30.12.12

«Εξετάζεται η απαλλαγή των μικρομεσαίων από την καταβολή ΦΠΑ»...


Την απαλλαγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ προαναγγέλλει με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «το εξετάζουμε, αλλά... όταν βάζεις πλαφόν πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός», καθώς όπως σημειώνει πρέπει να βρούμε τις ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να αποτραπούν φαινόμενα μείωσης του τζίρου από επιχειρήσεις για να υπαχθούν στο καθεστώς.

Ο υφυπουργός υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ηδη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ξεκίνησαν να καταβάλλουν τους προβλεπόμενους φόρους και πρόστιμα όσοι εκλήθησαν με επιστολή από την εφορία να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.

Παράλληλα, ο κ. Μαυραγάνης μεταθέτει στο 2013 την όποια σκέψη για βελτίωση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όπως εξηγεί, έχουν σταλεί ήδη χιλιάδες προσκλήσεις και με βάση αυτές καλούνται οι υπόχρεοι να δώσουν εξηγήσεις. Για όσους αγνοήσουν την επιστολή, με βάση τη νομοθεσία, θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Ο υφυπουργός επισημαίνει ακόμα ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να καταστεί φιλικός προορισμός για ξένες επενδύσεις, αλλά και για επενδύσεις Ελλήνων, θα πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία του φορολογικού συστήματος, τόσο από πλευράς νομοθεσίας όσο και από πλευράς φορολογικής διοίκησης. Μεταξύ άλλων πρέπει να απλοποιηθούν οι τελωνειακές διαδικασίες και να καταργηθούν οι διατάξεις: «που χωρίς να προσφέρουν κάτι ουσιώδες στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κάνουν τη ζωή δύσκολη στους υποψήφιους επενδυτές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: