9.12.12

Αλλαγές στο μηχανογραφικό...



Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αβρανιτόπουλος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ξεκαθαρίζει ότι οι αλλαγές στα πανεπιστήμια μέσω του σχεδίου «Αθηνά» θα εφαρμοστούν από το 2013-2014, και άρα θα... αφορούν τους υποψηφίους των επόμενων πανελλαδικών εξετάσεων. Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση απόλυσης προσωπικού από τα τμήματα που θα συγχωνευτούν.

«Δεν μιλάμε για τυφλές και σπασμωδικές αλλαγές. Μιλάμε για αλλαγές που έχουν στόχο τον εξορθολογισμό, τη συγκέντρωση δυνάμεων και την αναβάθμιση των Ιδρυμάτων και των πτυχίων τους» αναφέρει σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του πανεπιστημιακού χάρτη.

Ο Κων. Αρβανιτόπουλος επισημαίνει πως «είναι προφανές ότι αυτός ο ακαδημαϊκός χάρτης που έχουμε μπροστά μας, επηρεασμένος από τις συνολικές παθογένειες και στρεβλώσεις των τελευταίων τριάντα ετών ξεχείλωσε. Θέλει μάζεμα, νοικοκύρεμα». Υποστηρίζει ότι «το διακύβευμα είναι τεράστιο. Ο εξορθολογισμός του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας είναι η αναγκαία προϋπόθεση, όχι μόνο για την οριστική ανάκαμψη της αλλά και για ένα εθνικό μοντέλο βιώσιμη οικονομικής ανάπτυξης».

Τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών και τεχνολογικών τμημάτων, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, θα είναι επιστημονικά, λειτουργικά και αναπτυξιακά. «Πρέπει να θεραπεύσουμε την υπερεξειδίκευση των γνωστικών αντικειμένων και να δούμε δυνατότητες συγχώνευσης Τμημάτων με παρεμφερή αντικείμενα» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τίθεται και πάλι υπό μελέτη η απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους ΤΕΙ. Σχετικά με το μέλλον των φοιτητών τμημάτων που θα καταργηθούν ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι «οι φοιτητές θα συνεχίσουν, όπου υπάρχουν συγχωνεύσεις, σε ισχυρότερα Τμήματα με αναβαθμισμένο πτυχίο».

Αναφορικά με τον αριθμό των εισακτέων ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος υποστήριξε ότι «στόχος είναι να διατηρηθεί ο αριθμός στα ίδια επίπεδα. Αλλά με ένα μηχανογραφικό που δεν θα περιλαμβάνει Τμήματα που οδηγούν a priori στην ανεργία».

Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση απόλυσης προσωπικού στα Τμήματα που θα καταργηθούν. «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι όλες οι θέσεις των πανεπιστημιακών και των διοικητικών υπαλλήλων διασφαλίζονται πλήρως».

Δεν υπάρχουν σχόλια: