από την μία κρατική τσέπη (Ο ΟΠΑΠ θα πάρει δάνειο από τις ανακεφαλαιοπημένες “κρατικές” τράπεζες για να πληρώσει τα Κρατικά Λαχεία) βγαίνουν τα λεφτά και στην άλλη μπαίνουν!

Αυτή είναι η καταραμένη Ελλάδα που καλείσαι να μεγαλώσεις τα παιδιά σου…

Δεν υπάρχουν σχόλια: